Medimagazin logo

Devlete maliyeti 1.7 milyar liraya ulaştı, MR ve tomografi tekrarına sınırlama geldi

MR ve tomografinin devlete maliyeti 1.7 milyar liraya ulaştı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Hastaların tüm tetkiklerine e-Nabız üzerinden hem hastaların hem de hekimlerin erişimi sağlandı. Yayımlanan yeni genelgeyle, artık acil durumlar hariç hastanın mevcut tetkikleri sorgulanmadan yeni tetkik istenemeyecek. Mükerrer tetkik sorgulanmadan istenen tetkiklerin geri ödemesi yapılmayacak.
Kaynak: HÜRRİYET - MELTEM ÖZGENÇ
Devlete maliyeti 1.7 milyar liraya ulaştı, MR ve tomografi tekrarına sınırlama geldi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı, MR ve tomografinin devlete maliyetinin 1.7 milyar liraya ulaşmasının ardından harekete geçti. Geliştirilen yazılım ile hastaların tüm tetkikleri Teletıp sistemine aktarıldı. Hem hastaların hem de hekimlerin e-Nabız üzerinden bu tetkiklere erişimine olanak sağlandı. Tüm kamu, üniversite ve özel hastaneler de sisteme dahil edildi.

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca imzasıyla yayınlanan yeni genelgeyle acil durumlar hariç hastanın mevcut tetkikleri sorgulanmadan yeni tetkik istenemeyecek. Sorgulama yapmadan istenen tetkikler için geri ödeme yapılmayacak. Böylece vatandaşların daha az radyasyona maruz kalması, zaman kaybının ve gereksiz maliyetin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu yazılımı dünyada ilk kez bir kamu kurumunun geliştirdiği vurgulanan ve 26 Temmuz’da 81 il müdürlüğüne gönderilen genelge şöyle:

YENİ SİSTEM GELİŞTİRİLDİ

“Sağlık hizmetinde zaman ve maliyetten tasarruf edilmesi için, Bakanlığımızca radyolojik tetkiklere ait görüntülere internetten erişilmesine, görüntülerin raporlanabilmesine, radyologlar arası telekonsültasyon yapılabilmesine, tıbbi görüntü ve raporların kalite açısından değerlendirilebilmesine ve e-Nabız uygulaması üzerinden vatandaşlar ve hekimler ile paylaşılabilmesine olanak sağlayan Teletıp ve Tele Radyoloji Sistemi geliştirildi. Dünyada bir kamu kurumuna ait ilk ve tek yazılım olan bu sistem, uluslararası uyumluluk testlerini başarı ile tamamladı.

CANLI GÖRÜŞME YAPILABİLİYOR

Sisteme Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemleri (PACS) bulunan tüm sağlık tesisleri (kamu, üniversite ve özel hastaneler) entegre edildi. Böylece, ülke genelindeki sağlık tesislerinde bulunan tıbbi görüntü ve raporları merkezi izlenebilir, raporlanabilir hale geldi. Vatandaşlarımız kendilerine ait tıbbi görüntülere e-Nabız kullanıcı hesaplarından erişebilirken, hekimlerimiz hastalarının diğer sağlık tesislerindeki tıbbi kayıtlarına erişim imkanına kavuştu. Sistemde temmuz itibariyle 184 milyon radyolojik görüntü ve 80 milyon radyoloji raporu var. Radyologlar, kendi hastaneleri ile yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarına ait radyolojik görüntülere erişebiliyor. Ayrıca, aynı görüntü için ikinci görüş isteme ya da bir başka radyolog ile canlı görüşerek konsültasyon yapabiliyor.

MR VE TOMOGRAFİ AZALDI

Hastaların geçmişte çekilmiş görüntü ve raporlarına hekimlerin erişilebilmesi için mükerrer tetkik sorgulama servisi geliştirildi. Sağlık tesislerinde faaliyet gösteren firmaların entegre olması sağlandı, yaygınlaştırılarak tüm sağlık tesislerine duyurusu yapıldı. Bu sayede mükerrer tetkiklerin önüne geçilerek tasarruf yapılması, hastaların daha fazla radyasyona maruz kalmasının önüne geçilmesi, hastaların sağlık tesislerinde harcadıkları zamanın azaltılması ve daha etkin sağlık hizmeti alması sağlandı. Yapılan incelemelerde mükerrer tetkik sorgulama sonucunda görüntülere veya raporlara erişim sağlayan hekimlerin yaklaşık yüzde 65’inin yeni bir istemden vazgeçtiği tespit edildi.

 

Haberin devamı

sağlık ekonomisi
mr
tomografi
e nabız
Yorum (9)
Dr.Cevdett
GÜNAYDINNNN...Yıllardır çok hasta bakmak, çok hasta yatırmak, çok ameliyat yapmakla öğünen YÖNETİCİ anlayışı ile mücadele ediyorum. SGK bu gidişle çökecek diyorum. Gereksiz iş ve işlem keseye kâr getirse de devlete zarar...
10
Cevapla
ali veli
tomografi tamamen kaldırılması gerekiyor. çünkü ciddi şekilde radyasyon yayıyor
3
Cevapla
Erkan Karagöz
Inşallah şikayetler nedeni ile geri adım atılmaz. Halkımız sevmez bu işleri
7
Cevapla
murat celikten
Bazı hastanelerce aynı tetkikin 2 defa girilmesi işlemi dışındaki hiç bir şeye faydası olamayacak taşra pratiğinden uzak bir genelge olmuş. Artık "kendini acil hisseden herkes acile gelebilir" dediğiniz günden itibaren sağlık hizmetlerinin çivisi çıktı. Hekimlerde şöyle düşünüyorlar: Hastalar kendi aciliyetlerine karar veriyorlarsa bende mevcut performans sistemi/hukuk sistemimiz/malpraktis yasaları (olmayan) içerisinde "kendimi nasıl korurum" zihniyetiyle çalışıyorlar. Acile ambulans ile getirilen tüm travma hastalarına baştan ayağa BT isterim. Riski tetkiklere atarım. riski eksik raporlayan yanlış raporlayanlara atarım. Polikliniklerde her gelen hastaya bakılmalı baskıları varken diğer taraftanda MHRS randevu oranı denilen bir kriterde uygulanmalı diyenler varken kimse kusura bakmasın bu performans sisteminde her gelene MR kan tahlili ister sonuçları gelene kadar sabahtan gelen her hastayı eritirim (oyalarım) öğleden sonra veya MR sonuçları 3-5-15 gün sonra çıkınca da istediği ilacı yazar veririm. (Hastaya antibiyotiğin gereksiz olduğunu dakikalarca anlatıp tartışıp küfür mü yiyeyim? fiziksel şiddete maruz kalma riskim varken kimse kusura bakmasın) Bakanlığımız mevzuat yazarken, sahaya genelge gönderirken işin mutfağındakiler neler yaşıyor diye düşünmezse hiç bir sağlık politikası başarılı OLAMAZ. Sağlığa harcanan para az buz değil. nereye kadar bu bütçe dayanır bunuda bilemeyiz. Her personel gayriresmi gelir elde edecek işlerle uğraşır oldu. Bunu bilmeyen yok. Ancak nasıl ki özel hastaneler hastalardan talep edemeyecekleri paraları alıyorlar ve kimse şikayet etmiyorsa burada da hastalara şu iyi bu iyi gibi önerilerle etik dışı, bilim dışı yönlendirmeler yapılıyor. Somut veriye dayanman böyle iddialarla işlem yapamam diyen yöneticilerinde sahaya inip olan biteni kanıtlandırması ve sistemi çözmesi gerekiyor. Bakanlık Ankara dan yönetilemez. her ilin her hastanenin farklı dinamikleri var. oralara atadığınız başhekimler müdürler de liyakate göre atansa değişiklikler olur, o da olamayınca "Devran böyle bu gemide, eskiler biter yenide" kısır döngüsü ile dönüp duruyoruz. Sahaya inmeyen Bakanlık köklü devrimler çözümler getiremez.
24
Cevapla
Dr.Cevdett
Çok hasta bakmak, çok hasta yatırmak, çok ameliyat yapmakla sevinen yönetim anlayışına hep karşı oldum. SGK sağlıkta mali yükü bir yerden sonra karşılayamaz hale gelecek bu anlayış sürerse.(İlk yorumum neden yayınlanmadı, bu haber yorumlara kapalı mı?)
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir