Medimagazin logo

Ampütasyon ameliyatlarında yeni dönem: Maltepe Kombinasyonu

Özellikle diyabet hastalarında doku ya da sinir hasarının neden olduğu ampütasyon operasyonları genel anestezi riski nedeniyle yıllardır tıp dünyasının atlamakta zorlandığı bir eşikti. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorları “genel anestezi uygulamadan, sinirleri duyarsızlaştırma yöntemi”yle yaptıkları ampütasyon operasyonlarında yüzde yüz başarı elde etti. Yöntem, “Maltepe Kombinasyonu” adıyla uluslararası tıp literatürüne geçti.
Ampütasyon ameliyatlarında yeni dönem: Maltepe Kombinasyonu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de diyabet hastalığı görülme oranı yüzde 14’e dayandı. Üstelik diyabete bağlı organ hasarları ve hasarlı organın tamamen ya da kısmen cerrahi yöntemlerle kesilmesi için yapılan ampütasyon ameliyatları sayısı da giderek artıyor. Ancak ampütasyon genel anestezi altında yapıldığında diyabet hastaları için oldukça riskli. Bu durumda anestezinin yol açacağı riskleri ortadan kaldırarak, ampütasyon ameliyatlarının başarısını artırmak mümkün mü?
Uzun yıllardır ampütasyon ameliyatı kararı aşamasında doktorları ve hastaları zorlayan bu sorunun yanıtını Türk bilim insanları buldu. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesinin geliştirdiği yeni yöntemin adı: Maltepe Kombinasyonu…
Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyelerinin geliştirdiği yöntem, lokal anestezi altında sinir blokajı sağlanması esasına dayanıyor. Kalça ve uyluk ampütasyonu yapılacak hastanın iki interfasyal bloğu birleştiriliyor yani ameliyat edilen organa giden sinirler duyarsızlaştırılıyor. Böylece anestezinin beraberinde getirdiği hayati riskler ortadan kaldırılmış oluyor.
“Maltepe Kombinasyonu” adı verilen yöntem, tıp dünyasında da büyük ses getirdi ve dünyanın en saygın tıp dergilerinden Journal of Clinical Anesthesia’da geniş bir şekilde yayımlandı. “Maltepe Kombinasyonu”nda Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Serkan Tulgar, Dr. Onur Selvi, Dr. Özgür Şentürk, Uzm. Dr. Ömer Kays Ünal, Doç. Dr. David T. Thomas ve Prof. Dr. Zeliha Özer’in imzası bulunuyor.
Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Nalbant, üç senelik bir çalışmanın ürünü olan bu yöntemle şu ana kadar 8 ameliyat yaptıklarını, hastalarda anesteziden kaynaklanan hayati riski tamamen ortadan kaldırmasının yanısıra, ameliyat sırasındaki uyanıklık ve sonrasındaki konfor açısından yöntemin ampütasyon cerrahisinde büyük bir adım olduğunu dile getirdi. 
Sinirler nasıl kısa devre yapıyor?
Prof. Dr. Nalbant, Sağlık Bakanlığına göre uzuv kaybına yol açan ameliyat oranlarının yüzde 5’ten yüzde 8’e yükseldiğini vurgulayarak, diyabetin yol açtığı büyük damar komplikasyonlarının başında nöropati denilen “sinir kısa devresi”nin geldiğini belirtti. Ampütasyon ameliyatlarının büyük bir kısmının da kısa devre sorunundan ileri geldiğine dikkati çeken Prof. Nalbant, doku hasarının en çok ayaklarda ortaya çıktığını ve diyabetik ayak sorununun da beraberinde cilt, kemik ve eklemde yaygın hasar oluşturduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Nalbant, “Diyabeti olan bir hastanın ayağında oluşabilecek her sorun, çivi batmasından ayakkabı vurmasına, kızarıklığa kadar her durum, diyabetik ayak olarak değerlendirilmeli. Hasta mutlaka şeker düzeyini kontrol altına alabilmek için iç hastalıkları ve endokrinoloji uzmanına görünmeli. Ardından da kalp damar cerrahıyla ortopediste danışmalı” diye konuştu. 
Diyabette ampütasyon neden riskli?
Tedavinin ayak ve bacak kesilmesine yani ampütasyona kadar gidebildiğini, özellikle diz üstü ampütasyonunun çoğu durumda kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Prof. Nalbant, “Ancak diyabet hastaları için bu ameliyatlar; anestezi nedeniyle büyük risk taşıyor.” dedi. Prof. Nalbant, şöyle devam etti:
“Beklenmeyen komplikasyonlar olabiliyor. Can kaybı, özellikle merkezi sinir sistemi hastalığı yani felç, akciğere pıhtı atması sıklıkla görülebiliyor. Genel anestezi uygulanması bu hastalar için çok büyük bir risk. Spinal ya da epidural gibi lokal anestezi yöntemleri dahi tam sinir blokajı sağlayamayabiliyor. Diyabette; nöropati yani sinir ve damar hasarı olduğu için -anestezi uzmanı çok hassas davransa bile- hasarı tespit etmek, neyle sonuçlanacağını, hastanın uyanıp uyanmayacağını kestirmek zor. Hayati tehlike ve komplikasyonla birlikte psikolojik sonuçlar da var”
Ampütasyon ameliyatlarında yeni yöntem
Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde uyguladıkları yöntemin birçok avantajının olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nalbant, “Hastalarda, uzuv kaybına bağlı olarak gelişebilen ve bizim ‘fantom’ ağrı dediğimiz bir ağrı çeşidi görülüyor. Kesilen uzvun ağrısı, uzuv olmasa da devam edebiliyor. Uyguladığımız yöntemle ameliyat olan hastalarda fantom tipi ağrı da görülmedi. Hasta uyutulmadığı için de sürecin farkında, bu nedenle durumu kabullenmesi daha kolay oluyor” diye konuştu.
 

maltepe kombinasyonu
selim nalbant
Yorum (2)
aydin sinal
yaziyi okudum ,acaba yanlismi okudum diye tekrar bir daha okudum,eger eksik ve yanlis yazilmadiyda benimde söyleyeceklerim var: genel anestesi icap ederse verilir,eger sekere bagli komplikasyonlar ileri derecede ise tabiki rizikodur, 40 sene calistigim anesteside hastanin kan sekeri ve insülün anestesistler ayarlardi,endekrinoglari hic görmezdik. -ampultasyon ameliyatlarinda verilen anestesi rutin spinal veya peridural katheter anestesidir,ben daha spinal bir anesteside hastanin agri duydugunu yasamadim,cok nadir peridural anesteside süreye bagli belki görülür.tabiki hasta ameliyathane atmosferinden etkilenmemesi icin "uyutulur" benzodiazepin veya propofol gibi sedatif ilaclar. -post op agri tedavi ya PDA katheter veya kasiktan yapilan 3:1 katheter blok ile saglanir,phantom agrilari sadece post op.degil hastanin ömrü boyunca da sürebilir,TENS ile iyi sonuclar aliniyor.antidepresiv ilac takviyeside iyi sonuc verir,simdi oral veya band seklinde opiatlarda rutin kullanilmakta -yazdiklarim bir elestri degil ,meslektaslarin yaptigi yeni bir sey degil,ha ali hasan,ha hasan ali.anlamadigim 3 senede sekiz ameliyat a verilen bu anestesi "tip dünyasinda büyük ses getirdi" nasil getirdigi? simdi beni doktor düsmani olarak suclayacaklar ama lütfen anestesistler ile diskusyon yapalim.not:bu arada maltepe tip fakültesi diye bir fakülteninde varligindan haberim oldu,bu gibi haberlerin faydasi bu.
13
Cevapla
öner hayyam
dokror düşmanı değilsin, para kazanmak isteyen refahını , yaşam kalitesini artırmak isteyen, emeğinin karşılığını isteyen, sömürülmeye direnen doktorun düşmanısın.....
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir