Medimagazin logo

Araştırma: Hava kirliliğiyle akıl hastalıkları arasında bağlantı gözlendi

Çocuk yaşta maruz kalınan hava kirliliğinin, bipolar bozukluk, şizofreni ve depresyon gibi rahatsızlıklarla bağlantılı olduğu tespit edildi
Kaynak: AA
Araştırma: Hava kirliliğiyle akıl hastalıkları arasında bağlantı gözlendi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Chicago Üniversitesi'nden uzmanlar, ABD'de 151 milyon, Danimarka'da 1,4 milyon kişinin sağlık sigortası verilerini inceleyerek, Danimarkalı meslektaşlarının iş birliğinde, hava kirliliğiyle akıl hastalıkları arasındaki bağlantıyı ortaya koydu. 

Uzmanlar, akıl hastalıkları şikayetlerinin alındığı bölgelerde, ABD Çevre Koruma Ajansı'nın 87 potansiyel hava kirleticisi ölçümlerini inceledi.

 Buna göre, ABD'de hava kalitesinin en düşük olduğu bölgelerde, bipolar bozukluğun, hava kalitesinin en yüksek olduğu kesimlere oranla yüzde 27, ağır depresyonun da yüzde 6 arttığı gözlemlendi. 


Bilim insanlarından hava kirliliği açıklaması: Bir paket sigara kadar zarar veriyor 


Danimarka'da da 1979-2002 yıllarında dünyaya gelen 1,4 milyon kişinin sağlık verileri incelendi.

Veriler ışığında, ülkede hava kirliliğine en fazla maruz kalanlarda, en az hava kirliliğine rastlanan bölgelerde yaşayanlarla kıyaslandığında, şizofreni oranlarının yüzde 150, bipolar bozukluk oranlarının yüzde 29, kişilik bozukluğu ve ağır depresyon oranların da sırasıyla yüzde 162 ve yüzde 50 arttığı tespit edildi.


Hava kirliliği araştırmasında endişe verici sonuç: Yılda 8,8 milyon can alıyor 


Çalışma ekibinden Atif Khan, "Ekonomik ve sosyal açıdan pahalıya mal olan bu nörolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklar, fiziksel ortamla ilişkili görünüyor." değerlendirmesini yaptı. 

Araştırmanın ayrıntıları "PLoS Biology" dergisinde yayımlandı. 

bipolar bozukluk
chicago üniversitesi
hava kirliliği
Yorum (1)
Hasan Akdemir
" Bilim insanlarından hava kirliliği açıklaması: Bir paket sigara kadar zarar veriyor " haberinin altına yazdığım şu yorumdan sonra bu haberin gelmesi mutfakta tanıdık mı var espirisini çağrıştırıyor. "Kirli hava önce Amerikalı yöneticilerin beyinlerini mi etkiledi diye bir düşünce otomatikman oluşuyor"
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir