Medimagazin logo

Anayasa Mahkemesi: Öğretim üyesi özelde de çalışsa döner sermaye alabilir

Anayasa Mahkemesinin, özel muayenehanesi bulunan veya özel hastanede çalışan öğretim üyesi doktorlara, üniversite ödeneği ve ek ödeme yapılamayacağına ilişkin kanun hükmünü iptal ettiği kararın gerekçesi yayımlandı.
Kaynak: AA
Anayasa Mahkemesi: Öğretim üyesi özelde de çalışsa döner sermaye alabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, kanun hükmünün iptaliyle ilgili gerekçelere yer verildi.Mesai saatleri dışında çalışan öğretim üyelerine ödenmeyen "üniversite ödeneği", "ek ödeme" ve "sağlık hizmetleri tazminatı" ödemelerinin mahiyeti itibarıyla fazla mesai ya da performans karşılığı verilmediği vurgulanan kararda, söz konusu ödemelere hak kazanılması için öğretim üyesi sıfatına sahip olmanın yeterli bulunduğu ifade edildi.

"Hakkaniyete uygun değil"

Öğretim üyesi sıfatına sahip bütün akademik personelin, kanunda öngörülen diğer şartları taşımak şartıyla söz konusu ödemelere ve aylıklarını oluşturan diğer unsurlarla hak kazanabileceği belirtilen kararda, şu görüşlere yer verildi: 

"Çalışmakta oldukları kadronun kanuni yükümlülüklerini yerine getiren, görev, yetki ve sorumluluklarını ifa eden öğretim üyelerinin, hukuk sisteminin tanıdığı bir imkandan yararlanarak mesai saatleri dışında çalışmaya devam etmeleri nedeniyle çalışma koşullarının kurallarda belirtildiği şekilde özlük hakkı kapsamındaki bazı ödemeler bakımından sınırlandırılarak aynı hak ve yükümlülüklere sahip öğretim üyeleri arasında farklılaşmaya gidilmesi ve kurallarda öngörülen bazı ödemelerden tamamen yoksun bırakılmaları, ölçülü kabul edilemeyeceği gibi, hakkaniyete de uygun değildir."

Bazı doktorlar, özel hastanede çalıştıkları veya özel muayenehane açtıkları gerekçesiyle kendilerine üniversite ödeneği ve ek ödeme yapılmamasına ilişkin işlemlerin iptali için dava açmıştı. Davalara bakan bazı mahkemeler, uygulama konusu kamuoyunda "Tam Gün Yasası" olarak bilinen 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'na 19 Kasım 2014 tarihli 6569 sayılı Kanun ile eklenen geçici 70. maddesinin iptaline karar verilmesi istemiyle ayrı ayrı Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. 

Yüksek Mahkeme, açılan 5 davayı birleştirerek karar vermiş ve kanunun iptali istenen 70. maddesinin birinci fıkrasındaki, "Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim üyelerinden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunmakta veya özel sağlık kuruluşlarında çalışmakta olanlara, bu faaliyetlerini sona erdirinceye kadar üniversite ödeneği ve ek ödeme ödenmez" hükmünü iptal etmişti.    

tam gün yasası
part time
özelde çalışanlar
muayenehane
döner sermaye
ek ödeme
Yorum (6)
Murat celikten
Anayasa mahkemesinin öğretim üyelerine muayenehane hakkı verip kamuda çalışan hekimlere muayenehane hakkı vermemesini anlayamıyorum. Tam tersini sòylese aklıma yine yatacak ama hem kamuda hem üniversitelerde muayenehane açma hakkı bulunmalıdır. Fakat bu işlemlerin kurumlarına maddi zararı olmaması gerekir. Ne diye hem hekim sayısı az denilip hem de mesai bittikten sonra evinde otur çalışamazsın denilebiliyor anlaşılır gibi değil. Hele anayasa mahkemesinin de bu kararı hukula uygun bulması hiç anlaşılır değil. Kamuda çalışan bir hekime hastanın özel muayene olma hakkı yokmu?
12
Cevapla
Port
Ey hakimler her bir hastanede en az 4 doktorun yattığı yerden diğer Dr arkadaşlarının kazandirdiklariyla tavandan döner alması hakkaniyetli mi.
1
Cevapla
Bir Öğr. Üyesi
Bir yıl önce Tam Gün kabul olduğunda "Bu da mı gol değil be!" diye yorum yazan bir arkadaş vardı. Nerde o? Nerede acaba?
5
Cevapla
Dr. Erdem
AYM mevcut düzen için "..."ölçülü kabul edilemeyeceği gibi, hakkaniyete de uygun değildir." demiş. Muayenehanesi olan hekimler akşama kadar diğerleriyle birlikte çalışıyorsa, bunun da karşılığını alacaklar bundan sonra. Artık özel çalışanların da tu kaka edilmediği, hukuk düzeninin tesis edildiği bir ülkede yaşamaya başladık. Insanın inanası gelmiyor!
3
Cevapla
son kelalynak
bakanlık AYM arasında hocaların tamgün konusundaki maçı çekişmeli biçimde sürüyor. karşılıklı gollerle. 2010-11 de AYM hocalara tamgüne devam dedi. sayın bakan akdağ karşı golle cevap verdi. khk çıkardı. muayenehaneci hocalar üniversitede hasta bakamaz ya da 2 yıl ücretsiz izin gölünü attı.sonra danıştay karşı golle cevap verdi. dışarda çalışanlara döner verilir dediler. kimi ünv sabit döner 2500 TL ekledi, kimi daldaki diğer öğretim üyelerinin aldığı kadar verdi. benim ünv sabit döner (temel bilimlere verilen kadar) verdi. derken sayın bakan müezzinoğlu döenminde tamgün gölü yine direkten döndü.AYM eskiden devam edenlere devam yeniler yok dedi. hemen ertesinde müezzinoğlu karşı gol attı döner yok altından pilavdandan da 1 kaşık eksik (maaşın 1/3 gitti). bendeniz sabah 9- akşam mesai yaptım. dönere katkım oldu. asistanım kadar aylık aldım 3500 maaş sadece bu kadar.benim eşidim tamgüncü prof 6000 maaş +3-4000 döner/performans (özel muayene hariç o da onun devlet içindeki muayenahanesi). ama çalışma ve emek saatleri aynı. iptal edilen konu budur. bakalım bakanlık ne gol atacak yoksa yeter artık didişmek yok mu diyecek zaten bu kavgada önceden 500 denilen belki 1000 olan muayenehaneci hoca 500'e düştü. çoğunun yaşı 60 65. bakan bey hiç uğraşmasın 2-3 yıl sonra zaten keyaynak gibi nesli tükenecek.
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir