Medimagazin logo

Bakan Akdağ'dan Tam Gün'de yeni düzenleme sinyali

Sağlık Bakanı Akdağ: - "(Anayasa Mahkemesinin hekimlerin çalıştıkları kurum dışında da çalışabilmesine ilişkin kararı) Verilmiş kararlara istinaden üniversite hastanelerinde 'özel muayene', 'özel ameliyat' adı altında da bir uygulama başlatıldı. Ara verilmiş olan eski uygulamalar bir daha başlamış oldu. Ben şahsen bunlara karşıyım"
Bakan Akdağ'dan Tam Gün'de yeni düzenleme sinyali
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hekimlerin çalıştıkları kurum dışında dışarıda çalışabilmelerine olanak tanıyan Anayasa Mahkemesi'nin kararını doğru bulmadığını belirterek, "Bir vatandaşımız üniversite hastanesine gittiğinde 'hoca parası', 'hoca farkı' adı altında bir muamele uygulanabiliyor. Vatandaşımızdan para alınabiliyor. Bu hukukidir ama ben buna Sağlık Bakanı olarak karşıyım. Gücüm yeterse de bunu değiştirmek için elimden geleni yapacağım." dedi.

Akdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hekimlerin çalışma esaslarını içeren ve kamuoyunda "Tam gün uygulaması" olarak bilinen uygulamaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bu konunun kendisi için adeta "yürek yarası" olduğunu ifade eden Akdağ, hekimlerin hem eğitim hem mesleki risk açısından, maddi açıdan iyi kazanç elde etmeye layık olduklarını söyledi. Akdağ, bunun diğer sağlık çalışanları için de geçerli olduğunu vurgulayarak, bunu gerçekleştirmek amacıyla kamuda çalışan hekimlerin daha çok kazanmaları için çok gayret gösterdiğini, bundan sonra aynı gayreti göstermeye devam edeceğini belirtti.

"Söz konusu kazanç, AK Parti kurulmadan önceki hükümetler döneminde olduğu gibi vatandaştan elde edilen kazanç durumuna geçmemelidir." değerlendirmesinde bulunan Akdağ, böylesi bir durumda vatandaşların mağdur olduğunu söyledi.

Bakan Akdağ, "Bir hekimin, bir üniversitedeki öğretim üyesinin yaptığı işten dolayı hakkı olan kazancı elde etmesi, eğer vatandaşın ödemesiyle ilişkili bir hale getirilirse, o zaman vatandaş kaybediyor." dedi.

- "Vatandaş mağdur oluyor"

Geçmiş yıllarda, önce Danıştay, sonra Anayasa Mahkemesinin bazı inatçı tutumları olduğunu ifade eden Akdağ, şunları kaydetti:

"Yargı ne söylerse biz onu yerine getiriyoruz. Hukuk devletindeyiz ama elbette yargının bazı kararlarını prensip olarak kabul etmeyebiliriz, yanlış bulabiliriz. Ben, bu hususta yargının ısrarını kesinlikle yanlış buluyorum. 'Devlet memurlarının hiçbirisinin hatta üniversite öğretim üyelerinin, memuriyetlerini icra ederken dışarıda çalışmaya hakkı olmayacak ama üniversite öğretim üyelerinin durumu farklıdır' diye yorum yapacak Anayasa Mahkemesi. Onlara da bu hakkı verecek. Bu hak mıdır? Bunun iki ciddi mahsuru var. Birincisi vatandaş mağdur oluyor, ikincisi de üniversite hastaneleri maalesef iflasa sürükleniyor. Çünkü, herhangi bir müessesede çalışan birisi, kendi şahsi kazancını, müessesenin kazancından tamamen bağımsız görürse o müessese batar. Tam gün olmadığı zaman, yani kamu ya da üniversitede çalışan bir hekim, aynı zamanda kendi muayenehanesinde çalışabiliyorsa, aynı zamanda bir özel hastanede çalışabiliyorsa sonuç bu oluyor. Hem vatandaş ağır derecede mağdur oluyor hem de o müesseseler iflasa gidiyor."

- "Üniversite hastanelerinde özel muayene uygulamasına karşıyım"

Akdağ, şu anda Türkiye'deki mevcut durum hakkında da bilgi vererek, "Bir taraftan bizim kararlılığımız, bir taraftan yargının kararları, bir taraftan da yargının kararı doğrultusunda yeni düzenlemeler... Geldiğimiz son nokta nedir? Sağlık Bakanlığımıza, devlete ait hastanelerin hiçbirinde hekimler, o hastanede çalışırken aynı zamanda özelde çalışamazlar. Büyük çoğunlukla bunu başarmış durumdayız." dedi.

Üniversite hastanelerinde yaklaşık 800 öğretim üyesinin dışarıda muayenehanesi olduğuna dikkati çeken Akdağ, bunun Anayasa Mahkemesinin kararı sonrasında bir hak haline geldiğini söyledi.

Bu sayının tüm hekimler içinde büyük bir oran olmadığını belirten Akdağ, "Toplamda 12 bin öğretim üyesinin içinde 800 kişi. Büyük bir çoğunluk değil. Şükür ki böyle. Ama verilmiş kararlara istinaden üniversite hastanelerinde özel muayene, özel ameliyat adı altında da bir uygulama başlatıldı. Ara verilmiş olan eski uygulamalar bir daha başlamış oldu. Ben şahsen bunlara karşıyım." diye konuştu.

Bakan Akdağ, bunun şu anda hukuki bir durum olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bir vatandaşımız üniversite hastanesine gittiğinde 'hoca parası', 'hoca farkı' adı altında bir muamele uygulanabiliyor. Vatandaşımızdan para alınabiliyor. Bu hukukidir ama ben buna Sağlık Bakanı olarak karşıyım. Gücüm yeterse de bunu değiştirmek için elimden geleni yapacağım. Çünkü, söylediğim gibi hem vatandaş mağdur oluyor hem de üniversite hastaneleri zarar ederek iflasa gidiyor. Nasıl olacak o zaman kıymetli hocalarımızın, doktorlarımızın kazançları? Evet, biz onların performanslarını kamu olarak ödeyelim, bu gücümüz var. İlla vatandaştan bunu talep etmeyelim."

tam gün yasası
recep akdağ
yeni düzenleme
niversite hastaneleri
ozel muayene
anayasa mahkemesi
tam gun uygulamasi
hoca parasi
hoca farki
Yorum (17)
Dr Hakan
Gene başladık, şu anda savaş var, doğuda çalışacak doktor yok. Tek problem bu mu? Üniversitelerde hoca kalmadı zaten, hastalarda 100 lira özel muayene parası veriyor, asgari ücreti geçmeyen bir ameliyat ücreti. Vergi de kesilince hocaya kuş kadar para kalıyor. Bir çok hoca zaten özel hasta almıyor. Kaldı ki bu uygulamayı başlatan da Sayın Bakan'ın kendisidir. Kalan 800 kişi de gider sadece muayenehanecilik yapar. Zaten özele geçenler de paralarını alamadı, çoğu muayenehaneciliğe döndü. Yani sorun buysa bence de hemen kapatsın. Ama üniversiteleri fetöcü kadrolarla şişirmenin, sırf doktor olarak düşünmeyin, hemşire ve sağlık personeli sayıları da balon gibi arttı, bunların hiç mi etkisi yok? Bence kapatın bu muayenehane konusundan yeteri kadar nemalandınız zaten...
46
Cevapla
İceriden biri
Ne yazık ki bakan beyin söyledikleri tamamen doğru. Kimse kimseyi kandırmasın muayenehane ve öğretim üyesi farkı (bu da mesai saatleri içerisinde olup bitiyor, hani asistan eğitimi? bilimsel yayın?) olan bir üniversiteyi savunmak vicdan sahibi, etik değerleri olan bir hekim için züldür.
22
Cevapla
Mustafa Tam
Sayın Bakanım Sonuna kadar haklısınız Hastaneye uğramayan uğrasa da ameliyat yapmama izin yok kılığına sığınan ve hala ünvanları kullanan öğretim üyeleri için artık yeter Dr Hakan hükümetimiz son zamanlarda her konuda kararlılıkla mücadelesi sizi korkuttu galiba Muayeneler için haklı gerekçeniz nedir Niçin ihtiyaç var bunu bir açıklayın Her yerde tam donanımlı devlet hastaneleri var Para için değil hizmet içinde hastenede tam gün çalışın Hem muayene hem hastaneye son Sayın Bakan çekinmeyin yılmayın Millet arkanızda
0
Cevapla
Dr.Çilekeş
Bir üniversite hastanesinde cerrahi bir bölümde asistan olarak çalışmaktayım Normalde vizitin yapılması gereken saatte hoca özel hasta baktığı için her gün 2 2.5 saat sadece hocanın hastaları bitsin de vizit yapıp işleri yapıp eve gidelim diye. Eğitim zaten yok , bari evimize erken gidelim.
1
Cevapla
Aslı
Sayin akdagdan her gun yeni aciklamalar yeni bombalar... bu kadar faal baska bakan yok sanirim
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir