Medimagazin logo

Araştırma: Migrende B2 vitaminin eksikliği mutlaka sorgulanmalı

Migren başağrılarının riboflavin düzeyleri ile ilişkili olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlandı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Migrende B2 vitaminin eksikliği mutlaka sorgulanmalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Dünya Başağrısı Topluluğu 2019 toplantısında sunulan bildiriye göre riboflavin düzeyi düşük migren olgularında B2 vitamini-riboflavin kullanılmasının başağrısı şiddetini azaltabildiği belirtildi. Çalışmada besin desteği ile başağrısı şiddeti ve sıklığında en az yüzde 50 azalma gözlendi. Ek olarak hastaların büyük kısmı tedavi sonrası 2 yıl boyunca migren ağrısı yaşamadı.      

 

 

Migrende vitamin eksikliği mutlaka sorgulanmalı
Araştırmayla ilgili Medimagazin’e açıklama yapan Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Öğretim Üyesi Prof.Dr.Derya Uludüz migren başağrısı olan kişilerde vitamin eksikliğine sıkça rastlanıldığını belirterek  ‘Özellikle B vitaminlerinin eksikliği anamnezde mutlaka sorgulanmalıdır. Beyinde mitokondri enerji metabolizmasında bozukluk, migren başağrılarında sıklıkla ön plana çıkıyor.  Riboflavin mitokondri solunum zincirinde flavoenzimlerin aktivitesini katalize eder. Migrenli olgularda   mitokondriyal bozukluk olabileceği tartışmaları sürerken B2 vitamini proflaktik tedavide kullanılmakta ve tedavi kılavuzlarına göre Sınıf B düzeyinde etkili bulunmaktadır’ dedi.

Başağrısı sıklığı yüzde 50 oranında azalttı
Çalışmada 3 ay boyunca 200-400 mg riboflavin kullanan migren olgularında başağrısı sıklığı ve şiddetinin yüzde 50 azaldığı gözlendi. Olgularda belirgin olarak B2 vitamini düşüktü, riboflavin desteği verildi ve vitamin düzeyleri 2 yıl boyunca aralıklı olarak takip edildi. Sonuçlara göre olgularda migren başağrısı ayda 14.4 günden 3.4 güne düştü. Ve yüzde 81 olguda migren ağrıları 2 yıl boyunca kontrol altına alındı.   

Pahalı olmayan ve iyi tolere edilebilien bir tedavi
Migren olgularında KoenzimQ10, magnezyum, çinko ve C vitaminin de destek olarak kullanılabileceğini belirten Prof.Dr.Derya Uludüz ‘Ancak riboflavini ön planda düşünmek gerekiyor. Bir grup olgu riboflavin tedavisinden belirgin fayda görüyor. Migren olgularında vitamin destek tedavileri pahalı olmayan ve iyi tolere edilebilen tedaviler. Bu açıdan göz önünde bulundurmak gerekiyor.  B2 vitamini suda emilen bir vitamin ve vücutta fazlası kolayca atılıyor’ dedi.
 

migren
b2 vitamini
riboflavin
migren tedavisiprof.dr.derya uluduz
Yorum (2)
aydin sinal
migren hakkinda binlerce calisma makalesi yazilan ve sebebi hala mechul tipda baska bir hastalik oldugunu bilmiyorum.plesebo maddeler bile tedavide kullanilan ilaclardan cogu zaman daha etkili oluyor,annem basina kusak seklinde yazma sarardi,iyi geldigini söylerdi,yaslaninca migrenide gecmisti,ben calistigim agri tedavisi kliniginde migren psikolojik sorunlari olan kisilerde gördüm,benim sahsi görüsüm o zamanlar migrenin depresyon hastaliginin bir symptomu oldugu seklindeydi,depresyon tedavisinin migren nöbetlerinin gelmesini uzattigini cogunlukla hastalarin yasam kalitesini daha iyilestirdigi bilinir.yazacak cok sey varda kisa keselim
5
Cevapla
De get yalan dünya
Araştırma yapmamalarına birşey demiyorum ama olan araştırmayı Bile bu kadar vasat okuyan akademik titr sahibi kişilere hayret ediyorum. Susun artık sizin gevezeliğiniz yüzünden herkes b2 baktıracak. B12 ve d vitamininden sonra sıra buna mı geldi
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir