Medimagazin logo

Araştırma: Apandisitin alınması parkinsona yakalanma riskini 3 kat artırıyor

Apandisit alınan kişilerde parkinson hastalığına yakalanma riskinin 3 kat arttığı tespit edildi.
Kaynak: AA
Araştırma: Apandisitin alınması parkinsona yakalanma riskini 3 kat artırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Daily Mail'in haberine göre, ABD'de Case Western Reserve Üniversitesi ve Cleveland Tıp Merkezi Üniversite Hastanelerinde görevli doktor Muhammed Z. Şerif'in liderliğinde yapılan araştırma, apandisitin alınmasının, parkinson hastalığı riskini 3 kat arttırdığını ortaya koydu. 

Araştırma çerçevesinde 62,2 milyon kişinin sağlık dosyaları incelendi. 

Bunlardan apandisiti alınan 488 bin 190 kişinin yüzde 0,92'sinin parkinson hastalığına yakalandığı, diğerlerinde ise bu oranın yüzde 0,29 olduğu görüldü. 

Şerif, "Bu araştırma, apandisiti veya apandisin aldırılmasıyla parkinson hastalığı arasında açık bir ilişki olduğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Araştırmada, apandisitin, hastalığın gelişiminde önemli rol oynayan "alfa sinüklein proteini"nin  toplanma noktası olduğu bulgusu da elde edildi. 

Alfa sinükleinin, parkinsonun erken evresinde sindirimin sisteminde rastlandığına işaret edilirken, nörondan nörona sıçrayabilen bu proteinin, sindirim sistemi yoluyla beyne ulaşabildiği belirtildi. 

Alman bilim adamları 2003 yılında, ölen hastaların sindirimin sisteminde alfa sinüklein kümelenmelerini tespit etmiş ve parkinsonun beyinde değil sindirim kanalında başlıyor olabileceği önermesinde bulunmuşlardı. 

Çalışmanın sonuçlarının 20 Mayıs'ta San Diego'da Sindirim Hastalığı Haftası'nda sunulacağı belirtildi. 

Motor sistem hastalıkları grubuna yer alan ve dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybıyla ortaya çıkan parkinson hastalığında el, kol, bacak, çene ve yüzde titreme gibi belirtiler görülüyor.

parkinson
apandisit
muhammed şerif
Yorum (6)
Dribrahim
Allah rızası için yayınladığınız yazıları bir sağlıkçıya okutun. İsminizin başında medi yazmasa bir şey demeyeceğim de...
10
Cevapla
Erhan
Bu da iyiymiş. Artık parkinsonlu olup apendektomi yapılan hastalar malpraktis davası için sıraya girerler.
16
Cevapla
Ayşe Gürel
Bu yeni bir görüş değil. Aksi görüşler de yayınlanmış. Hatta apendektomi parkinsona engel oluyor diye bile yayın var.
3
Cevapla
Aile Hekimi
p değeri kaç? Yüzde oran vermek yeterli olmuyor.
2
Cevapla
Süleyman güler
Yetersiz Bilgi,tam tersine apendektomi çözümün bir parçası olarak önerilmişti ancak son yapılan retrospektif çalışmalarda anlamlı sonuçlar alınamadı
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir