Medimagazin logo

Antibiyotik kullanımı romatoid artrit gelişme riskini artırıyor

Yeni bir çalışma, antibiyotik kullanımının, romatoid artrit gelişme riskinin artırdığını ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Antibiyotik kullanımı romatoid artrit gelişme riskini artırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Keele Üniversitesi ve Quadram Enstitüsü'nden araştırmacılar, birinci basamaktaki tıbbi kayıtları analiz etti. Araştırmacılar, romatoid artrit gelişme ihtimalinin, antibiyotik kullananlarda, kullanmayanlara göre yüzde 60 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Bu oran ne kadar antibiyotik kullanıldığı ve ne kadar yakın zamanda alındığı ile değişkenlik gösteriyor.

Romatoid artrit İngiltere'de 400 bin kişiyi etkiliyor ve bu çalışma antibiyotik alan 100 bin kişiden 26'sının da romatoid artrit’ten etkilendiğini ortaya koyuyor.

Üst solunum yolu enfeksiyonları daha fazla ilişkili

Romatoid artrit, farklı çevresel faktörler ve genetik etkenlerin karmaşık bir karışımından kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle çalışma ihtiyaç duyulduğunda antibiyotik alınması ile ilgili bir yargı öne sürmüyor. Ancak bu durumu önlemenin yollarını aramak için hayati önem taşıyan tetikleyicileri bulmak için yeni bir keşif yolu açıyor.

Çalışma, geniş kapsamlı olmasına rağmen; riski artıranın antibiyotikler mi yoksa enfeksiyonun kendisi mi olduğunun kesin olarak bilinmediğinin de altını çiziyor.

Araştırmacılar enfeksiyon tipinin önemli olduğuna işaret ederek; antibiyotiklerle tedavi edilen üst solunum yolu enfeksiyonlarının romatoid artrit vakalarıyla daha fazla ilişkili olduğunu söylüyor. Ancak bu ilişkinin tedavi edilmemiş vakalarda görülmediği vurgulanıyor.

Antibiyotik kullanımı, otoimmün hastalık risklerindeki artış ile ilişkili

Antibiyotik tipinin analizi, tüm antibiyotik tiplerinde romatoid artrit gelişme riskini artırdığını gösterdi. Bu yüzden çalışma, romatoid artrit gelişme riskinin antibiyotiklerden kaynaklanabileceğini gösteriyor. Antibiyotik kullanımını, tip 1 diyabet ve otoimmün karaciğer hastalığı da dahil olmak üzere, diğer otoimmün hastalık risklerindeki artış ile ilişkilendiren diğer yeni çalışmalara da dikkat çekiliyor.

Daha önce bazı küçük çalışmalar romatoid artrit hastalarında mikrobiyomun daha az çeşitliliğe sahip olduğunu bulmuş, ancak bu çalışma antibiyotik kullanımının etkisini araştıran ilk çalışma.

Çalışma BMC Medicine'de yayımlandı .

antibiyotik
romatoid artrit
Yorum (1)
Koray Taşcılar
Bu çalışma antibiyotik kullanmanın romatoid artrit riskini artırdığını göstermiyor, geçmişte antibiyotik kullanmakla romatoid artrit çıkarma riski arasında bir ilişki olduğunu söylüyor (bu ikisi aynı şey değil). Çalışmanın hiç bir yerinde 100 bin kişide 26 kişinin RA'ya yakalandığı da söylenmiyor, bunu nereden uydurdunuz bilmiyorum. Bilimsel çalışmalarla ilgili haber yaparken ya da başka kaynaktan alıp kullanırken başlık ve içeriğin tutarlığı konusunda çok dikkatli olmak gerek.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir