Medimagazin logo

AHEF: Aile hekimleri ile ilgili yanlıştan acilen dönülmeli

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, Aile Hekimleri Yeni Ödeme Sözleşme Yönetmeliği'ne tepki gösterdi, yönetmeliğin yeniden şekillendirilmesi gerektiğini savundu.
AHEF: Aile hekimleri ile ilgili yanlıştan acilen dönülmeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olan Aile Hekimleri Yeni Ödeme Sözleşme Yönetmeliği ile halkımızın nitelikli sağlık hizmeti almasını engellemiştir. Şöyle ki; yeni yönetmeliğe göre aile hekimleri kayıtlı nüfuslarının Obezite, Diyabet, Kanser, Hipertansiyon hastalıkları nedeniyle en az yılda 1 kez izlenmesi şartı koymuştur. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), yönetmeliğin yanlış olduğunu ve bu yönetmeliğin aile hekimleri ile yeniden şekillendirilmesi gerektiğini ısrarla vurguluyor.

AHEF 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan Türkiye genelinde aile hekimlerinden bu konuyla ilgili sürekli tepki geldiğini söyledi. “Türkiye'de aile hekimlerinin ortalama nüfusları 3100 kişi civarında ve bir hekimin nerdeyse yılda yapması gereken izlem sayısı hasta profiline göre değişmekle birlikte yılda 10.000-15.000 işlem yapması istenmektedir. Bu izlemleri yapmak hayatın olağan akışına aykırıdır. Sahadaki nüfusu 3100 olan bir hekimimiz bakanlığın istediği yıllık 6483 tarama ve 9044 yani toplamda 15527 işlemi için hiç yıllık izin kullanmadan, bayram tatillerinin hafta içine denk gelmeden günlük ortalama 60 işlem yapması gerekir. Her işlemi nitelikli hizmet için en az 15 dakikadan yapmaya kalksa günde 15 saat eder. Bu aile hekimi pandemik aşı hizmeti yapmadan, poliklinik hizmeti vermeden, gebe ve bebek takibi aşılaması hizmeti vermeden, aile sağlığı diğer işlemlerini de yapmadan sadece nitelikli kronik hastalık takibi yapmak istese bile İMKÂNSIZ!”

Sağlık Bakanlığı aile hekiminden imkânsızı istemiştir!

Dr. Eryazğan sözlerine şöyle devam etti. “Halkımızın sağlığı büyük tehlike altındadır. Ülkemizde her geçen gün sayısı artan obezite, kanser, hipertansiyon ve diyabet hastalıkları risk grupları tarama yapılırsa erken teşhis edilir. Uygun nitelikli izlemle de tedavi takibi yapılır, hastalığa bağlı komplikasyonlar önlenir, hasta bireylerin yaşam kalitesi artar, ölümler azalır, beklenen yaşam süreleri uzar.

Bakanlığın bu konudaki toplantılarında daima mevcut nüfusla ve verilen hedefle ek görevlerimizle imkânsız olduğunun altını çizmemize rağmen, bizden halkın sağlığını tehlikeye atmamızı istemekledirler. Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi halkımız sağlık hizmetini daha çok aile hekiminden almak istemektedir. Aile hekimleri olarak halkımızın nitelikli hizmet almasını önemsiyoruz. Bu nedenle halkımıza duyurumuzdur ki; aile hekimleriniz sağlığınızla ilgili bu yanlıştan acilen dönülmesi, kaliteli sağlık hizmeti almanız için çok önemli olduğunun tekrar altını çizmektedir.”

AHEF, yıllardır talep ettikleri “aile hekimlerinin kayıtlı nüfusu, aile hekimlerinin özlük hakkında sorun yaşatılmadan çözülmeli” önerisinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurgulamaya devam edecek.

ahef
aile hekimleri yeni ödeme sözleşme yönetmeliği
sağlık hizmeti
Yorum (11)
ERDOĞAN SÜ
Covid 19 aşısı ile bunalan Aile Sağlığı Merkezlerinde bulaşı artırmaya yönelik kronik hasta izlem uygulaması başlatan makamları kutluyorum...
22
Cevapla
yg
Bebekleri ve çocukları aşı için 10 kez arayarak zor getirtiyoruz. Şeker tansiyon obezite için nasıl getirteceğiz. Bu mümkün değil. Bakanlığı anlamıyorum. Normal zamanda bile mümkün olmayan bu işlemlerin Covid aşılamasının ortasında hiç mümkün değil.
30
Cevapla
mustafa cingi
Yine klasik hayatında köye gitmemiş Anadolu da hekimlik yapmamış bürokratın masa başı düzenlemesi !! Yaa pandemiden kırılan ülke örneklerini hergün T.V de görüp de aşının yan etkisinden dolayı, aşı yaptırmak istemeyen bir toplumda, çarşı pazar aşı yapılıyor yeter ki aşı olsunlar diye.. Şimdi bu topluma "gel belini ölçeceğiz", "idrar tahlili yaptıracaksın" diyeceğiz oda gelecek.... Eşi dahil tüm telefonları kapalı olan çocuğuna aşı yaptırmak için ebe hanımın tanımadığı muhtar kalmadı vatandaşa ulaşmak adına..bir düşünün AB deki toplumun sağlık okuryazarlığı ile bizdekini.... gel deyince gelecek mi?? İndir Avrupadaki uygulamayı rutüşla, al sana yönetmelik!! Allah aşkına bir sahaya bakın sosyo-kültürel yapımız ne ??
36
Cevapla
Yusuf
Kronik hastalık takibi kendi başına apayrı, kendine göre bir disiplini olan bir alan. Özellikle Geriatri ağırlığıda olan özel bir alan. Aile hekimliğinin günlük pratiğinde biz şu anda daha çok bebek, çocuk, gebe takip ve izlemleri ile kronik hastalık takibinin tam tersini yapıyoruz. Kronik hastalık takibi ile sistemin tamamen resetlenip, eski fabrika ayarlarına da dönmeden, aile hekimligine yeni bir sistemin yüklenmesi gibi birşey bu. Genellikle yaşlı nüfus ağırlıklı kronik hastalık izlemi başlı başına ağırlığı olan, ağrı bir eğitim ve çaba gerektiren özel bir alan.Daha önce bakanlığın bizlere hep yaptıgı ve dayattığı gibi biz yaptık oldu diyerek geçiştirilemeyecek özel bir alan. Kronik hastalık takibini yaparken sırf bu işi yapsak belki yapılabiliriz. Ama bunu yaparken eski yaptığımız ve yapmayınca performans kesintisi yediğimiz bebek, çocuk, gebe takip vb izlemlerinde devam etmesi ile bizler kaldıramayacagımız çok ağır bir yükün altına sokuluyoruz. Bu şuna benziyor; 20 kilo tartma limiti bir bebek tartısında, yetişkin bir insanı tartırtmaya benziyor. Bu terazi bu kadar ağır bir sıkleti kaldıramaz.Hem kronik hastalık takibi yap, hem bebek, hem çocuk hem gebe takibi yap, bu kadar nüfusla aile hekimleri bu kadar yükü kaldıramaz. Bu ancak nüfuslar kisi başı 2000 ve 2500 altına düştüğünde yapılabilecek bir şey.
20
Cevapla
yg
Haber 2. gününde yorum sayısı 3 . Aile hekimleri demek ki bu yönetmelikten memnun. Sözün bittiği yer.
16
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir