Medimagazin logo

Amerikan Nöroloji Akademisi, diabetik nöropati kılavuzunu güncelledi

Amerikan Nöroloji Akademisi, ağrılı diyabetik nöropati için oral ve topikal tedaviler hakkında bir kılavuz yayınladı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Amerikan Nöroloji Akademisi, diabetik nöropati kılavuzunu güncelledi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Diyabetik nöropati, diyabete bağlı sinir hasarını ifade eder ve çoğunlukla ellerde ve ayaklarda ağrı ve uyuşmaya neden olabilir. Nörologların ve diğer doktorların diyabetik nöropatisi olan kişiler için en iyi tedaviyi belirlemelerine yardımcı olmak için, Amerikan Nöroloji Akademisi (AAN), ağrılı diyabetik nöropati için oral ve topikal tedaviler hakkında bir kılavuz yayınladı. Kılavuz, AAN'ın tıp dergisi Neurology'nin 27 Aralık 2021 tarihli çevrimiçi sayısında yayınlandı.

Kılavuz yazarı Brian C. Callaghan, "Ağrı ile yaşamak, bir kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyebilir, bu nedenle bu kılavuz, nörologların ve diğer doktorların en son kanıtlara dayalı olarak en yüksek kalitede hasta bakımını sağlamalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır" dedi.

Kılavuz, sinir ağrısını azaltmada etkili olan birçok oral ve topikal ilacı içeriyor. Bir tedaviyi reçete etmeden önce, bu koşullar için tedavi de önemli olduğundan, bir kişinin ruh hali veya uyku sorunları olup olmadığını bir doktorun belirlemesi gerektiğini söylüyor.

Kılavuz, sinir ağrısını azaltmak için doktorların aşağıdaki ilaç sınıflarından tedaviler sunmasını öneriyor: amitriptilin, nortriptilin ve imipramin gibi trisiklik antidepresanlar (TCA'lar); duloksetin, venlafaksin veya desvenlafaksin gibi serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri; gabapentin veya pregabalin gibi gabapentinoidler; ve/veya karbamazepin, okskarbazepin, lamotrijin veya lakozamid gibi sodyum kanal blokerleri. Kanıtlar, bu ilaçların hepsinin sinir ağrısını azaltabileceğini gösteriyor.

Callaghan, "Son kılavuzdan bu yana yayınlanan sodyum kanal blokerleri üzerine yapılan yeni çalışmalar, bu ilaçların artık bu kılavuzda önerilen diğer ilaç sınıfları kadar ağrı kesici sağlamada önerilmesine ve etkili olarak değerlendirilmesine neden oldu" dedi.

Kılavuz, reçete yazarken doktorların bir ilacın maliyetini, yan etkileri ve kişinin sahip olabileceği diğer tıbbi sorunları göz önünde bulundurması gerektiğini söylüyor.

Denenen ilk ilaç anlamlı bir iyileşme sağlamazsa veya önemli yan etkiler varsa, kılavuz doktorların hastalara farklı bir sınıftan başka bir ilaç denemesi önermesi gerektiğini belirtiyor.

Kılavuz, opioidlerin tedavi için düşünülmemesi gerektiğini yazıyor.

Callaghan, "Mevcut kanıtlar, ağrılı diyabetik nöropati tedavisi için opioid kullanımının risklerinin faydalarından daha ağır bastığını gösteriyor, bu nedenle reçete edilmemeleri gerekiyor" dedi.

Kılavuz, doktorların ağrıyı azaltmak için kapsaisin, gliseril trinitrat sprey veya Citrullus colocynthis gibi topikal tedaviler sunabileceğini belirtiyor. Ayrıca, ginkgo biloba'nın egzersiz, farkındalık, bilişsel davranışçı terapi veya tai chi gibi ilaç dışı tedavilerin yanı sıra yararlı olabileceğini de söylüyor.

Callaghan, "Bu kılavuzda önerilen ilaçların ve topikal tedavilerin ağrıyı ortadan kaldırmayabileceğini, ancak ağrıyı azalttığı gösterilmiştir" dedi. 

Ağrılı diyabetik nöropati tedavisinde nörologlara ve diğer doktorlara daha fazla yardımcı olmak için AAN, bu kılavuza eşlik edecek yeni bir AAN Polinöropati Kalite Ölçüm Seti de yayınladı. Kalite ölçüm seti, doktorların bakımın hastalara sunulma şeklini iyileştirmek için kullanabilecekleri bir araçtır.

Kılavuza ulaşmak için TIKLAYINIZ

amerikan
nöroloji
akademisi
diabetik
nöropati
kılavuzunu
güncelledi
Yorum (1)
Muzaffer Hekim
Vay be, acı kavun bacak ağrına ne yapsın derdik hastaya şimdi kılavuza eklenmiş.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir