Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: Pozitif sağlık çalışanı sayısı 40 bini geçti, hayatını kaybeden sayısı da 107

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 40 bin sağlık çalışanın Koronavirüs testinin pozitif çıktığını ve 107 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini açıkladı.
Sağlık Bakanı: Pozitif sağlık çalışanı sayısı 40 bini geçti, hayatını kaybeden sayısı da 107
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Koca: "Bugüne kadar hava yoluyla yurt dışına gidenlere yaptığımız test sayısı 490 bin 480'dir. Bu taramalarda 1226 kişide test pozitif çıkmıştır." dedi. 

Koca şunları kaydetti: "Enfeksiyonun yaygınlığı ve bağışıklık durumunu ölçmek için 153 bin kişiyi kapsayan saha taramasını 15 Ekim'de tekrarlıyoruz. Salgında başarı kazandıkça hayatın her alanında eski düzene kavuşacağımız aşamaya yaklaşıyoruz, bu işin üstesinden alnımızın akıyla geleceğiz."

Sağlık Bakanı Koca, Kovid-19 salgınıyla ilgili İstanbul'da şu an kısıtlama anlamında herhangi bir tedbiri düşünmediklerini bildirdi.

Koca, "Türkiye olarak pandemideki mücadelemizi vaka-hasta kavramlarına indirgeyerek gölgelemeyelim. Bilim Kurulumuzun, 'evlerde 10 kişiyi geçmemek' şeklinde aile içi temasın azaltılması tavsiyesi oldu." diye konuştur.

Bakan Koca'nın açıklamaları:


HANGİ İLLERDE ARTIŞ HANGİLERİNDE AZALIŞ VAR?

İstanbul'da son 1 ay içindeki artış ortalama yüzde 50 oranında. Ankara'da son 1 ayda azalma yüzde 60 kadar oldu. Son üç günde bu azalıştan sonra yüzde 4 gibi bir artışı görüyoruz. Yatışlarda bir değişiklik olmadığını görmüş oluyoruz.

Bu azalışla birlikte artışın önümüzdeki günlerde daha yakın tedbirlere uyarak azalmasını sağlamalıyız.

İzmir son 1 ay içinde yüzde 50 azalış.

Genel seyrin İzmir'de iyi olduğunu ama orada da son günlerdeki kısmi artışla tedbirlerin yoğun şekilde hassasiyetle devrede olması gerektiğini görmüş oluyoruz.

Kocaeli'de yüzde 30, Denizli'de yüzde 35, Kahramanmaraş yüzde 40 artış olduğunu son aya göre görmüş oluyoruz.


SAĞLIK ÇALIŞANLARININ DURUMU

Pozitif sağlık çalışanı sayısı 40 bini geçti, hayatını kaybeden sayısı da 107


VAKA-HASTA SAYISI AYRIMI

Vaka ve hasta tanımlarını yaptığımız dönemlerinden bu yana gündem olan bir konu. Türkiye olarak pandemideki mücadelemizi vaka hasta kavramlarına indirgeyerek gölgelemeliyelim. Biz özellikle tedavi rehberimizde semptomu yani bulgusu olan kişilere test yapan ülkeler arasındayız. Oxford'un hazırladığı dünya haritasında Türkiye olarak biz semptomu olan kişilere test yapan ülkeler arasında yer alıyoruz. Bu semptomu olan kişilere yaptığımız testler dışında Temmuz ayından itibaren de bizim özellikle kesitsel taramalar; yani ülkeler arası geçişlerin olduğu dönemlerde havaalanında gelen, yurtdışına gidenlere yapılan testler. Askeri celp ve terhis döneminde yapılan testler, cezaevinde, sporculara yapılan testler, OSB'lere yapılan testler gibi taramalar oldu. Ayrıca saha taramalarımız oldu. Daha önce 153 bin kişiye yapıldı. Yarından itibaren de haneler tespit edildi, geç olmadan saha çalışmasını tekrarlamak istiyoruz. Bu tablo Temmuz ayından itibaren gündeme gelen ve bizim hasta olarak tanımladığımız semptomu olan testi pozitif olan kişiler olarak tanımladık. Daha önce bu kesitsel taramalar olmadığı için daha şeffaf olmak anlamında hasta tanımını kullandık. Bu kesitsel taramaları da yer yer bildiriyor olmuş olacağız. Açıkladığımız rakamları DSÖ ile paylaşıyor olacağız.

Bunları yer yer sizlerle paylaşıyor olacağız. Bu ayrımı yapmak içindi. Farklı bir şey değildi. Test politikasına ilave olarak taramaları yapmak gibi yaklaşımla ilave olmuş oldu. Oraya hasta yazılmış olması rakamı şeffaf bir şekilde vermek içindi. Bu anlamda kafa karışıklığının olmaması gerekiyor. Testi pozitif olan herkesi izole ediyoruz. Pozitif olan, semptomu olmadan kişi de bulaştırıcıdır, evet öyledir. Pandemide mücadelede bunu mutlak izole ediyor olmanız gerekiyor. İzole ettiğimiz yetmiyor, o kişinin filyasyonunu da yapıyoruz, temaslılarını da buluyor onları da izole ediyoruz. Semptomu olmayan taşıyıcılar ve temaslılardan bahsediyorum. Bunları ayrıca HES'e de kaydediyoruz. Siz eğer bunu gizleyebilir durumda olursanız pandemi ile mücadele edemezsiniz. Sonuç olarak sizin yaptığınız, pandemi ile mücadelenin ötesine geçmiş oluyorsunuz. Vatandaşımız müsterih olsun. Sadece testi pozitif olup bulaştırmaz diye o kişiyi izole etmeden pandemide siz başarıyı sağlayabilir misiniz? Bütün sahadaki çalışmalarla, filyasyon ekibiyle yoğun bir izolasyonla takiple birlikte o kişileri oluşturduğumuz çağrı sistemiyle her gün ayrıca semptom takibi yaparak arıyoruz. Pandemide asla taviz vermiyoruz sahada. O nedenle sonuç alıyoruz. Vatandaşımıza ilk günden beri verdiğimiz bütün rakamların doğru olduğundan emin olunsun.


TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİNİN EKSİK GRİP AŞISI KONUSU

Bu dönemde herkesin grip aşısı yaptırmasıyla ilgili yanlış bir kanaat var. Dünyada grip aşısının toplamda üretiminde yüzde 20 artış oldu. Öncelikle riskli, kişilere, koronavirüs bulaştığında daha riskli olabilecek kişileri tespit ederek başlıyoruz. Önümüzdeki günler uygulamasına da geçilmiş olacak. Bizim şu an sadece 1,5 milyon aşı gelmeyecek. Geçen yıl 1 milyon 350 bin aşı gelmişti. Bu yıl daha fazla aşımız olacak. Daha da arttırma gayreti içindeyiz. Aşı Türkiye'de ruhsatlı ise bunu herkes getirip verebilir. Ruhsatlı değilse halk sağlığı alabilir. Halk sağlığının alımını DMO üzerinden gerçekleştiriyoruz. Eğer TEB'in yurtdışında ruhsatlı bulduğu aşı varsa getirebilir. Ruhsatlı olmazsa halk sağlığı rahatlıkla alır.

sağlık
bakanı
açıkladı:
koronavirüs
hangi
illerde
artıyor
hangi
illerde
azalıyor?
Yorum (2)
dr.mikro
107 kayıp.Her gün bir iki kayıp.48 saatte 5 meslektaşımızı kaybettik.Biri 31 diğeri 41 yaşında genç meslektaşlarımız. Kayıplarımızı sayın sağlık bakanı en azından sosyal medya hesabından isim ve fotoğrafları ile neden paylaşıp anmıyor? Nasıl ki bir güvenlik görevlimiz şehit düştüğünde Sayın İçişleri Bakanı paylaşıp anıyorsa sayın bakanda görevi başında kaybettiğimiz meslektaşlarını anmalıdır.Günlük veriler kadar yer bulmuyor meslektaşlarımızın kaybı.Hayatlarını riske atarak çalışırken görev başında kaybettiklerimiz bu anmayı fazlası ile hak ediyor. Covid-19 meslek hastalığı olarak tanımlanmalı kayıplarımız Diyanet İşleri Başkanının da dediği gibi görev şehidi sayılmalıdır.
19
Cevapla
lab tek
x hastanesinde mikrobiyoloji laboratuarında laboratuar teknisyeni olarak çalışmaktayız coronalu covidli hastaların (temas izolasyonu olan hastalar,pandemi servisinde yatan)hastaların balgam kültürlerini,idrar tahlillerini,solunum kültürlerini,gaitaları,kan kültürleri kısaca tüm covidli hastaların tüm kültür tahlillerini çalışıyoruz gün boyu bu tahlilleri yapıyor çalışıyoruz ancak covidli tavan ek ödemesini almıyoruz hastanemizin idarenin bilmesine rağmen bizlere bu tavan ek ödemeleri yapılmıyor..filyasyon ekibi ,pcr ekibi kadar tehlikeli bir şekilde covidli tahlilleri kültürleri çalışıyoruz ekiyoruz daha çok temas daha çok risk halindeyiz ancak hiçbir ödeme alamıyoruz ilimizde pandemi hastanesiyiz tek il hastanesiyiz.bizler gibi olan arkadaşlar var mı, ek tavan ödemesi alan varmı bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız çok seviniriz madem covidli sürüntü numuneleri çalışan arkadaşlar tavan ek ödeme alıyorlarsa bizlerinde alması lazım değilmi burada ki ödemelerin amacı covidli numuneleri çalışmak ise bizler daha çok numune ve çeşit çalışıyoruz ama ödeme almıyoruz.saygılarımızla
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir