Medimagazin logo

SUT’ta görmezden gelinen branş: Nöroloji

Nörolojinin Türkiye’de uygulanışı ve yaşadığı mesleki sıkıntıları Medimagazin ile paylaşan Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, SUT’ta nörolojik alanların uygulama yapmasına rağmen görmezden gelinmesinden nörolojik ilaçların yazımında yaşanan sıkıntılara değindi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
SUT’ta görmezden gelinen branş: Nöroloji
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Türkiye’de yaşlı nüfusunun artması ile nörolojik hastalıkların da arttığına dikkat çeken Türk Nöroloji Derneği Başkanı Öztürk,”acillerde neredeyse başvuran 2 hastadan birinin baş ağrısı olduğunu öğrenebiliyorsunuz “ diyerek nörolojik vakaların artışını işaret ediyor. Nöroloji alanı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Öztürk şunları kaydetti:  “Yaşlı nüfusu çok olan bir ülke haline geliyoruz ve yaşlı nüfusta da bütün nörolojik hastalıklar daha sık görülüyor. Dünyada olduğu gibi… Alzheimer daha yüksek, Parkinson daha yüksek, diğer vasküler hastalıklar daha yüksek, baş ağrıları son derece yüksek, acillerde neredeyse başvuran 2 hastadan birinin baş ağrısı olduğunu öğrenebiliyorsunuz.  Diğer kas hastalıkları var. Dejeneratif hastalıklar var. Oldukça geniş bir perspektif. Tabii ki hastanıza yeterli zamanı ayırmak zorundasınız. Nörolojik hastalıklar tanı ve tedavi için zaman gerektiren hastalıklar. Mutlaka diğer hastalıklar da öyle ama hizmet verdiğimiz grup yaşlı grup, bir nörolojik bozukluk nedeniyle iletişimi zorlaşmış, muayenesi zorlaşmış, hareketleri yavaşlamış bir grup daha fazla zaman ve efor harcamanız gerekiyor. Aile görüşmeleri, anamnezi, öykü, ölçümler…  Ciddi bir çaba, zaman, emek ayrılması gerekiyor. “

 

 

 

“Nöroloji uzmanlarının sayısı ülkemizde az “

3000 cerrahi hekimin az olması ile ilgili bu sayıyı artırma çalışmalarına başladıklarını belirten  Başkan Prof. Dr. Şerefnur Öztürk dünyaya ve Avrupa’ya göre 3000 nörologun az olduğunu ifade ederek “ ‘Nörolojide ne kadar insan gücü gerekir’i doğru bir hesaplama ile yaparak; pek çok parametreyi dikkate almanız gerekiyor. Nüfusunuzun eğilim gösterdiği yaş grubu ve ülkenizde daha çok artış gösteren hastalıklar… Örneğin beyin damar hastalıkları hem dünyada hem Türkiye’de artış gösteriyor.  Dejeneratif hastalıklarda da artış görülüyor. Çevre kirliliği, değişen yaşam tarzları ve ileri yaş ile bağlantılı olarak nörolojik hastalıklar kesinlikle artıyor. Bütün bunları dikkate alarak bu düzlemde yeterli hizmet verebilmek için ne kadar nörolog gerekir.  Hangi alanlarda uzmanlaşmalı, hangi yan dalları yapmalı, hangi spesifik alanlarda daha fazla nörologa ihtiyacımız var bunları özel bir çalışma ile belirlemek zorundayız.

Sağlık Bakanlığımız ile böyle bir çalışmaya girmek istiyoruz. Alt yapı çalışmalarımız da var. Daha çok nörologa ihtiyacımız olduğu açık. Dağılımın nasıl olması gerektiğini Türkiye İnsan Gücü çalışması ile net olarak ifade edebileceğiz.

“Nöroloji uygulamaları farklı branşlara yazılıyor“

SGK SUT uygulamalarında nörologların haksızlığa uğradığını işaret eden ve yapılan uygulamaların farklı branşlara yazıldığını kaydeden Prof. Dr. Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: ” Nörologlar yapmış oldukları pek çok işlemin karşılığını alamıyor. Hastanın denge, yürüme muayenesini yapıyor karşılığını alamıyor. Duyu muayenesini yapıyor. Karşılığını alamıyor. Hastalıkla ilgili özel testler yapıyor karşılığını alamıyor. SUT’ta karşılığı var ve en acısı da başka branşlara ödeniyor. Bu birkaç yıldır böyle. Bizim bizzat birebir yaptığımız ek uygulama işlemlerinin karşılığını ne yazık ki bizler değil farklı branşlar alıyor. Bir yanlışlık sonrası oluşmuş süreç bir türlü düzeltilemiyor. Nörologlar yıllardır mağdur. Nörologlar eksik ödeme işlemleri ile hastanenin belirlemiş olduğu ortalamanın altında kalıyor. Çünkü hak ettikleri ek işlem puanları nörologlara kaydedilemiyor. Biz bunu Bakanlık ve yetkili isimlerle görüştük. Düzenlemeler yapıldı ve bakanlık ciddi çalışmalar yaptı. Eksikliklerin en kısa sürede düzeltileceği belirtildi bize. Son aşamaya gelindi. SUT uygulamasında bütün branşların ek işlem uygulamaları düzeltildi.  Sadece düğmeye basacağız aşamasına gelindi. Ancak düğmeye basılamadı. Değişen idari süreç ile belki de tekrar değerlendirme sürecine girdiler. ” dedi

Hasta tanı ve tedavi süreçlerinin diğer alanlara göre daha uzun sürdüğünü ifade eden ÖZtürk şöyle devam etti: “SUT uygulaması ile ilgili SGK bir ek işlem puanları yanı sıra nöroloji hastalarına yeterli zaman ayrılabilmesi için muayene zamanlarının uzatılması hem de performans puanlarının buna paralel olarak artırılması için de bir talebimiz oldu. Hastaya gereken zamanı verebilmek ve hekimin de mağdur olmayacağı şekilde verdiği emeği alabileceği şekilde özel hastalığı değerlendirmesi karşılığında hak ettiği puanı alabilmesini de talep ettik. “

Nöroloji uzmanının yan dal uzmanlığı ile farklı branştaki yan dal uzmanlığı arasındaki SUT uygulamalarındaki farklılığı değerlendiren Öztürk “ Bakanlığa Klinik Nörofizyoloji uzmanlarının hak ettikleri karşılığı alabilmeleri ile ilgili görüştük. Bir buçuk iki saat bir hasta ile vakit geçirdikleri oluyor bu arkadaşlarımızın. Karşılığı gerçekten son derece düşük. Özel işlem uygulamalarının da gözden geçirilmesi gerekiyor. Yan dal uzmanından da yan dal uzmanı olarak almış olduğu eğitimden ve donanımdan yararlanmak gerekiyor “ dedi.

“Nöroloji uzmanları genel yoğun bakımda çalışmak istemiyor”

Genel yoğun bakımlarda nörologların görevlendiriliyor olması sebebiyle yoğun bakımlarda nöroloji uzmanının yan dal isteğinin düşük olduğunu kaydeden Öztürk, “Donanımlı olarak nöroloji yoğun bakımda çalışmak istiyor bu arkadaşlarımız. Biz nörolojik yoğun bakımı uzmanlık öğrencilerimize veriyoruz. Bir nöroloji uzmanı bitirdiğinde nörolojik yoğun bakım eğitimini de almış oluyor. Nörolojik yoğun bakımlara da nörolojik yoğun bakım uzmanlarının bakması gerektiğini söylüyoruz. İnme tedavisinde nörolojik yoğun bakım temel basamaklardan biri. İnme tedavisi yapacağım diyorsanız mutlaka nörolojik yoğun bakımınızın zenginleştirilmesi gerekiyor. Buraya da nörolog getirilmeli. Yoğun bakımda yan dal yapmak isteyen nöroloji uzmanının ne yapacağı karışık. Buradan yan dal eğitimi alan uzmanlar nörolojik yoğun bakımda çalışmak istiyor. Genel yoğun bakımda çalışmak istemiyor. Biz genel yoğun bakımlarda çalışmak istemiyoruz” dedi.

Nörologlar psikoz süreçlerin tedavisinde de etken

Nörolojik hastalıkların genellikle yaşlı kişilerde ortaya çıkan dejeneratif hastalıklar olduğunu kaydeden Öztürk “ Biz nörolojik hastalıkların tedavisinde çoklu ilaç kullanabiliyoruz. Nöropatik ağrılarda anti depresan kullanabiliyoruz. Özellikle SSRI başta olmak üzere bu ilaçların raporlanmasında bir kısıtlama getirildi. Bizim hastalarımız kronik hastalar. Genel durumu zaten iyi olmayan hastalar çok zor bize gelebiliyor ve biz demans tedavi ederken, hastanın psikozunu, eşlik eden ajitasyonunu, anksiyetesini depresyonunu da tedavi edebilecek donanımda yetiştiriyoruz nörologlarımızı. Bu konu ile ilgili rotasyonlarımız da var. İlaç temininde ilacın raporunun bittiği öğreniliyor ve nörolog bu raporu yenileyemiyor.  Bunun için başka merkezlere gitmesi ise son derece zor. Kaldı ki hekimin hastasını tam anlamıyla tedavi etmesine engel bir durum. Antidepresan ve antipsikotiklerle ilgili bir sorun var.  Bilimsel gelişmeler bu ilaçların sadece antidepresan özellikleri değil aynı zamanda diğer hastalıklardaki kullanım alanlarını da ortaya koymuş durumda. Migren hastasına anti depresan yazılırken sadece anti depresan olarak yazmıyorsunuz. Ağrı tedavisini yapabilmek için yazıyorsunuz. Endikasyon dışı uygulama bu. Literatürde bu hastalığın tedavisinde bu grup ilaç kullanılabilir. Bütün dünya bunu kabul ediyor.

Sağlık Bakanlığımızın ilk kısıtlamasının arkasından psikotikler ve SSRI’ler ile ilgili yapmış olduğumuz çalışmalar ve görüşmelerimiz komisyonun değerlendirmesi neticesinde bazı ilaçlarımızda kanıta dayalı olarak, endikasyon dışı uygulama izni çıktı ve yayımlandı. Pratik uygulama ile bilimi takip etmiş oldu. Biz aynı çalışmayı diğer bilimsel olarak hastalıklarımızda kullanılması gerektiği kanıtlanmış ve önerilmiş ilaçların farklı çalışmalar ile Bakanlığımız ile paylaşacağız ve aynı şekilde günlük uygulamaya girmesi için elimizden geleni yapacağız. “

noroloji
noroloji dernegi
sağlık uygulama tebliği
turk noroloji dernegi
prof. dr. şerefnur öztürk
Yorum (3)
Cemal Yakut
Herkesin derdi para
7
Cevapla
mustafa
nörologlar uçana kaçana antidepresan, antipsikotik yazıyorlar. Başım ağrıyor antidepresan, sırtım ağrıyor antidepresan. Şaka gibi, ama gerçek... bence belirli bir kısıtlama getirilmeli
4
Cevapla
Hasan Akdemir
Sayın editör nörologlara karşı direk bir çıkış olduğuna göre geçende bıraktığım ve yayınlamadığınız yorumumu yayınlama zamanınız gelmedi mi ?
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir