Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı Tam günde kan davası güdüyor

Anayasa Mahkemesi (AYM), ‘Tam Gün Yasası’ olarak bilinen ve 18 Nisan’a kadar öğretim üyelerinin muayenehanelerini kapatmalarını öngören kanunun 14. ve 19. maddelerinin yürürlüğünü durdurdu. B
Kaynak: RADİKAL - İDRİS EMEN
Sağlık Bakanlığı Tam günde kan davası güdüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bu kararla öğretim üyeleri geçici de olsa mesai saatleri dışında özel muayenehanelerinde hasta bakabilecek. Hekimler AYM’nin doğru bir karar aldığını savunuyor. Sağlık Bakanlığı’nın ise Tam Gün’de ısrar ettiğini söyleyen İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, ‘Sağlık Bakanlığı yasayı kan davasına çevirdi” diyor.


Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle, düzenleme tarihi olan 18 Ocak 2014 itibariyle 2955 ve 2547 sayılı kanuna tabi görev yapanlardan serbest meslek faaliyetinde bulunanlar veya özel kuruluşlarda çalışanların 3 ay içinde faaliyetlerini sona erdirmeleri istenmiş, yoksa üniversite ile ilişiklerinin kesileceği bildirilmişti. Genelge tepkiyle karşılanınca CHP , iptal ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.


Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, yasanın mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunan veya özel kuruluşlarda çalışan öğretim üyelerine, üç ay içinde bu faaliyetlerini sona erdirmelerini öngören 14. ve 19. maddelerinin yürürlüğünü durdurdu. AYM’nin aldığı bu kararla Tam Gün yasası 18 Nisan’da yürürlüğe girse bile 14. ve 19. maddeleri iptal edildiği için öğretim üyelerini etkilemeyecek. Dolayısıyla öğretim üyeleri 18 Nisan’dan sonra da mesai saatleri dışında özel muayenehanelerin hasta bakabilecek.

‘Profesörler fakülteleri bırakıp özele geçecekti’
Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararı doğru bulduklarını söyleyen İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, şöyle konuştu:
‘’Tam Gün Yasası muayenehaneleri tümden kapatmayı öngörüyordu. Yasa yürürlüğe girseydi telafisi mümkün olmayan zararlar ortaya çıkardı. Örneğin öğretim üyelerinin çoğu tıp fakültelerini bırakıp özel hastanelerde çalışacaktı. Bu hem eğitim sistemine hem de sağlık sistemine ciddi zararlar verirdi. Biz defalarca düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu söyledik. Ancak Bakanlık bu kanunu çıkardı. Çünkü Sağlık Bakanlığı bu tarz düzenlemeler yaparken hukukun ağır işleyişinden faydalanıyordu. Ancak bu kez farklı oldu. Anayasa Mahkemesi çok hızlı bir karar alarak olaya el koydu. Bu durum Tam Gün Yasası’nın tıkandığını gösteriyor. Sağlık Bakanlığı Tam Gün Yasası’nı kan davasına çevirdi. Israrla Tam Gün düzenlemesi yapması kan davası güttüğü anlamına geliyor. Bakanlık artık kan davasını bırakmalı. Yoksa bu sorun asla çözülemez.’’

Tükel: Hak kaybı önlendi
Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bu kararın geçici olduğunu, esas görüşmede asıl kararın alınacağını söyleyen Prof. Dr. Raşit Tükel ise gelişmeleri şöyle yorumladı: “Başından beri mevcut haliyle Tam Gün Yasası’nın iptal edilmesini istiyorduk. Bu karar hak kaybını önlemek için alınan bir karardır. Bu kararla üniversitelerin kan kaybetmesi engellendi. Ancak bu geçici bir karardır. Beklentimiz mahkemedeki esas görüşme sırasında Tam Gün Yasası’nın iptal edilmesi yönünde.”

sağlık
bakanlığı
tam
günde
kan
davası
güdüyor
Yorum (7)
selim ileri
Bu olayların tüm sorumlusu, başbakan recep tayyip erdoğanın ayağını burkup hastaneye gittiğinde kendisine kartvizitini verip muayenehanesine çağıran o doktordur.Recep tayyip erdoğan oldukça muayenhane hayaldir.kan davası budur.O doktoru bulup linç etsekte durum değişmez.Tüm sistem tüm kanunlar maueynehaneyi kapatmaya endekslidir ve asla geri adımda atılmayacaktır.Siz ne kadar haklı gerekçeler sunsanızda sayın başbakanın yaşadığı o travmayı silemezsiniz.Halkta %45 oyu verdi.Bir daha ki seçime kadar muayenhaneyi unutun...derim netekim..
0
Cevapla
postenflamatuar
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan bu muayene sorunu ile kafasını yorduğu ve mesaisini ayırdığı kadar en az bunun kadar kafasını malpraktis uygulamaları, acilde her vakayı her doktora yönettirme uygulamaları ile yorsaydı, mesaisinden bu durumlar için tam güne ayırdığı kadar bir zaman ayırsaydı o zaman TTB bir meslek örgütüdür derdik. Ama görüyoruz ki muayene açan hekimlerin oranı tüm hekimlerin %5i bile değilken TTB mesaisinin çok önemli bir kısmını muayene problemlerine ayırmaktadır. TTB nin halen bir meslek örgütü gibi hareket ettiğine inanan TTB sevdalılarına selam ederim.
0
Cevapla
ky
BU KARARA SAYGI DUYUYOR MUSUNUZ? Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma hastaneleri ve tüm hekimlerin muayene açma hakkı ve hukuku elinden alınırken buna mazeret ve kanuni kılıf uyduranlar, bir avuç imtiyazlı hekim için çırpınıyor ve onlara imtiyaz üstüne imtiyaz tanıyor. Hukuk bu mu? Adalet bu mu? Adaletin olmadığı yerde kurumlara ve kararlarına saygı olmaz. Saygı, oligarşik güçle ve bir grubun çıkarlarını savunup çoğunluğu hiçe saymakla değil, hukukla ve adaletle olur. Daha çooook saygı beklersiniz
0
Cevapla
mahmut uslu
Hocalarımızın harçlığı kesilirse memlekette sağlık dururdu, şimdi kanun durdu harçlığa devam.Devlettekiler insan değil!Yaşasın adaletin bize göresi!
0
Cevapla
ky
SÖMÜRÜNÜN NEDENİ OLİGARŞİ Türkiye, ekonomi de nasıl 5000 aileye çalışıyorsa, sağlıkta da 5oo kişiye çalışacak. Sadece bu 500 kişiye imtiyaz verildi. Hani Cumhuriyet imtiyazları kaldırmıştı? Hani hukuk devletiydik? Hepsi palavra. Bu kararın özeti bu. Bunu başaran TTB ve oligarşik yapılar gurur duyabilir. Ne diyelim : Yaşasın Oligarşi.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir