Medimagazin logo

TTB: Hekim istifalarının devam etmesi halinde sağlık sistemi kaosa sürüklenecek

Türk Tabipleri Birliği’nin verilerine göre, 18 ayda yaklaşık 8 bin doktorun kamu hastanelerinden istifa etmesi, dikkatleri bir kez daha sağlık sektörüne çevirdi. TTB, bu durumun devam etmesi halinde sağlıkta kaos yaşanacağı uyarısında bulundu.
Kaynak: Amerika'nın Sesi - Mahmut Bozarslan
TTB: Hekim istifalarının devam etmesi halinde sağlık sistemi kaosa sürüklenecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Doktorların salgın süresince istifalarını yasaklayan Sağlık Bakanlığı genelgesinin süresinin 1 Temmuz’da sona ermesinin ardından istifalar da peş peşe gelmeye başladı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ’nin derlediği verilere göre, 18 ayda istifa eden doktor sayısı 8 bini buldu. Üstelik 18 aylık sürenin büyük bölümünde istifa yasağı vardı.

İstifaları VOA Türkçe’ye değerlendiren TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, rakamın büyük olduğuna dikkat çekti. İstifa edenlerin çoğunun özel sağlık kuruluşlarında çalışmaya başladığını vurgulayan Yerlikaya, istifa gerekçeleri arasında ağır iş yükü, şiddet ve ücretlendirmedeki sorunlar olduğunun altını çizdi.

Sadece 2020 yılında 12 bine yakın şiddet ihbarı yapıldığını ifade eden Yerlikaya “Bu resmi rakam değil, elimizdeki bizim kendi verilerimiz. Son 18 ay içindeki pandemi sürecinin önemli kısmında istifa ve emeklilik yasağı vardı, 8 bin hekim kamudan istifa etmiştir. Bunların önemli bir kısmı özel sektöre geçtiler. Gerçekten korkunç bir rakam, çok büyük bir rakam. Bunun temel gerekçesi şu; Sağlık Bakanlığı, bu süreçte bütün yükü sağlıkçıların omuzlarına yüklemiş durumda. Meselenin sadece tıbbi mesele olarak görülmesi, pandeminin hastanede karşılanması stratejisizliği bilimsel bir pandemi yönetimi yapılamaması nedeniyle yük, sağlık çalışanlarının omuzlarına yüklenmiş durumda.

Çalışma koşullarındaki zorluk, ücretlendirmeyle ilgili sorunların çözümü için bütün çağrımıza verilen yanıtsızlık, tükenmişlik, hekime yönelik şiddet, sadece 2020 yılında 12 bine yakın beyaz kod verilmiş yani sağlıkta şiddet olmuş, yani kaotik bir alana dönmüş durumda. Pandemi de bunun tuzu biberi oldu. Bu nedenle çok sayıda hekim artık mesleğini yerine getiremeyeceğini, kriterlere uygun çalışamayacağını düşündüğü için istifa etti” dedi.

“5 bin kişi yurtdışında çalışma belgesi için başvurdu”

İstifa eden doktorların sadece özel hastanelere geçmediğini ifade eden Yerlikaya, son aylarda 5 bine yakın hekimin yurtdışında çalışma belgesi için TTB’ye başvurduğunu belirtti. Önlem alınmaması halinde sağlık sisteminin kaosa sürükleneceğini savunan Yerlikaya, ”Hekimler ülkeyi terk ediyor. Şiddetten, bulaştan koruyacak düzenlemelerin olmaması, sağlıkçıların emeğinin karşılığının verilememesi, güvenli bir gelecek görülmemesi nedeniyle gidiyorlar. Şu anda da bir kaos var. Her şey pandemiye yoğunlaştı. Bu istifaların yurttaşlara çok ciddi bir yansıması olacak, artarak devam edecek, sağlıkla ilgili ciddi sorunlar olacak. İnsanlar sağlığa erişemeyeceği için etkilenecek. Özlük haklarıyla ilgili iyileştirmeler yapılamazsa, ekonomik krizin etkilerini giderecek bir düzenleme yapılamazsa kamudaki erime daha da fazla olacak. Yurttaşlar özel hastanelere mecbur kalacak” dedi.

“Klinikler kapanabilir”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eş Başkanı Yıldız Ok Orak da bazı hastanelerdeki kliniklerin kapanabileceği uyarısı yaptı. Dicle Üniversitesi’nde görev yapan Ok Orak, istifalarla birlikte kliniklerde sorunların başladığını söyledi. İstifaların artması halinde bazı kliniklerin kapanabileceğini belirten Ok Orak, “Selahattin Eyyübi Hastanesi'nde uzun süredir hiçbir çalışana döner sermaye verilmiyor. Yaklaşık 7-8 yıldır gelir gideri karşılamıyor bahanesiyle döner sermaye verilmiyor. İstifa yasağı kalkınca istifalar başladı. Bölümlerle ilgili problemler var. Bir Psikiyatri Kliniği’nin kapatılmış olması, sağlık sistemi ve vatandaşın sağlığını çok olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Acilde çalışan uzman yok, birçok bölüm yok. Bunların hepsi yavaş yavaş kapatılacak. Bu da vatandaşın sağlığına, sağlık sistemine olumsuz etki yapacak.

Şu anda pandemi hala devam ediyor hasta sayısı bazen artıyor, bazen düşüyor. Eğitim ve Araştırma Hastanesi, pandemi hastanesi. Burası birçok hastaya bakmıyor. Oranın yükünü Selahattin Eyyubi Hastanesi çekiyordu. Şimdi bunlar olunca bu yükü kaldırabilecek hekim sayısı azalıyor. Her şey ücretliye dönüyor. Bu da vatandaşın sağlığını olumsuz etkiliyor ve bu bir kaosa neden olur” diye konuştu.

Van İl Sağlık Müdürlüğü de Ağustos ayında 43 hekimin istifa dilekçesi verdiğini açıklamıştı.

ttb
hekim istifaları
sağlık sistemi
istifa
hekim
Yorum (8)
DR CEYAR
yahu endikasyonla çalışırsan kuş kadar döner alıyorsun...ve hatta çalışsan bile döner alamayan yerler var...iyi bir klinikte çok vaka yapılan ve kalın duvarları olan bir merkezdeysen cerrah olarak rahatsın...diğer yerlerde yalnız gezen aç kovboy gibisin...tıbbi destek yok para yok ceza çok...vatandaş zaten linç etmeye alışmış...bu şartlarda devlete ait sağlık sektörü birçok yerde kan kaybeder...biraz cesareti olan özel muayenehane bile açmaya başladı...sağlıkçılar içinde çok mutlu bir azınlık Da var ama taşaron firma gibi çalışan geri kalan kan ağlıyor...yoksulluk mobing hasta ve yakınlarının terörü illallah dedirtti çalışanları....ZOR DÜZELİR!
76
Cevapla
dbc
İstifa ettim kaossa kaos onu da bekleriz senelerce bize oh iyi oldu,önceden böyleydi şöyleydi çekip paramıza,emeğimize,can güvenliğimize,sağlığımıza,ailemize göz diken yahut dikilmesine alkış tutan kim yahut kimler varsa söyleyeyim kaç yıllık memuriyetimi yaktım Allah sizleri bildiği gibi yapsın...
57
Cevapla
Uzm Dr.
Birkaç ay öncesine kadar iyi doktor kaliteli doktor bulmakta zorlanıyorken şimdi doktor bulmakta zorlanıyoruz.
38
Cevapla
türkay özcan
Bu işi umursayan varmı aceba.Doktorlar mutsuz,tükenmişlik ileri safhada,tüm sağlık personeli aynı durumda. Ama kimsenin önemsediğini zannetmiyorum.Bu oturup üzerinde tartışılacak önemli bir sağlık problemi.
46
Cevapla
Karadağın
Vatandaş doktordan nefret ediyor... Doktora tahammülü yok... Bir laf söylesede saldırsam - şikayet etsem derdinde... Hakim - savcılar sanki doktorlara ekstra ceza vermek üzerine, nasıl indirimi şu şekilde yazarsam vermem ! üzerine, tüm ders notları revize edilmişcesine pusuda ve saldırıyor... Heekese geçmiş olsun 4 duvar şehir hastaneleri hayırlı olsun... Tuğla ve sıvalar, otopark çizgileri, helikopter iniş alanının yuvarlak boyası sizi tedavi eder artık...
90
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir