Medimagazin logo

Bakan Yardımcısı Dr.Şuayip Birinci: Sağlıkta dijital dönüşümden yapay zeka uygulamalarına geçtik

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr.Şuayip Birinci, “Hastalar için kendi sağlığını yönetebilme, hekimler için teşhis ve tedavi süreçlerini daha verimli hale getirme, karar alıcılar için ise nitelikli ve rasyonel karar alma mekanizmalarını bu dönüşümle gerçekleştirmek istiyoruz. Böylece hem sağlık politikalarını sürdürebilir kılacağız hem de sistem ihraç edebileceğiz
Bakan Yardımcısı Dr.Şuayip Birinci: Sağlıkta dijital dönüşümden yapay zeka uygulamalarına geçtik
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İZMİR-Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi, farklı disiplinlerden kişilerin katılımıyla İzmir’de yapıldı. İzmir Sağlık Müdürlüğü ve SBÜ Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen kongrede, son yıllarda öne çıkan yapay zeka uygulamaları ve bu uygulamaların sağlık pratiğinde uygulamaları tartışıldı.

Kongrede Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili çalışmalarını Sağlık Bakan Yardımcısı Dr.Şuayip Birinci anlattı. ‘Sağlıkta Dijital Dönüşümden Yapay Zekaya Geçişin Hikayesi’ başlıklı sunumunda Dr.Birinci, uygulamalarda amaçlarının sağlık sorunları ve karmaşık düzenlemelere karşı akılcı çözümler üretmek olduğunu belirtti.

 

“Amacımız sistem ihraç etmek”

Sağlık Bakanlığında yapılan inovatif çalışmaların temel amacının toplam sağlık çıktısını iyileştirmek olduğunu belirten Dr.Şuayip Birinci, “Hastalar için kendi sağlığını yönetebilme, hekimler için teşhis ve tedavi süreçlerini daha verimli hale getirme, karar alıcılar için ise nitelikli ve rasyonel karar alma mekanizmalarını bu dönüşümle gerçekleştirmek istiyoruz. Böylece hem sağlık politikalarını sürdürebilir kılacağız hem de sistem ihraç edebileceğiz” diye konuştu.

Kadınlar e-Nabızı daha çok kullanıyor

2010 yılında uygulamaya konulan Merkezi Hekim Randevu Sistemiyle günlük 630 bin randevu verilirken, sisteme kayıtlı 46 bin hekim bulunduğunu kaydeden Bakan Yardımcısı Birinci “2015 yılında e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemini devreye aldık. Vatandaşlarımız buradan şimdiye kadar konulmuş tüm teşhislerini, tahlillerini, radyolojik görüntülerini, hastane ziyaretlerini, giyilebilir cihazlarından gelen günlük sağlık verilerini, ilaç ve hastalık raporlarını, aşı takvimlerini ve yapılan aşılarını görebiliyor, aile hekimlerini değiştirebiliyor, kalp krizi riskini hesaplayabiliyor ayrıca organ bağışı ve kan bağışı bildirimi yapabiliyor, içecekleri ilaç hatırlatmalarını kurabiliyor en yakın hastane, eczane gibi bilgilere erişebiliyor aldıkları sağlık hizmetine dair memnuniyetlerini sistem üzerinden beyan edebiliyorlar. Kapsamı itibariyle dünyanın alanın da en kapsamlı düşünülmüş kişisel sağlık kaydı sistemi olması, bireyden sağlık yöneticisine tüm sağlık sisteminin yönetimini kolaylaştıracak altyapıyı sunması projeye Dünya’nın en iyisi ünvanını getirdi. Şu an 16 milyonun üzerinde kullanıcımız var ve 4 milyon organın bağış bildirimi yapılmış durumda. Burada kadın vatandaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum, çünkü kullanım oranları yüzde 57 ile erkeklerin önündeler” dedi.

 

 

Nabzı en yüksek Tunceli, Vücut Kitle endeksi en düşük Muş

Konuşmasında Türkiye genelinden sağlık istatistiklerine de yer veren Dr.Şuayip Birinci şu bilgileri verdi;

Şu an sistemdeki verilere göre Türkiye’de nabız ortalaması 81, Nabzı en yüksek il Tunceli, en düşük il ise  Amasya

Türkiye’nin adım ortalaması 4 bin 975,  bu sayı ile Avrupa ortalamasının gerisindeyiz bu hususa da bu vesile ile dikkati çekmek isterim.

Vücut Kitle Endeksimiz 25,96, Vücut Kitle Endeksi en yüksek Bitlis, en düşük il ise Muş

 

Hastaya verilen radyasyon miktarını bile hekimler görecek

Teletıp Sisteminin de 2015 yılında açıldığını kaydeden Dr.Şuayip Birinci, "Tüm sağlık tesislerindeki tıbbi  görüntüleri ve radyolojik raporları Teletıp Sistemi ile tek platformda topladık. Artık vatandaşlar kamu, özel, üniversite dahil tüm sağlık tesislerine giderken yanında film ve rapor taşımak zorunda kalmıyor.  Yakın bir sürede mamografi tetkiklerini hekimlerden önce bu sistem üzerinde çalıştıracağımız yapay zeka uygulamasına değerlendirdikten sonra radyologlarımıza okutup hekimlerimizin işlerini kolaylaştıracak ve olası hataları azaltma şansına erişmiş olacağız. Radyolojik tetkik başına kesit sayısından cihazın çekim sırasında verdiği radyasyon miktarına varıncaya kadar çok detaylı bilgiyi sistemle ölçebiliyoruz. İnşallah yakın bir sürede hasta ve hekimlerimize tetkiklerle verilmiş radyasyon miktarını da e-nabız üzerinden göstermiş olacağız. Amacımız kritik seviyeye ulaşmış ise radyasyonsuz başka bir tetkik seçeneğinin düşünülmesini ve olası yüksek radyasyonlu cihazlar varsa tespit ederek gerekli çalışmaların yürütülmesini sağlamaktır" dedi.

Tüm sistemler yerli

Bu sene içinde çekim kalitesini ölçen sistemi de devreye alacaklarını bildiren Birinci, kullandıkları tüm sistemlerin yerli olduğunu ve hiçbir lisans bağımlılığı oluşturmadıklarını ve bu başarılı süreci tamamen bu ülkenin mühendisleriyle gerçekleştirdiklerini anlattı.

Önemli tasarruf sağlanıyor

Sistemde şu an 209 milyon görüntü, 93 milyon rapor olduğunu belirten Sağlık Bakan Yardımcısı Dr.Birinci  “Yakın zamanda geçmiş görüntülere bakma zorunluluğu getirdik. Tüm MR  ve Tomografilerin %10’nun son altı ayda tekrarının olduğunu tespit ettik ve hekimlerimiz tetkik isteklerinden %70 oranında vazgeçti. Böylece yüzde 7’lik gereksiz çekimin önüne geçerek yıllık 125 milyon lira  tasarruf oluştu, buna ilaveten SGK nın gösterdiği işbirliği sonrası  sisteme gelmeyen görüntülerin ödenmemesinin sağlanmasıyla MR ve Tomografide toplam tasarrufun, önceki yıllara göre artış trendi dikkate alındığında yüzde 20’nin üzerine çıktığını değerlendiriyoruz  ” diye konuştu. 

"Mekansal İş Zekasıyla ihtiyaca yönelik planlamalar yapıyoruz"

Kurdukları Mekansal İş Zekasıyla hasta ve hastalık hareketlerini izlediklerini de belirten Dr.Birinci “Böylece vatandaşımıza tedavi için başka bir il ya da ilçeye gitme gerekçesini ortadan kaldırmak, ilgili bölgeye hekim yada tesis planlaması yaparak sağlık hizmetine daha kolay ulaşabilmelerini sağlamak, nereye ambulans nereye aile sağlığı merkezi yapmamız gerektiğini sistem bize gösterebiliyor. Hastaneye gelen hastaların nerelerden ve hangi hastalık için geldiğini de takip ederek o hastaların yaşadığı yerde o hizmeti alması için hastane yatırımları planlıyoruz. Yine Kuş Gribi veya Kene haritası gibi toplum sağlığını ilgilendiren hastalık risklerini sistem aracılığıyla sağlığı sürekli gözetim altında tutup, ihtiyaca yönelik planlamalar yapıyoruz” dedi.

 

Sağlık profesyonelleri için yepyeni bir platform geliyor

Yakında tüm sağlık profesyonellerinin işe başlayış işlemlerinin yapılacağı ‘Entegre Kurumsal İşlem Platformu’nun açılacağını da söyleyen Dr.Şuayip Birinci “Burada personelimizin sicil bilgilerinin olduğu detaylı profil özellikleri olacak. Özgeçmişlerini düzenleyip, izin, rapor, maaş, işlemlerini de buradan yapabilecekler. Kamu özel her sağlık profesyoneli tüm iş ve işlemlerini elektronik imzası ile bu sistem üzerinden yapabilecek ve özel sektörde çalışan kişinin sigorta başlayış bildirimi gibi diğer kurumlara illetilmesi gereken bildirimler de otomatik olarak yapılmış olacak. Bu sitemle hekimlerimiz aynı zamanda birbirleriyle iletişimlerini kuvvetlendirecek vaka paylaşımları da yapabilecek, gerektiğinde yazılı veya görüntülü görüşme yapabilecekler, hatta ihtiyaç halinde gruplar oluşturup tartışma yapabilecekleri bir platform oluşturuyoruz” diye konuştu.

 

 

SİNA: Sağlığı analiz edip yol gösteriyor

“Bakanlıklar arasında Türkiye'de en çok dijitalleşen kurumların başında geliyoruz” diyen Dr.Şuayip Birinci tüm uygulamaların tacı olarak nitelendirdiği SİNA (Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler) projesiyle ilgili olarak da şunları söyledi; “Kamu özel tüm hekimlerimizin kendi branşında, verdiği sağlık hizmetine dair her bilgiye hekimin çalıştığı kurum, il ve ülke düzeyinde karşılaştırılmış verileri görmesini sağlayarak sağlık yönetiminde etkili olmasını sağlıyoruz. SİNA ile bir hekimin günlük reçete sayısını, muayene başına reçete, reçete başına ne kadar ilaç yazdığını, yazdığı ilaçların içinde antibiyotik oranını ve bu ilaçların ne kadarının yerli ne kadarının ithal ilaç olduğunu kendisine gösteriyor ve biz de ayrıntılı görebiliyoruz. Muayene başına laboratuvar ve görüntüleme, hangi görüntüleme tetkiklerini tercih ediyor kendi branşında çalıştığı kurumdan tüm ülkedeki hekimlerin ortalama oranlarına kadar her detayı görebiliyor. Kadın doğum uzmanları ise kendi sezaryen oranlarını, DSÖ kriterlerine göre olması gereken sezaryen oranı ve kriterlerden ne kadar uzaklaştığını görebiliyor. Kurumlar ise kendi kurumunda sezaryan oranında olumsuz sapmanın hangi oranda hangi hekimden kaynaklandığını görmesini sağlıyoruz. Belki ilgili hekim gerçekten riskli gebeliklerle ilgilenen bir hekim de olabilir ve yüksek sezaryen oranı normal de olabilir. Kısaca aile hekimliği, muayenehane, kamu, özel, üniversite dahil tüm sağlık kurumlarında çalışan hekimler verdikleri sağlık hizmetlerini kendilerini kendi branşındaki meslektaşlarıyla karşılaştıran bilgilere bu sistem aracılığıyla erişebiliyor. Şu an 36 bin hekim aktif olarak kullanıyor bu sistemi. Cerrahlar gün gün, ay ay ameliyat sayılarını ameliyat türlerini meslektaşları ile karşılaştırmalı olarak izleyebiliyor. Aile hekimleri bütün bunların yanında bebek izlem oranlarından yapması gereken aşılardan toplam aşı oranına, yine izlemesi gereken anne ve bebek oranından mevcutta geldiği orana varıncaya kadar bir çok bilgiye erişebiliyor. Yine hekimler kendi memnuniyet oranlarını da görebiliyor.  Sistemi incelediğimizde kendi hesaplarını aktif kullanan hekimlerin iyi parametrelerini % 10 dan fazla artırdığı dikkati çekiyor. Bu verileri görmek aslında bize tasarruf yapma imkânı da sunuyor. Bunu 2019 yılında  net olarak görebiliyoruz”

Neyim var sistemi 

Her gün hastaların yüzde 6 sının yanlış branşa başvurduğunu söyleyen Birinci, "Bu oranın günde 120-130 bin hasta olduğu dikkate alınırsa her gün büyük ölçekli 10-12 hastanenin baktığı kadar hastanın doğru hekime başvurmasına yardım etmek için randevu alma sırasında sistem hastaya sorular sorarak hangi branşa başvurması gerektiğini ve olası beş adet teşhisi de öngören oranlarıyla vatandaşın kendisine söylemeyi amaçladığımız Neyim Var Sistemini bu yıl içinde insanımızın hizmetine açmayı hedefliyoruz Bu sistem sayesinde hastaya acile başvurması durumunda yeşil hasta olduğunu ve acil hasta olmaması nedeniyle yaklaşık ne kadar süre bekleyebileceğini de söyleme fırsatımız olacak" dedi.

Dijitalleşmede dünya ikincisiyiz

Konferansın düzenlendiği izmir ili ne de buradan teşekkür etmek istiyorum diyen Birinci "Avrupa’nın toplamından beş kat daha fazla üst seviyede dijital hastane sayısına eriştiklerini ve bu hususta en gayretli ve başarılı illerin başında İzmir’in geldiğini ifade etti. Dijitalleşmede Amerika’dan sonra dünyada ikinci olmanın gururunu yaşıyoruz ve bu başarıda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma  kişi ve paydaşlara da teşekkürlerimi ifade ediyorum" diye konuştu.

 

uluslararasi saglikta yapay zeka kongresi
dr.suayip birinci
sina
Yorum (4)
fzt mustafa
sayın yetkilim işyerlerinde karekodlu önlük giyilmesini zorunlu hale getirin karekodumuzu taratarak hastalar bu güne kadar ilgili kişi nerden mezun olmuş hangi hastaya hangi müdahalede bulunmuş başarıları ve başarısızlıkları neler hepsine erişebilsin ve bu erişimlerden çıkardığı sonuca göre sistemden randevu alsın. Ayrıca personelinize ödediğiniz ücret parametrelerinide buna entegre ederek sigorta ücretlerinide buna göre belirleyin. vatandaş hastalıgına ve tedavi almak istediği konulara göre sigorta poliçesi yaptırsın. böylece kimsenin yükünü kimseye yüklememiş olursunuz. sağlıkta devrim yaparsınız. ama her devriminde önce kendi evlatlarını yediğinide unutmayınız
7
Cevapla
Dr Hasan
Herşeyi otomatiğe yapaya bağlayın. Ondan sonra ne hasta kalır ne doktor...
2
Cevapla
orhan osman
Bundan sonra bilgisayarı mı döveceğiz? Çok mekanik, aynı tadı vermez. Mazlum'u getirin bize...
0
Cevapla
Erhan
Sekreter sorunu nedeniyle vaktini bilgi girmeye harcayan hekim için google un yaptığı ses sistemini kullanıp sesli emirle gereken yapılsa Hem sekreter tasarrufu hem zaman tasarrufu
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir