Medimagazin logo

Sağlıkta şiddeti önleme kitapçığında dikkat çeken öneri: Mümkünse espri yapın

Sağlık Bakanlığı uzun süredir beklenen Sağlıkta Şiddete Karşı Eylem Planı kapsamında bir kitapçık yayımladı. Yayımlanan kitapçıkta sağlık personeli, hasta ve hasta yakınlarının eğitim süreçlerinin nasıl işleyeceğine ilişkin planlar yer aldı. Sağlıklı iletişim için öneriler bulunan kitapçıkta sağlık personeline hastaya karşı yaklaşımında öfke yönetimi başlığında “Mümkünse espri yapın. Mümkünse farklı bir bakış açısı getirerek çözüme odaklanın “ ifadeleri yer aldı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Sağlıkta şiddeti önleme kitapçığında dikkat çeken öneri: Mümkünse espri yapın
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık personelleri sağlıkta şiddetin katlanarak arttığı ve önlenmesi gerektiği düşüncesi ile uzun süredir Sağlık Bakanlığından ‘Sağlıkta Şiddet Eylem Planı’ talep ediyor. Sağlık Bakanlığı konu üzerinde çalıştıklarını ifade etmişti. Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Hasta, Çalışan Hakları ve Güvenliği Dairesi Başkanlığından yayımlanan “Yöneticiler, Sağlık Çalışanları, Hasta ve Hasta Yakınları İçin Eğitim/İletişim Kitapçığı” sağlıklı iletişim için sağlık personeli, hasta ve hasta yakınlarının eğitimleri için bir dizi plan içeriyor.

Şiddet olaylarının pek çoğunun sebebi yanlış iletişim

Sağlık Bakanı oluşmuş şiddet olaylarının incelendiğinde pek çok olayın kaynağının doğru iletişim kurulamaması olduğunu pek çok olayın da doğru iletişim teknikleri ile ortaya çıkmasının engellenebileceğinin görüldüğünü ifade ederek eğitim kitapçığı ile ilgili olarak şunları kaydetti:

“Sağlık kurumlarımızda hasta ve hasta yakını bilgilendirmelerinin doğru yapılması, hasta ve hasta yakınlarının ihtiyaç duydukları hizmet ve bilgiye nasıl ulaşabileceklerinin gösterilmesinin sağlık hizmet kalitesine katkısı çok yüksek olmaktadır. Sağlık kurumlarında çalışan personele de iletişim hususunda destek olunması hem işlerini kolay yürütmelerine destek olmakta hem de vakit ve emek kayıplarının önüne geçmektedir. Temel iletişim tekniklerinin anlatıldığı bu kitapçığın tüm vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarına temel seviyede faydalı olmasını temenni ediyor, sağlıklı bir ömür diliyorum.”

Kitapçıkta yer alan Sağlıklı Tutum, Davranış Geliştirme Süreçleri başlığında öfke yönetimi, stres yönetimi, zor hasta/yakını ile iletişim, problem çözme teknikleri yer alırken şiddetten korunma yöntemleri de ayrı bir başlıkta ele alındı.

Şiddete Neden Olan/Olabilecek Konular Hususunda Rapor Tutma başlığında “şiddet nedeni olabilecek konular konusunda çalışan hakları ve güvenliği birimlerine dilekçe ile başvurarak konunun araştırılması, önlem alınması önerilebilir, talep edilebilir. “ ifadeleri yer alan kitapçıkta

Teknik Önlemler

· Güvenlik kameralarının çalışıp çalışmadığı ve yönünün doğruluğu kontrol edilmelidir.

 · Güvenlik kamera kayıtlarının saklanabilmesi konusunda teknik altyapı sağlanmalı ve zamanla artırılmalıdır.

· 1111 Beyaz Kod Sistemi etkin kullanılmalıdır. Dönemlik tatbikatlara katılım sağlanmalıdır. · Şiddete ramak kala sürecinde kullanılmak üzere kurulan Güvenlik Destek Hattı etkin bir şekilde kullanılmalıdır.

Güvenlik Önlemleri

 Şiddetin en fazla yaşandığı alanlar belirlenerek güvenlik personeli görevlendirilmeli ve bu alanlara güvenlik kamerası yerleştirilmelidir.

Fiziksel Düzenlemeler

· Şiddete maruz kalınması durumunda alternatif çıkış yolları kullanılmalı

· Şiddete sebebiyet verecek eşya ve malzemeler hasta ve yakınlarının kolay ulaşamayacağı alanlarda muhafaza edilmelidir.

Yönetsel Düzenlemeler

· Psikososyal destek kapsamında, şiddete maruz kalan personelin duruşmaya hastane idaresinin belirleyeceği bir idareci ile gitmesi sağlanmalıdır.

Yayımlanan kitapçıktaki öneriler şu şekilde sıralandı:

Öfkemizi yönetebilmek için;

· Derin nefes alın

· Ayakta durmak yerine oturmayı tercih edin

 · Sessiz kalmaya çalışın

 · Su için

 · Sizi en çok mutlu eden anı hayal edin

 · Olumsuz genellemelerden kaçının

· İletişimin kontrolünü bırakmayın

 · Mümkünse espri yapın

· Mümkünse farklı bir bakış açısı getirerek çözüme odaklanın

 · Konunun kişisel bir hal almasına izin vermeyin

 · Bir meslektaşınızdan-arkadaşınızdan yardım isteyin

 · Öfkelenilen alandan ayrılın

Stres yönetimi için;

 · Düzenli egzersiz yapın

· Dengeli beslenin

· Stres içeren ortam ve kişilerden mümkün olduğunca uzak durun

· Düzenli uyumaya özen gösterin

 · Hoşgörülü yaklaşım benimseyin

· Yakın çevrenizden destek alın

 · Dinlenme zamanları aktif kullanın

 · Ailenize ve sevdiğiniz kişilere daha fazla zaman ayırın

Sağlık hizmeti sunumu sırasında hasta ve/veya yakını tarafından sağlık çalışanına karşı olumsuz tutum ve davranış gösteren, baş etmekte zorlanılan, çatışmaya meyilli hasta ya da yakınları ile karşılaşıldığında;

 · Hastanın ya da hasta yakınının tutum davranış ve beden dili gözlenmelidir

· Sakin kalın

· Dinleyin

· Karşı tarafla ilgilendiğinizi gösterin

· Karşı tarafı anladığınızı gösteren geri bildirimler verin

· Kişiye ismini kullanarak hitap edin (Ali Bey, Ayşe Hanım)

· Bedeniniz karşı tarafa dönük olsun

· Göz kontağı kurun

 · Savunmacı pozisyonda olmayın

Sağlık hizmet sunumunda problem ile karşılaşıldığında;

· Sorun doğru ve eksiksiz tanımlanmalı

 · Uygun çözüm seçenekleri belirlenmeli

 · Belirlenen seçenekler değerlendirilmeli çözüm için en uygun olanı seçilmeli

· Seçilen çözüm metodu uygulanmalı

· Sonuçlar değerlendirilmeli

sağlıkta şiddet
sağlık bakanlığı
fahrettin koca
Yorum (26)
Dr. Can
Sağlık Bakanlığı, Sağlıkta şiddet eylem planı ile şiddet sorununu %100 çözdü.‼️ Tebrikler. Mucizevi çözümler..! Dinleyin,İlgilenin,Tebessüm edin, Öfkelenme durumunda derin nefes alın ve sessiz kalın,derhal oradan ayrılın. Ve siz deyin . Espiri yapın. şaka mı tüm bunlar? Bakanlık sahadan bu kadar kopuk mu? Olaylara, olayların nedenlerine bu kadar uzak mı? Hiç mi bir rapor okunmaz? Hiç mi bir gerçekçi yaklaşım olmaz.? Sağlık çalışanları başta hekimler olmak üzere bu kadar mı kıymet görmez?
101
Cevapla
Mehmet Karadeniz
Stres yönetimi : 1- Stres içeren ortam ve kişilerden mümkün olduğunca uzak durun :) çalışmayalım mı? 2- Düzenli uyumaya özen gösterin:: nöbetler icaplar??? 3- Yakın çevrenizden destek alın: ailemi en son ne zaman gördüm??? 4-Dinlenme zamanları aktif kullanın:)) o ne? 5- Ailenize ve sevdiğiniz kişilere daha fazla zaman ayırın ??? Nasıl??? Aile?? Zaman ? Boş vakit?? Sevmek? Hastalar iyi muameleyi hakediyorlar. Ne olur onları insanca muayene edebileceğimiz, değer vereceğimiz süreler ayırma fırsatı oluşturulsun.. bir hastayı 30 Dk görebilsek. Yöneticiler daha çok daha çok demese. 1- 2 dkda muayene olma durumu olunca hasta da mutsuz, tanılar eksik. Tedaviler hatalı olabilir.. boş yere milli sermaye tüketiliyor.. Mesai giriş ve mesai çıkış belli olsa. İcap diye çağ dışı birşey olmasa.. ailelerimize kendimize vakit ayırabilsek.. biz mutlu olsak hastalar mutlu olsa..
104
Cevapla
Dr Urkmez
Sağlıkta Şiddet için atılmış çok güzel bir adım. Ancak ne yazık ki her zaman yapılan yanlış yapılmış. İşin mutfağından gelenler değil sadece “iletişim” bilgisi olanlarca hazırlanmış. Siz eğer canı yanmış yetişkinlere, çocuğunu 40 derece ateşle acile getirmiş aileye bu çözümlerle yaklaşırsanız ki hiçbir sağlık çalışanı bu yazılanları yapmayacaktır...Üzgünüm ama şiddeti artırırsınız. Sağlık ve iletişim farkını bilerek bir çalışmanın bu çalışmayı besleyerek faydalı olacağına inanıyorum. Bu haliyle emeği geçenlere teşekkür ediyorum Ama; OLMAMIŞ.
0
Cevapla
Ali karacay
Saldırgan bir hastayakını ile karşılaştığınız durumlarda; 1-sakince bekleyin 2-göz temasını kesmeyin tüm hareketlerini takip edin 3-size doğru yaklaştığını gördüğümüzde birkaç adım geri atın 4-bu arada sol elinizi uzatıp mesafe koyun araya bu arada dizlerinizden hafifçe büküp sağa sola öne arkaya esneyebileceğiniz bir postür alın 5-hala üstünüze geliyorsa vr dol elinizle koyduğunuz mesafryi ihlal edip vucudunuza dokunma dahil bir temas olduysa geride tuttuğunuz sağ yumruğunuzla ve dizleri hafif büküp esnettiğiniz vucudunuzu hızla döndürerek sağ çene üzerine.... 6-eğer tam oturtursanız çene üstüne zaten tartışma biter 2-3 dakika baygın kalır 7-daha sonra araya girenler zaten sizi barıştırır sizde kibarca yanlış yapyığınızı söyleyerek özür dileyip barışırsınız Benim naçizane önerim bu selamlar...
10
Cevapla
Mustafa Çitil
Bunun Mümkünü yok Usta... Sayenizde Yeni Türkiye Bundan sonra Böyle.. Sizler oralarda olduğunuz Müddetçe ve Huzura Hasret , Zerre-i Miskal Huzur Bırakılmamış Millete , Gaz vermeye Devam ettikçe , Bu Saldırıların Durması İmkansız.. Millette , Psikolojisi Sağlam Olan Kalmadı.. Tüm Sağlık Çalışanlarını , Maddi ve Manevi Olarak Bitirdiniz...
15
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir