Medimagazin logo

Sevk zinciri geliyor! İlk önce 4 pilot ilde uygulanacak!

Sağlık Bakanlığı, devlet hastanelerindeki en büyük problemlerden biri olan aşırı hasta yoğunluğunu azaltmak için harekete geçti. Bakanlık, acil durumlar veya kronik hastalıklar hariç, aile hekimine başvurmadan hastaneye gidilmemesi için çalışma başlattı.
Kaynak: TÜRKİYE - DAMLA PEKER
Sevk zinciri geliyor! İlk önce 4 pilot ilde uygulanacak!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bu kapsamda, bir şikayeti olan vatandaş önce aile hekimine görünecek. Eğer doktor gerek görürse, hastasını hastaneye yönlendirecek.

Bu yöntem ile hem hastaneler daha verimli çalışacak, hem de sağlık için harcanan maliyetler düşürülecek. Öte yandan bu uygulama için 4 pilot il belirlendi. İlk olarak Bartın, Malatya, Edirne ve İstanbul'un Silivri ilçesinde test edilecek.

Başarılı olursa bütün Türkiye'de hayata geçirilecek. Konuyla ilgili teknik altyapının hazırlandığını belirten Bakanlık yetkilileri, gerekli durumlarda Aile Sağlığı Merkezlerinde bir uzman da bulundurulabileceğini söyledi. Uzmanın gece yarısına kadar görev yapabileceğini vurgulayan yetkililer, bu sayede vatandaşın kısa sürede tedavi edilebileceğini ifade etti.

sevk zinciri
pilot iller
Yorum (25)
Ahmet Kara
Daha önce de denendi, olmadı. Bu sefer de gerekli tedbirler alınmazsa başarılabileceğine kimse inanmıyor. Mesela aile hekiminin sevk etmediği hasta hastaneye gittiğinde 100 tl fark alınması gibi caydırıcı önlemler alınmazsa pratikte uygulanabiımesi mümkün değil. Aslında sistem kurgusunda sevk zincirinin çalışması gizli olarak istenmiyor, devlete ait yeni kurulan büyük hastane komplekslerinin ayaktan hasta gelmeden ayakta durabilmesi oldukça zor. Çünkü hastanelerde ameliyat yapılması hastaneleri kara değil zarara sürüklüyor. Esas karı hastaneler, ayaktan gelip giden hastalardan elde ediyorlar. Bu açıdan mesela en karlı yerler diş hekimliği hastaneleridir. Sevk zinciri gelecek olursa İstanbul Ankara İzmir'e periferden tedavi için giden hastaların büyük çoğunluğunun tedavileri, periferdeki üniversitelerdeki hekimler tarafından yapılacaktır, bu durumu hekimler olarak Şehir Hastanelerini kuran firmaların asla kabul edebileceğini zannetmiyoruz. Dolayısı ile sevk zincirinin başarılı olabilmesi oldukça düşük bir ihtimal. Keşke sevk zinciri başarılı olsa da bizler de yanılsak. Acil durum deniyor ne demek olduğu açıkça yazılmalıdır. yakınları tarafından "Acil" denilen hastayı aile hekimi mutlaka bir şekilde görmelidir, mesela telefon ile de olsa hasta mutlaka önce aile hekimine ulaşabilmelidir. Sevk zincirinin diğer önemli ayağı illerdeki sevk zincirinin uygulanabilmesidir. Aile hekimi, devlet hastanesi, üniversite. Eğer o ilin üniversitesinde çözülemeyecek durum ise o zaman büyük şehirlere bu üniversiteler sevk etmeliler. Eğer sistem böyle çalışırsa İstanbul, Ankara, İzmir'deki büyük hastaneler şimdikinin ancak %25i kadar hastaya sahip olabileceklerdir. Fakat böylesi bir uygulamayı da mevcut koşullarda trilyonlarca yatırım yapmış olan Şehir Hastanelerinin sahibi olan firmaların kabul etmesi imkansızdır. Bunları boşuna yazdığımın da farkındayım, ancak herkes herşeyi biliyor ve görüyor. İfade ettiğimiz düşüncelerimizde keşke yanılabilseydik.
0
Cevapla
Dr. Hakan
Yanılmıyorsam 3-4 yıl önce de pilot uygulama yapılmış ve Isparta'da yaralanmalı olaylar çıkması sonucu aynı gün iptal edilmişti. İnşallah bu sefer başarılı olur.
0
Cevapla
Şorikli Yaşar ( 44 / MK / 444 Plakalı Araç Sahibi Mercedes Kadir'in Arkadaşı )
Malatya Malatya Bulunmaz Eşin Gönülleri Coşturur Ayla Güneşin Aman Aman Aman Aman Kernek'li Misin Kernek'e Gelmeye de Yeminli Misin Malatya'yı Baştan Başa Çiçek Bürümüş Malatya'nın Gençleri Almış Yürümüş Aman Aman Aman Aman Kernek'li Misin Kernek'e Gelmeye de Yeminli Misin
0
Cevapla
Kamil Ergün
Kısmen doğru bir karar. Ancak doğrudan hastaneye gidiş de engellenmemeli.Aile hekimi için örneğin 3 TL alınıyorsa uzman için 15 TL alınabilir.Acil başvurusu en az 25 TL olmalıdır. İngiltere ve Almanya'da bu sistem var ancak oralarda önemli bazı durumlar aile hekimince atlandığından hastaların geç kalmasına yol açıyor.
0
Cevapla
gÜLSEREN
İMKANSIZ. HELE HELE SEÇİM ARİFESİNDE HİÇ OLMAZ. AYRINTILARI BELLİ OLUR VE VAZGEÇİLİR YÜKSEK İHTİMALLE
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir