Medimagazin logo

Türkiye Psikiyatri Derneği: Psikiyatri uzmanı ve asistanları pandemi servislerinde pratisyen olarak görevlendirildi

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan açıklanmada tükenmişliğe vurgu yapılarak Psikiyatri uzman ve asistanlarının pandemi servislerinde pratisyen olarak görevlendirildiği belirtildi
Türkiye Psikiyatri Derneği: Psikiyatri uzmanı ve asistanları pandemi servislerinde pratisyen olarak görevlendirildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Sağlık çalışanları tükendiğinde yerleri doldurulamaz!

Pandemi tüm yakıcı etkisi ile devam ederken sağlık çalışanları koronavirüs enfeksiyon etkenine ve COVID-19 hastalığına genel toplumdan 14 kat daha sık yakalanmaktadır. Yükleri günden güne arttığı halde çalışma koşulları ve ücretlerinde bir iyileşme yerine hak ettiklerini saygıyı bile göremeyip idareciler tarafından “kendilerini hastalandırmak”la suçlanıyorlar. Sağlık çalışanlarının ne beden enerjisi, ne ruhsal gücü sonsuzdur. Sağlık çalışanlarının tükenmesi, toplum sağlığı için koronavirüs enfeksiyonu kadar önemli bir sorundur.

Tükenmişlik kavramı, çalışma ortamının ruh sağlığı kapsamında 40-45 yıldan beri tanınmakta, önleme ve baş etme yolları bilinmektedir. Kişinin bedensel ve ruhsal enerji kaynaklarının bitmesini ifade eder. İnsanlarla yoğun ilişki gerektiren, doğası gereği fedakarlığa dayalı ve sorumluluğu yüksek meslek üyelerinde daha fazla görülür. Sağlık alanının da bu bakımdan tüketicilik potansiyeli yüksektir.

Küresel salgın öncesinde de ülkemizde, sağlık çalışanlarının “yaşamı koruma” sorumluluğu, şefkatli olma zorunluluğu, yaşam ile ölüm arasında bıçak sırtında çalışma ve gittikçe artış gösteren şiddet görme riski nedeniyle tükenmişlik olasılığı  yüksekti. Küresel salgınla birlikte buna kendilerine, aile bireylerine, yakınlarına virüs bulaşma ve hastalanma riskinin yükü de eklenmiştir. Ancak ne yazık ki küresel salgın döneminde ülkemizde sağlık çalışanlarının tükenmişliğini önlemeye yönelik alınan önlemler yetersiz kalmıştır.

Bununla birlikte sağlık çalışanları küresel salgın döneminde aile bireylerinden ayrı yaşama ya da aynı evin içinde uzakta durma gibi nedenlerle ruhsal yönden yakınlarının desteğine en çok gereksinim duydukları dönemde onlardan uzak kalmak zorunda kalmışlardır. Bu da tükenmişliği artırmıştır.

Bulaş riski yüksek olan sağlık çalışanlarına tarama testleri tıbben gerekenden çok az uygulandı ya da hiç uygulanmadı. Hastane ortamında şiddetli virüs yüklenmesiyle karşılaşan sağlıkçılar bulaştırıcı olup olmadıkları hakkındaki bilgisizliğin verdiği kaygı içinde kaldılar. İdari kararlar tıbben gerekenden farklı olduğunda bu durumun getirdiği yük tükenmeye dönüştü. Hastalanan sağlık çalışanlarının göreve dönmelerinin hemen ardından ani ölümleriyle karşılaşılması, tıbbi yönden “göreve başlama” ölçütlerinin uygulanmasında duyarlık gösterilmediğinin göstergelerindendir. Ülkemizin sağlık sistemi kendi çalışanlarına şefkatli davranmamaktadır.

Salgınla mücadelenin toplumsal yönünü temelde yurttaşların kendi olanaklarıyla önlem almaları öneri ve uyarılarıyla sınırlı bırakıp pandemiyi hastanelerde karşılama stratejisinin doğal sonucu olarak tüm yükü sağlık çalışanlarına yüklemesi nedeniyle olağan görevlerinden daha ağır yükler sırtlamak zorunda kalan sağlık çalışanlarının mesleki tükenmişliği artmıştır. Pek çok ilde istifaların açılması ile birlikte toplu istifalar olmuş, pek çok çalışan da emekliye ayrılmıştır ve bu dönemde intihar oranlarında artış olmuştur. Küresel salgın, sağlık çalışanları için bir salgından çok daha olumsuz sonuçlara yol açmıştır.

Küresel salgının  başladığı ülke olan Çin ve İtalya’da bu süreçte yaşananlar, ruh sağlığı destek sistemlerinin önemli olduğunu göstermiştir. Enfeksiyon hastalığı ile mücadele kadar bu sürecin oluşturduğu ruhsal sorunlarla da mücadele edilmesi gerekliliği ifade edilmiştir. Ülkemizde ise ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı ve asistanı hekimler pandemi servislerinde pratisyen hekim olarak görevlendirilmişlerdir. Bu uygulama, çok sayıda uzman adayının eksik eğitimine yol açmakta, ruh sağlığı sorunu olan bireylerin tedavilerinde aksamalara neden olmaktadır. Üstelik bu uygulama ruh hekimlerinin sağlık çalışanlarının hastane içinde ruh sağlığını yükseltme, tükenmeyi önleme için program hazırlama ve uygulama olanağını da ortadan kaldırmaktadır. Oysa ruh hekimlerinin hastane pandemi kurulu üyesi olmaları ve hastalarının tedavi hizmetleri yanında sağlık çalışanlarının ruh sağlığının desteklenmesi amacıyla da asıl işlerini yapmaları gerekmektedir. Sağlık çalışanlarının tükenmelerini önlemek amacıyla ruh sağlığı yönünden tarama çizelgeleri ve psikiyatrik muayenelerle izlenmeleri gereklidir.

Sağlık çalışanlarının tükenmeleri ve iş verimlerinin azalması doğrudan doğruya toplum sağlığı sorunu olarak baş gösterecektir. Ancak bu süreç sağlık çalışanlarının toplu tükenmesi ile sonuçlandığında, bu sorunla baş edecek başka bir meslek grubu bulunmayacaktır.

Sağlık çalışanlarının ruh sağlığının korunması ve tükenmelerinin önlenmesi için gerekli sistemsel çözümlerin ve önlemlerin alınması gereklidir. Alınacak önlemler ile beraber tükenmişliğin önüne geçebilir. Herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesini bekliyoruz.

Tükenmişlik sağlık çalışanlarının kaderi değildir!

 Türkiye Psikiyatri Derneği

 Türk Tabipleri Birliği

pandemi
türkiye psikiyatri derneği
psikiyatri uzmanı
Yorum (12)
İNSAN
PANDEMİ OLDU VİRÜS YAYILDI,ÜLKE OLARAK ÖNLEM ALMAYA ÇALIŞILDI.HER BRANŞTAN DR ÇALIŞTI.DOĞAL OLARAK GEREKLİ GÖRÜLDÜYSE PSİKİATRİ BRANŞINDA OLANLARDA TIBBİ BİLGİSİ OLDUĞU İÇİN GÖREV ALMIŞTIR.BİYOKİMYA UZMANI,ÜROLOG,GENEL CERRAH,BEYİN CERRAHI...HER BRANŞTAN ÇALIŞAN OLDU...BURDA ANORMAL OLAN NEDİR?PSİKİYATRİ OLMASIMI? TÜKENMİŞLİK HERYERDE VAR...SİYASİLERDE BÖYLE,PATRONLARDA EMİN OL..İKİ YAKASI BİR ARAYA GELEMEYİŞİMİZİN,HUZURSUZLUĞUN SEBEBİ İNSANLAR OLARAK TOPYEKÜN AZMIŞ OLMAMIZ,ŞÜKÜRSÜZ,HIRSLI,BİRBİRİNE KIZAN AMA KENDİNDE DEĞİŞİME-İYİ YÖNDE DÜZELMEYE-DAHA İYİYE-DAHA DOĞRUYA YÖNELME GAYRETİNİN OLMAMASI...HEP İDEOLOJİ,HEP ŞUCULUK BUCULUK,SENİN TARAF KÖTÜ BENİM TARAF İYİ..BİR YERLERDE GURUP,TARAF OLUP FARKLI GÖRÜŞE SAHİP OLANLARI DEVİRME,FARKLI GÖRÜŞLERİN HATASINI ÖN PLANA ÇIKARIP ORDAN VURARAK KENDİ ÇÜRÜMÜŞ HALİNDEN HABERİNİN OLMAMASI DURUMU YAYGIN İNSANLIKTA...
30
Cevapla
abuziddin hastaya ellemez
Benim anlamadığım Psikiyatristler baytarmı? Pratisyen hekimlik yapamaz mı?
21
Cevapla
Osman D
Haberden sanki sadece psikiatristlere bir kasıt varmış gibi bir şey anlaşılıyor. Oysa öyle değil. Sürüntü kültürü almak için diğer bölümlerden doçentler, profesörler bile görevlendirildi. Aynı yüksek inşaat mühendislerine ve mimarlara kazma verip temel kazdırmak gibi birşey oldu. Pandemideki ani sıkışıklıkta bir yere kadar kabul edilebilir. Ancak, uzun vadede enfeksiyon hemşireleri yetiştirip görevlendirilmeli. İntaniye uzmanlarının gözetiminde bu iş onlara yaptırılmalı. En azından bunun için hazırlıklara başlanmalı. Bu böyle uzun vadede kabul edilebilecek bir şey de değil gerçekten.
13
Cevapla
NE ÖNEMİ VAR
psikiyatri derneği 1, türk tabipler derneği 2, al birini vur ötekine, "yönetemiyorsunuz" diye kampanya yapmıştınız ya aslında biz de "bizi temsil edemiyorsunuz" diye kampanya yapmalıyız.
16
Cevapla
ahmet
çocuk psikiyatrisi uzmanları ve asistanları bu dönemde ne yapıyor bilen var mı? asıl merak edilen bu olmalı bence.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir