Medimagazin logo

Sayıştay raporu: Hasta ya da yıllık izinde gözüken doktorlar ameliyat yaptı

Sayıştay raporu: Hasta ya da yıllık izinde gözüken doktorlar ameliyat yaptı, ölen kişilere işlem yapılarak bedelleri SGK’ya faturalandırıldı
Sayıştay raporu: Hasta ya da yıllık izinde gözüken doktorlar ameliyat yaptı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sayıştay raporlarında, özel hastanelerde hasta ya da yıllık izinde gözüken doktorların ameliyat, muayene yaptıkları, bu işlemlerin de Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) faturalandırıldığı belirlendi. Ayrıca ölen kişilere, ölüm tarihlerinden sonra sağlık tesislerince işlem yapılarak bedellerinin SGK’ya faturalandırıldığı da açığa çıktı. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre Sayıştay’ın Karayolları Genel Müdürlüğü Raporu’nda, karayollarında iş yapan bazı yüklenicilerin uygulamaları ile devleti nasıl zarara uğrattıkları da ortaya konuldu.

Tanı ve fatura uyuşmuyor
SGK Raporu’na göre SGK tarafından sağlık hizmet sunucularına verilen toplam 12.1 milyar TL tutarındaki avans, mevzuatta öngörülen üç aylık süreyi aştığı halde kapatılmadı. Eski yeşil kartlıların, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca ödenmesi gereken genel sağlık sigortası primlerinden 7 milyar TL tutarındaki kısmının kurumlar arasında mutabakat sağlanamadığından süresi içerisinde tahsil edilemediğine dikkat çekildi. MEDULA verilerinin incelenmesi sonucunda, hastalara konulan tanılar ve hastaların ameliyat bilgileri ile faturalandırılan işlemlerin birbiri ile uyuşmadığı tespit edildi.

Ölüye bir yıl sonra fatura
Ölen kişilere, ölüm tarihlerinden sonra sağlık tesislerince işlem yapılarak bedellerinin SGK’ya faturalandırıldığı belirlendi. Raporda, “İşlemlerin incelenmesinde, sağlık tesislerince hastane bilgi yönetim sistemlerine, sistematik aksaklıklar nedeniyle geç girilen işlemler göz önünde bulundurularak ölüm tarihlerini takip eden ikinci günden itibaren yapılan işlemler ve faturalandırmalar esas alınmıştır. Bazı örneklerde, sigortalının vefatından bir yıl sonra dahi, hastanelerce işlem yapılarak kuruma faturalandırma yapıldığı görülmüştür” denildi. Özel sağlık hizmet sunucularında (özel hastaneler) görev yapan doktorların hastalık veya analık hali nedeniyle raporlu olduğu ve geçici iş göremezlik ödeneği aldığı tarihlerde, aynı zamanda görevli oldukları sağlık tesislerinde işlem yaptıkları (ameliyat, muayene vb.) ve söz konusu işlemlerin SGK’ye faturalandırıldığı da belirlendi. Sağlık tesislerinde çalışan doktorların, hastalıkları nedeniyle yatarak tedavi gördükleri ya da yıllık izinde oldukları günlerde aynı zamanda görevli oldukları sağlık tesislerinde işlem yaptıkları (ameliyat, muayene vb.) ve söz konusu işlemlerin de SGK’ya faturalandırıldığı tespit edildi.

sayistay raporlari
yillik izin
sgk
Yorum (14)
aydin sinal
Gurur duydum ;yillik izinlerinden hastahaneye gelip ameliyat ve muayene yapan doktor,cerrah Almanyada hic yoktur,bu vazife askina sapka cikarilir.Ölüye bir yil sonra fatura gelmeside normal postaci adres bulmakta güclük cekmis olabilir.
28
Cevapla
Hasan Akdemir
MUHTEŞEM TÜRK HEKİMLERİ İzindeyken, hastayken belki de Sayıştay'ın henüz ispatlayamadığı mezardayken bile halen çalışmaya devam ediyorlar.
30
Cevapla
fomai
özel hastane sgk bağlantısı yine bir recep akdağ filmi olup devlet bütçesine zarar veren bir konudur. özel hastaneler sürümden kazanan bir ticarethanedir. tıp açısından ciddi hiç bir iş yapılmaz. para getirecek riski düşük işlerle vatandaşın cebi, devletin kasası boşaltılır. özel hastanelere karşı değilim. sgk üzerinden anlaşma sağlık sistemine çözüm getirmez. eksik tanı, yanlış tanı, baştan savma, gereksiz endikasyon, şişirielen faturalar...ama doktoruna gelince pek de cimrilerdir. devlete şaşırıyorum kendisini soyan yapılanmaya karşı bir reform düzenleme kısıtlama yok. işte sayıştayın raporları ortada...
68
Cevapla
dr.derman
ağrı ilinde faaliyet gösteren özel hastane yıllardır bunları yapıyor. ancak ne hikmetse medulla anlaşmasını bu şirketle heryıl yenileyen sgk ve sgk müfettişleri sisteme hasta kayıt giriş ve tetkik isteklerini sanki doktorlar yapıyormuş gibi doktorlara soruşturma açıp hiç utanmadan bu hastaneyle anlaşma yenilemeye devam ediyorlar...doktorlarada gelen hastanın kimlik kontrolünü neden yapmıyorsunuz şeklinde anlamsız sorular sorup ...bu sahte girişleri aklıyor...
44
Cevapla
Murat celikten
Her yıl sayıştay raporu yayımlanır. SGK nın öyle böyle söğüşlendiği açıklanır. Akıllara zarar soygun tespit edilir. Ancak hiç kimse MEDULA nın tıkır tıkır sistemli şekilde usulsüzlükleri tespit edebileceği bir yöntem programa çalışmıyor. SGK da laf olsun icraat yapıyoruz usulsüzlükler bak yakalıyoruz diye arada bir Sağlık Bakanlığına, özellere geri ödeme çıkartır. Kimse de itiraz etmez cezayı tıkır tıkır öder. Sonuçta o cezayı yine SGK yı tokatlayarak öderler. SGK gerçekten kötü yönetilmektedir. Bu yeni bir kötü yönetim değildir. Kurulduğu günden bu yana SGK ülkenin kara deliklerinden biridir. Buraların cin gibi adamlarla doldurulması lazım. Kimi bakınca sistemde defektleri anında görür kimi 30 sene seyreder hiç bir şeyi farkedemez. Allah bu kriz döneminde hepimizin yardımcısı olsun.
16
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir