Medimagazin logo

SGK'dan evde diyaliz hizmeti

Türkiye'de haftada üç kez hemodiyaliz cihazına bağlanarak hayatını sürdüren yaklaşık 55 bin böbrek hastası bulunuyor. 2010 yılının ikinci yarısından itibaren SGK, hemodiyaliz hastalarının evde diyaliz ücretini karşılıyor.
Kaynak: ZAMAN
SGK'dan evde diyaliz hizmeti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

Evdeki bu hizmetten henüz Türkiye'de 16 hasta faydalanıyor. Fresenius şirketi yöneticisi Alp Özkan'a göre buna uygun hasta sayısı 5 bin kişi.Böbrekleri kanı temizleme vazifesini görmediği için Türkiye'de 55 bin kişi, haftada üç kez diyaliz cihazına bağlanarak yaşamını devam ettiriyor. Her bir seans 4 saat. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2010 yılı ikinci yarısında devrim gibi bir genelgeyle hastaların evde diyaliz hizmeti alması durumunda, bunun da ücretini karşılamaya başladı. Ancak şu anda evde hemodiyalizden sadece 16 kişi faydalanıyor.
 
Türkiye genelinde 47 özel klinik ile 8 devlet hastanesi bünyesinde 5.500 hastaya hemodiyaliz hizmetini, Almanya merkezli Fresenius Medical Care şirketi sağlıyor. Diyalize giren hastalar adına 4 saatlik tek seans başına 145 lira artı KDV olan ücreti SGK karşılıyor. Fresenius Medical Care Türkiye Başkanı Yardımcısı Alp Özkan, evde hemodiyalize giren 16 SGK'lıya hizmet verdiklerini, evde diyaliz alabilecek hasta sayısının ise 5 bin kişi olduğunu söyledi. Zaman'a konuşan Alp Özkan, 42 bin lira değerindeki hemodiyaliz cihazını hibe olarak hastanın evine bütün sistemleriyle kurduklarını kaydetti.
 
Alp Özkan'ın açıklamasına göre evde diyalize bağlanan hastalar haftada 3 kez, 4'er saat yerine 8'er saat cihaza bağlı kalıyor. Bu da hastanın yaşam kalitesini artırıyor ve ömrünü uzatıyor. Kliniklere taşınarak haftada 12 saat diyalize bağlanan hastaların ortalama ömrünün 7-8 yıl olduğunu belirten Alp Özkan, evde haftada 24 saat diyalize bağlı hastalarda ise ortalama ömrün 20 yıla çıktığını söyledi. Alp Özkan, "Hastane ve kliniklerdeki seanslar 4 saat ve bunun üzerine çıkamıyoruz. Evde ise bir seans 8 saat. Hasta gece bağlandığı için gündüz normal yaşamını sürdürebiliyor. Aslında 4 saatlik seans kanın temizlenmesi için yeterli değil, ideali 8 saatlik seans." dedi. Evdeki 8 saatlik seans için SGK'dan kendilerinin ek ücret talep etmediğini belirten Özkan, "SGK'nın maddi olarak bir kaybı yok. Evde diyaliz bağışıklık sistemindeki kırılganlığı ortadan kaldırdığı için hastaya ve SGK'ya kazancı çok." dedi.
 
Her hastanın evde diyaliz hizmeti alamayacağını anlatan Alp Özkan, bunun için kişiye 2 aylık eğitim verdiklerini ve doktorların, hastanın kendi başına evde diyalize girecek ehliyet ve yeteneğe sahip olanlara bu izni verdiğini ifade etti. Bu sistemde böbrek hastası kişi 2 aylık eğitimden sonra, başkasından yardım almadan cihaza bağlanmayı öğreniyor. Evde kullanıma uygun ileri teknolojilerle kurulan Fresenius'un cihazı, uyurken iğnenin damardan çıkıp kan sızması halinde alarm veriyor. Alp Özkan, "Evde hemodiyalize bağlanma oranı gelişmiş ülkelerde hastaların yüzde 10'u seviyesinde. Türkiye'de de 5 bin hastanın buna uygun olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu. SGK 35 milyar liralık bütçesinin yüzde 7-8'ini diyaliz hastalarına harcıyor. Hemodiyalize giren hastalarının diğer tek alternatifi nakil. Ancak yıldaki uygun böbrekle yapılan nakil sayısı 3 bin civarında.
 
Almanya merkezli Fresenius dünyada 150 ülkede 2.757 klinikte 215 bin böbrek hastasına diyaliz hizmeti veriyor. 137 bin çalışanı ve 2010'daki 16 milyar Euro cirosuyla alanında en büyük şirketlerden. Türkiye'de 47 klinikte 5.500 hastaya, 1300 cihaz ve 1.450 çalışan ile yılda 800 bin seans diyaliz hizmeti veriyor. Fresenius, 2 ay önce Hollanda merkezli Euromedic'in diyaliz şirketi International Dialysis Centers'ı 485 milyon Euro'ya satın aldı. Satın alma sonrası Euromedic'in Türkiye'deki 14 diyaliz kliniği ve bu kliniklere devam eden 1.500 hasta da Fresenius'a devrolacak.
sgk'dan
evde
diyaliz
hizmeti
Yorum (6)
Gazi Kılıç
7 yaşında diyalize yeni başladığımız erkek çocuğumada evde diyaliz yaptıra bilir miyiz. yardımcı olursanız sevinirim.
10
Cevapla
ismail tong
babam diyaliz astası ve kör ve yatalak evde diyaliz nasıl görebilir
23
Cevapla
Sinan
Annem diyaliz hastası ama diyaliz merkezi bulamadık yatakta hebatik b taşıcısı makina yokdiyorlar aciller gendi tetiklerimize göre gerek yok diyorlar ama kalıcı kateter dakılı hastanede yatıgında 4 hafda diyaliz gördü yerimiz yok diye taburcu etiler diyaliz merkezi bulmadan şu an zordayık bir bilgi verir seniz iyi olur
5
Cevapla
Nurten
Anam 87 yaşında bacakları tutmuyor diyaliz merkezine götürmem çok zor 2. Katta oturuyorum merdivenlerden taşıyamıyorum evde diyaliz olması için nasıl bir yol izlemem gerekli nereye başvurmalıyım, bilgilendirirseniz çok sevinirim.
25
Cevapla
Mehmet Akif Kapan
Nereye başvurmanız lazım Hangi illerde var bütün illere bu tedavi sistemi uygulaniyormu
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir