Medimagazin logo

SUT'ta değişiklik: Kim hangi ilacı yazacak?

Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan değişiklikle, osteoporoz ve kolestrol tedavisinde kullanılan ilaçlardan daha çok sayıda hasta faydalanabilecek. Ayrıca, kolesterol ilaçları için kardiyoloji, kalp-damar, endokrinoloji ve iç hastalıkları uzmanlarının dışında artık nöroloji uzmanları da rapor düzenleyebilecek.
SUT'ta değişiklik: Kim hangi ilacı yazacak?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, 4 Mayıs Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren SUT'a ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni SUT'ta halk arasında kemik erimesi olarak bilinen "Osteoporoz", kırık ya da kazadan sonra el ya da ayağın şişmesi ve kullanılamaması şeklinde tanımlanan "Sudek Atrofisi (Algonörodistrofi)" ve biçim bozucu kemik iltihabı olarak ifade edilen "Paget" hastalığında ilaç kullanım ilkelerinde değişiklik yapıldığını söyledi.

Osteoporoz ve kolesterol hastaları için yeni düzenlemenin hasta lehine önemli avantajlar getirdiğini vurgulayan Kızılay, "Önceki SUT'ta sadece T skoru -4 ve daha az olan osteoporoz hastaları ilaç alabiliyorken, yeni SUT'a göre bu değer -3,5'a düşürüldü. Böylece T skoru -3,5 ve daha az olan hastalar ilaçlarına ulaşabilecek" dedi.

Kızılay, "Statinler (antihipertansiflerle kombinasyonları dahil)" başlıklı maddede de kolesterol hastaları için yeni düzenleme yapıldığını ifade ederek, "Önceki SUT'ta LDL düzeyi 100 mg/dl olan hastalar ilaç alabiliyorken, yeni SUT'a göre bu değer 70 mg/dl'ye indirildi. Böylece, yeni düzenleme daha fazla hastanın ilaca erişimini kolaylaştırdı. LDL değerindeki 70'lik düzeltme sağlam olanlar için değil, diyabet ve kalp hastalığı için olanlarda geçerli. Normal kişiler için ilaç kullanım sınırı hala LDL 190 olarak devam ediyor" diye konuştu.

-Kolestrol ilaçları için nörologlar da rapor verebilecek-

"Statin dışındaki lipid düşürücü ilaçlar (fenofibrat, gemfibrozil, kolestiramin)" maddesinde de değişiklik yapıldığını dile getiren Kızılay, şöyle konuştu:
"Kolesterol ilaçları için önceki SUT'ta sadece kardiyoloji, kalp-damar, endokrinoloji ve iç hastalıkları uzmanları rapor düzenleyebiliyorken, yeni SUT'a göre artık nöroloji uzmanı hekimler de rapor düzenleyebilecek.

 

Nöropatik ağrı ve fibromiyaljide ilaç kullanım ilkeleri maddesinde yapılan değişikliğe göre ise 'Gabapentin' etken maddeli ilaçlar, nöroloji, beyin cerrahisi, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, anestezi ve reanimasyon, immünoloji, cilt hastalıkları, romatoloji veya endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzman hekimi tarafından veya bu uzman hekimlerden birinin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebiliyorken, bu maddeye artık ortopedi uzman hekimleri de eklendi.

Ayrıca 'Pregabalin' (kombinasyonları dahil) etken maddeli ilaçlar; üçüncü basamak sağlık kurumlarında romatoloji, anestezi ve reanimasyon, immünoloji, cilt hastalıkları, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, nöroloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, nefroloji uzman hekimleri tarafından veya bu uzman hekimlerden birinin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebiliyorken, bu maddeye ortopedi uzman hekimleri de dahil edildi."

-Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı-

Kızılay, reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı maddesinde de yeni düzenleme yapıldığını belirtti.
Eski SUT'a göre, bazı kürlü ilaçlarda 1 aylık tedavi için 1 kutu ilaç verilebildiğini ve bunun sonucunda hastanın tedavisinin yarım kalabildiğini vurgulayan Kızılay, "Yeni SUT ile bu mağduriyet sona erdi. Kür protokolü uygulanan ilaçlarda 1 küre yetecek miktarda ilacın bedeli ödenecek" bilgisini verdi.

sut'ta
değişiklik
bazı
ilaclara
erişimi
kolaylaştırdı
Yorum (28)
Erdoğan GÜL
Gabapentin ve pregabalin etken maddeli ilaçları,İç Hastalıkları Uzmanı neden raporlayamaz ve reçete edemez anlaşılabilir değil.Diyabetik nöropatik hasta populasyonuyla cildiye, anestezi, ortopedi ya da ftr uzmanlarından daha mı az uğraşmaktadır?
0
Cevapla
i.d
HASTA 40mg Atorvastatin yada 20mg Rosuvastatin kullanıyorsa vede ilçesinde Kardiyoloji, Endokrinoloji ,Kalp Damar Cerrahisi uzmanı yoksa ilacını yazdırmak için, sayın KIZILAY nereye gidecek?.Raporu bu uzmanlar çıkarsın ancak reçetesini tüm Hekimler yazabilsin. DİSLİPİDEMİ tedavisini Dahiliye uzmanları yapamayacak kapasitedemi sayın KIZILAY? lütfen cevap verirmisiniz.
0
Cevapla
İ.D
Diyabet hastalarının çoğu 20mg Rosuvastatin yada 40mg Atorvastatin kullanıyor.Bugün bana gelen hastaların Diyabet ilaçlarını ben yazdım (paket 27 TL),Kolesterol ilacınıda Kardiyolog arkadaşımız yazdı(paket 31 TL).Endokrinoloji uzmanımız yok.Hasta mağdur oldu,2 polikliniğe girdi verdiği katkı payı arttı.Bütce mağdur oldu ilacın parasından çok paket fiyatı (fazladan 31 TL gibi) ödedi.SUT'u hazırlayanlar acaba kim kazandı söylermisiniz?.
0
Cevapla
umut
benim tanıdığım çok az genel dahiliye uzmanı diyabetik nöropati ile uğraşıyor.endokrinoloji uzmanına verilmesi uygun bence
0
Cevapla
arif yücel
Dahiliye Uzmanları sadece Rosuvastatin in 10 mg liğini ve Atorvastatin in 10 ve 20 mg liğini yazabiliyorken,belkide meslek hayatı boyunca hiç statin yazmayan ve bu konuda ihtisası süresince eğitim almayan KVC uzmanlarının Rosuvastatin ve Atorvastatin in daha yüksek dozlarını yazabiliyor olması nasıl bir garabettir ve hangi aklıevvelin önerisi ile yeni SUT ta yer almaktadır gerçekten çok merak ediyorum
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir