Medimagazin logo

Aşılar hakkında sık sorulan sorulara yanıt

Türk TORAKS Derneği II. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Oya İtil, aşı ile ilgili sık sorulan sorulara yanıt verdi.
Aşılar hakkında sık sorulan sorulara yanıt
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Covid-19 pandemisini tehdit olmaktan çıkarmanın en etkili yolu dünya çapında yapılacak toplu aşılamadır. Toplumsal bağışıklığın elde edilmesi, hem küresel nüfusun hem de ülkeler bazında lokal toplum nüfuslarının en az yüzde 70’inin aşılanması ile mümkün olacaktır.  Sağlık çalışanlarımız gece gündüz aşılama uygulamakta, günde yaklaşık 1 milyon doz aşı yapılmaktadır. Birinci ve ikinci doz aşı miktarı toplamda 35 milyon 611 bin 668’e ulaşmıştır. Bu aşılanma hızı pandeminin kontrol edileceğine dair umudumuzu artırmaktadır. Bu hızın artarak devam etmesi ve aşı etkinliği çıkıncaya kadar toplumsal önlemlere sıkı sıkıya bağlı kalmamız gerekmektedir. Türk TORAKS Derneği II. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Oya İtil aşı ile ilgili olarak toplumda yer alan tereddütlere son vermek amacıyla sık sorulan sorulara da yanıt verdi :

Pro. Dr. İtil aşılamada geç kalındığına vurgu yaparak, "Madem bu kadar aşı alabiliyorduk ve yapabiliyorduk neden daha önce bu noktaya gelemedik ve önlenebilir bir sebepten sağlık çalışanlarını ve vatandaşlarımızı kaybettik?  Keşke baştan itibaren etkin ve hızlı bir aşılama stratejisi oluştursaydık ve bu kadar geç kalmasaydık. Covid-19'un dünyanın her yerindeki insanlar için kritik bir halk sağlığı sorunu olduğunun bilinmesine ve aşının en etkili ve güvenli koruyucu önlem olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış olmasına rağmen, toplumda aşı olmak konusunda tereddütler devam etmektedir. Bu tereddütlerin oluşmasına neden olan bilimsel dayanaktan yoksun söylemler maalesef toplumu yanlış yönlendirmektedir" dedi.

SIK SORULAN SORULARA YANITLAR

Prof. Dr. İtil tereddütlerin giderilmesine yönelik sık sorulan bazı sorulara yanıt verdi ve şunları söyledi:

  1. Alerjisi olanlar da Biontech aşısını olabilirler. Bilimsel otoriteler tarafından onaylanmış tüm aşılar alerji yan etkisi açısından birbirine benzerdir. Ciddi bir alerjik reaksiyon yaşanmamaktadır.
  2.  Coronovac / Sinovac ya da Biontech sonrası aspirin kullanmaya gerek yoktur.
  3. Gebeler ilk 3 aydan sonra, yine bebeğini emzirenler güvenle her iki aşıyı da olabilirler. Gebe kalmayı düşünenler de güvenle COVID-19 aşılarını olabilir. Unutmayalım, gebelerde COVID-19 enfeksiyonu çok daha ağır seyretmektedir. Aşıların kısırlık yaptığı gibi söylemler bilim dışıdır. Gerçeklikle bağdaşmamaktadır.
  4. COVID 19 pandemisinde son durum, yeni doğan dönemi dahil olmak üzeri her yaştan çocukların ve gençlerin virüs ile enfekte olduğunu, ağır hastalık bulguları geliştirdiklerini ve çocukların da virüsü diğer insanlara bulaştırdıklarını göstermiştir.  Bu bilgiler ışığında Amerika Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC), COVID-19 aşılarının 12 yaş üzerindeki çocuklarda uygulanmasının COVID-19’dan korunmada etkili ve güvenli olduğunu bildirmiştir. Aynı zamanda bu yaş grubunun aşılanması ailedeki diğer bireyler ve arkadaşları için de koruyucu olacak ve toplumsal virüs yayılımını önlemek için olumlu katkı sağlayacaktır. Virüs dolaşımının azaltılıp salgının sonlanması, okul, aile ve iş yaşantımızın normale dönmesi aşılanma ile mümkün olabilmektedir.
  5. Her aşıda olduğu gibi Biontech aşısına bağlı da aşının yapıldığı kolda ağrı, cilt döküntüsü, yoğunluk, baş ve kas ağrısı olabilir. Coronovac aşısına bağlı da halsizlik, yorgunluk, ağrılar, ishal gibi yan etkiler olabilir. Bunların tümü geçici ve kısa sürelidir. Mevcut kullanılan aşıların sağlığa herhangi bir kalıcı olumsuz etkisi bulunmamaktadır.
  6. Aşı olanların birkaç yıl içinde öleceği veya çip takıldığı gibi komik yorumlara girmenin ise gereği bile yoktur.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN BAZI TALEPLERİMİZİ DİLLENDİRMEK İSTİYORUZ

  1. Sağlık bakanlığı; aşıların etkinliği ve güvenliği, aşı tedariki, dağıtımı, aşılama süreçleri konusunda halka sürekli bilgilendirme yapmalıdır.
  2. Halka ve basına yönelik aşı kararsızlığı ve bu konudaki bilgi kirliliğinin önlenmesi için   sürekli doğru bilgi akışı sağlanmalıdır. Gelen ve yapılan aşıların miktarı da günlük bilgi olarak açıklanmalıdır. Aşı kararsızlığını ortadan kaldırmak için acilen bir halk eğitim ve ikna kampanyası düşünülmelidir.
  3. Aşılamanın sağlık sonuçları ilgili veriler ivedilikle, bilimsel standartlara uygun bir şekilde paylaşılmalıdır.
  4. Üretimin devamlılığı ve güvenliği için organize sanayi bölgelerinde mobil ekiplerle yerinde aşı uygulamasına başlanması son derece olumludur.  Türkiye’de kayıt dışı sektörün yaygınlığı nedeniyle COVID-19 aşılarına ulaşım SGK kaydı ile sınırlanmamalı, yığılmayı önlemek için randevu zorunlu olmalı, mülteciler başta olmak üzere kırılgan gruplar, özellikle hasta bakımında evlerde kayıt dışı çalışanlar özel olarak ele alınmalıdır.

18 YAŞ ÜZERİ HERKESE AŞI TALEP EDİYORUZ

Sağlık için aşılanırken virüse yakalanmayalım. Aşı yapılan sağlık kurumlarında fiziksel mesafeye dikkat edilmelidir. Aşı her şeyi düzeltmez, önlemlere devam etmeliyiz.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 15 Haziran raporuna göre İngiltere’de  vaka sayısı geçen hafta delta varyantı nedeniyle yüzde 52 oranında artmış ve ülkede son atılacak açılım adımı 19 Temmuz’a ertelenmiştir. BioNTech aşısı uzun aralıklı olmadan iki doz uygulanırsa delta varyantı enfeksiyonunu yüzde 80 engellemektedir.

Öte yandan geçen haftayı Türkiye 6.120 günlük vaka ve 86 günlük ölümle Avrupa 3. Sü olarak geçirmiştir. Fransa ve Almanya günlük vaka sayılarını sırasıyla 3.970 ve 2.086’a düşürebilmiş durumdalar. Bizim azalma oranımız düşmüş (yüzde 8), vakalar plato çizmeye başlamış, ancak aktif vaka sayılarımız azalmamıştır.

Önlemlerin gevşetilmesi için henüz erken olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Oya İtil sözlerini şöyle noktaladı: "Sonuç olarak, toplumun yüzde 70’i aşılanmadıkça önlemlerin gevşetilmesi akıldan bile geçirilmemelidir. Bu oranın küresel ölçekte ve olabildiğince hızlı yakalanması da bir o kadar önemlidir. Aşılara güvensizlik ya da aşı reddi sorunuyla mutlaka baş etmeliyiz. Unutulmamalıdır ki, aşılama sayesinde insanlık pek çok hastalığı yenmiştir. Çocuk felci ve çiçek unutulan hastalıklar listesindeki sayısız hastalıktan ikisidir. Aşıların hem canlarımızın kaybını hem de uzun ve emek gerektiren tedavi süreçlerini önlemedeki önemini bir kez daha vurgulamak isteriz."

AŞI YAŞAM KURTARIR

AŞI TEREDDÜTÜNE SON

Saygı ve sevgilerimizle,

türk toraks derneği
aşı
sık sorulan sorular
koronavirüs
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir