Medimagazin logo

Mikroskobik kalp damarları ilk kez süper çözünürlükte görüntülendi

Imperial College London ve UCL'den araştırmacılar, kalpteki mikroskobik kan damarlarının dikkat çekici ayrıntılarla görüntülenmesini sağlayan devrim niteliğinde bir görüntüleme tekniğini açıkladılar. Nature Biomedical Engineering dergisinde yayınlanan bu non-invaziv yöntem, bu kadar küçük damarların süper çözünürlükte ilk kez görüntülendiğine işaret ediyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Mikroskobik kalp damarları ilk kez süper çözünürlükte görüntülendi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Geleneksel olarak, görüntüleme teknolojileri yalnızca kalbin yüzeyindeki daha büyük damarları ortaya çıkarabiliyor ve kalp kası içindeki karmaşık mikro damar ağını büyük ölçüde keşfedilmemiş bırakıyordu. Ancak bu yenilikçi teknik artık bu hayati yapıların fizyolojisine ışık tutarak kardiyovasküler hastalıklara ilişkin anlayışımızı potansiyel olarak değiştirmeyi vaat ediyor.

Imperial College London'dan baş araştırmacı Profesör Mengxing Tang, bu gelişmenin önemini vurguladı: 

“Kalp damarlarını görselleştirmek kardiyovasküler hastalıkların yönetimi için çok önemlidir, ancak şimdiye kadar kalbin en küçük damarlarında kanın nasıl aktığını görme becerisinden yoksunduk. Çalışmamız bunu bugüne kadarki en yüksek çözünürlükte non-invaziv olarak gerçekleştiriyor ve hastalık yönetiminin iyileştirilmesi için umut veriyor.”

 

Daha önce görülmemiş ayrıntılar

Çalışma, kalınlaşmış kalp odası duvarlarıyla karakterize bir durum olan hipertrofik kardiyomiyopatili (HCM) hastalara odaklandı. Araştırmacılar, ultrason ve mikro kabarcıklar kullanarak hastaların kalplerindeki mikrovasküler yapıyı ve kan akışı dinamiklerini daha önce görülmemiş bir ayrıntı düzeyinde görüntüleyebildi.

Mikro damarların küçük boyutu ve kalbin hızlı hareketleri nedeniyle zorluklar yaşandı, ancak ekibin azmi meyvesini verdi. 

Geliştirdikleri teknik, mikrovasküler koroner hastalık ve kardiyomiyopatiler gibi kardiyak durumların daha net anlaşılmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda daha doğru teşhis ve tedavinin yolunu açıyor.

Çok küçük kalp kası damarları da görüntülenebildi

Yardımcı yazar Profesör Roxy Senior, bu buluşun hayat kurtarıcı potansiyel etkisinin altını çizdi: 

“Bu teknik ilk kez, hastalıklı olduğunda zayıflatıcı göğüs ağrısına ve hatta ölüme yol açabilen çok küçük kalp kası damarlarının doğrudan görüntülenmesini sağlıyor. Doğrudan gözlem olanağı sayesinde yanlış teşhisler önlenebilir ve hastalar için daha iyi sonuçlar elde edilebilir.”

Çalışmanın erken başarısına rağmen, araştırmacılar tekniğin klinik potansiyelini tam olarak anlamak için daha büyük hasta kohortları üzerinde daha fazla araştırma ve test yapılması gerektiğini vurguluyor. 

kan damarlari
nature biomedical engineering
Yorum (1)
AS
daha az anjio... daha fazla ilaç diyorum.çok olumlu gelişme... renal perfüzyon da değerlendirlirise çok faydalı olur.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir