Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: Akut inmeye müdahale edecek hekimler yetkilendirilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de inme vakalarına en hızlı ve etkin şekilde müdahale edebilmek üzere koordinasyonun sağlanması, inme birimlerinin Sağlık Bakanlığınca tescili ve hekimlerin yetkilendirilmesi gibi düzenlemeleri içeren yönergeyi yayımladıklarını duyurdu
Kaynak: AA
Sağlık Bakanı: Akut inmeye müdahale edecek hekimler yetkilendirilecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağık Bakanı'nın yazılı açıklaması şu şekilde:

"Vatandaşlarımıza sağlık hizmet sunumunda çok önemli bir düzenlemeyi daha hayata geçiriyoruz. İnme vakalarına en hızlı ve etkin şekilde müdahale edebilmek üzere koordinasyonun sağlanması, inme birimlerinin Bakanlığımızca tescili ve hekimlerin yetkilendirilmesi gibi düzenlemeleri içeren Yönergemizi yayımladık.
 
Kalp hastalıkları ve kanserden sonra dünya genelinde en sık üçüncü ölüm sebebi olan inme, aynı zamanda erişkin yaş grubunda en önemli engellilik kaynağıdır. Ülkemizde inme sıklığı erişkin nüfusta binde 1-2 kişi seviyesindedir ve yılda ortalama 50 ila 100 bin yeni inme vakası yaşanmaktadır.
 

Beyin ana damarlarının kan pıhtısı ile ani tıkanmasıyla ortaya çıkan akut inmede tedavinin başarısı, beyin hücreleri tamamen ölmeden damar açıcı yöntemlere başlanabilmesine bağlıdır. Bu hassas sürecin yönetilmesi ve hastaların en kısa zamanda damar açıcı tedaviye ulaştırılması, kapsamlı bir organizasyonu ve koordinasyonu gerektirmektedir.
 

Akut İnmeli Hastalara Verilecek Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönergemiz ile ülkemizde inme hastalığına bağlı ölüm ve sakatlıkları önemli ölçüde azaltmayı ve hastalık sonrası yaşam kalitesinin yüksek seviyede tutulabilmesini hedefliyoruz.
 
Buna göre; nöroloji kliniği, bilgisayarlı tomografi, yoğun bakım yatağı gibi kaynaklara sahip kamu, üniversite ve özel hastanelerde inme birimleri yapılandırılarak tescil işlemi başlatılacak. Bilimsel komisyon tarafından izlenecek olan merkezlerden idealin altında klinik sonuçları olanlar denetim altına alınacak. Akut inmeye müdahale edecek hekimler, Bakanlığımız tarafından yetkilendirilecek ve insan kaynağının geliştirilmesi için eğitim faaliyetleri zorunlu olacak. Yönerge ile ayrıca hastaların hızla uygun merkezlere sevk edilmesi için hükümler ve algoritmalar belirlendi ve İl Sağlık Müdürlükleri bünyesinde koordinasyon komisyonları kurulması zorunluluğu da getirildi.
 
Türkiye’de ilk kez yapılan bu düzenlemenin hayırlı olmasını diliyorum.

inme
sağlık bakanlığı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir