Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: Çok ilaç yazan doktoru izleyeceğiz, gerektiğinde poliklinikler gece 12'ye kadar açık olacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Habertürk’ten Kübra Par’a yaptığı açıklamalarda akılcı ilaç kullanımına ilişkin " Toplumun bu konuda bilinçlenmesi ve hekim arkadaşlarımızın da hassasiyet göstermesini istiyoruz. Performansın da buna göre şekillendiği bir yaklaşımı önümüzdeki bir iki ay içerisinde devreye sokacağız. "
Kaynak: Habertürk
Sağlık Bakanı: Çok ilaç yazan doktoru izleyeceğiz, gerektiğinde poliklinikler gece 12'ye kadar açık olacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Habertürk’ten Kübra Par’ın sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aile hekimliği ve akılcı ilaç kullanımına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Aile hekimliği uygulamasının ne kadar etkili olduğunu merak ediyorum. Halkın yüzde kaçı ilk başta hastaneye gitmek yerine aile hekimine başvuruyor? Bu uygulama gerçekte ne kadar etkili oldu? 

Birinci basamak hizmetlerimizi son derece önemsiyoruz. Toplumda aşılamanın en yaygın olarak yapıldığı yer aile hekimleri ve aşılama oranı yüzde 96’larda. Şu an ortalama 3 bin 100 kişiye bir aile hekimi düşüyor. Önümüzdeki 5 yılda bunu 2 bin 700’e kadar düşürmeyi hedefliyoruz. Süreçte her geçen gün aile hekimlerinden ikinci basamak ve üçüncü basamağa gidişin olduğu bir sistem oluşturmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde, aile hekimlerine müracaat edilme sonrası, uzmanlık hekiminden randevu alınması söz konusuysa aile hekimine gidenin öncelik taşıdığı ve katılım bedelinin buna göre daha az alındığı veya alınmadığı bir yaklaşımı da devreye sokmak istiyoruz. Hekim başına düşen nüfusu giderek azalttığımızda da belli bölgelerde bu çalışmayı pilot olarak başlatacağız. 


Acil servisler konusu çok tartışıldı. Bütün hastanelerde ücretsiz olacağı söylendi ama özel hastaneler acil serviste hastalardan imza alarak ücretli hale getirmeye çalıştırlar. 


Acil servislere başvuru oranımız çok yüksek. Dünya ortalaması yüzde 8 iken bizde yüzde 31-32’lere çıkan bir orandan söz ediyoruz. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Demek ki burada alışkanlık meydana gelmiş. Acil hizmetlerden katılım payı almıyoruz.; katılım payını poliklinik hizmetlerine gittiğinizde alıyorsunuz. Acil hizmetlerinde bunun da payının olduğunu hastanın yer yer daha kolay hizmet alacağını öngörerek oraya gittiğini düşünüyoruz. Bu durum acil hizmet alması gereken hastanın da mağdur olmasına yol açıyor. Bu noktada kırmızı, yeşil, sarı alan uygulamasını gözden geçirdiğimiz bir performans sistemini de devreye sokacağız. 

Bu daha çok akşam saatlerinde oluyor sanırım. 

Gündüz saatlerinde de oluyor. Polikliniklerimizin çalışma saatlerini uzatarak akşamki durumun da önüne geçmek istiyoruz. 

Poliklinikler kaça kadar açık olacak? 

Her hastanenin kendi sistematiği içerisinde gerektiğinde gece 12’ye kadar uzatabileceği bir sistemden söz ediyoruz. 

Türkiye’de arkadaşının tansiyonu ya da şeker hapını, “ Yahu bir deneyeyim, belki bana da iyi gelir” diye kullanan bir kuşak vardı. Antibiyotik kullanımının da neredeyse grip ilacı seviyesinde olduğu bir dönemi de geçirdik. Türk halkı ilaç konusunda ne kadar bilinçli? 

Akıllı ilaç kullanımı dünyada giderek artan ve bizim de çok önem verdiğimiz bir konu. Antibiyotikte elde ettiğimiz başarı Dünya Sağlık Örgütü’yle yaptığımız toplantıda bize çok soruldu. Daha önceleri bir reçetede yüzde 35 oranında antibiyotik bulunuyor iken, 2011 yılından beri bu oranı yüzde 25’e düşürdük. 
Toplumun bu konuda bilinçlenmesi ve hekim arkadaşlarımızın da hassasiyet göstermesini istiyoruz. Performansın da buna göre şekillendiği bir yaklaşımı önümüzdeki bir iki ay içerisinde devreye sokacağız. 

Çok ilaç yazan doktoru izleyeceğiz mi diyorsunuz?

Evet. Ortalamayı aşan ilaçlarla ilgili geri planda bir takibin olduğunu hissettirdiğimiz bir süreç oalcak. Her türlü hizmetin dijitalize edildiği ve gerektiğinde uyarılarımızı sempatik bir şekilde yaptığımız bir dönem yaşayacağız. 

sağlık bakanı
performans sistemi
Yorum (33)
recai
Yahu ne gerek var, hastanenin bir katını verin doktorlara çoluk çocukla birlikte 24 saat hizmet verelim, Allah akıl fikir versin size zavallılar...
253
Cevapla
NİLGÜN YALÇIN
Ben her eve 24 saat doktor görevlendirilmesini öneriyorum. Hem de her branştan. Var mı arttıran?
0
Cevapla
NİLGÜN YALÇIN
Recai bey bu arada çoluk çocuk mesleği öğrenir. Hekimlik de anadan babadan çocuğa geçsin bence. Doktor açığı da kapanır. Hey Allahım arkama bakmadan kaçasım geldi "sempatik bir şekilde".
0
Cevapla
Ayse
Sayin Bakan Aile Hekimi ilac raporu oldugu halde 9 farkli grup Kardiyoloji ilacini recete edemiyor. Bu sacmaligi ne zaman duzelteceksiniz? Her ilcede Kardiyoloji uzmani mi var?
0
Cevapla
Port
Memleketi bu zihniyet batıracak.memlekette sağlık hizmetinde nicelik olarak bir sıkıntı yok nitelikte sıkıntı var.psikiyatriye gitmesi gereken hasta gastroenteroloji dahiliye göz kbb noroloji dolaşıp duruyor.oran yüzde 60 civarı.aile hekimlerine başvuruyu zorunlu hale getirin.her gelen hastanın yüzde 60 ina antidepresan verin.hastanelerden bir tek çapaya ege ve hacettepeye ihtiyaç kalir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir