Medimagazin logo

Başarılı bir insan kafası nakli asla yapılamadı ve yapılamayacak!

Sergio Canavero, dünyanın ilk insan kafa naklini gerçekleştirdiğini iddia ediyor ancak tartışmalar da uzun süredir gündemde. Bu başarıyı ağır şekilde eleştirenler var. New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bulunan tıp etiği bölüm başkanı Dr. Arthur Caplan, "Kafa nakli için, üniversitemizdeki yüz nakli yapan ekiple görüşüyorum ve bu iş neredeyse imkansız." dedi.
Başarılı bir insan kafası nakli asla yapılamadı ve yapılamayacak!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İtalyan profesör Sergio Canavero, dünyanın ilk insan kafa naklini gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Canavero, cesetleri kullanarak kafa nakli işlemini başarıyla tamamladığını söylüyor. Bu teknik olarak sinirlerin ve kan damarlarının eklenmesini (veya tekrar eklenmesini) gösterse de, prosedürün herhangi bir gerçek uygulamaya sahip olmasını yasaklayan başka birçok faktör var.

milliyet.com.tr'den Onur Binay'ın haberine göre NYU Tıp Fakültesi'ndeki tıp etiği bölümünün başında bulunan Arthur Caplan, konuyla ilgili şunları söyledi: "Kafa nakli için, üniversitemizdeki yüz nakli yapan ekiple görüşüyorum ve bu iş neredeyse imkansız. İnsan bünyesinin nakil edilen yüz dokularını bile yüksek oranda reddettiğini biliyoruz. Baş bölgesinin tüm dokuları, yeni bir vücudu reddedebilir.

Kafa nakli, bir ampulün yerinden sökülüp yeni bir yere takılması gibidir. Ancak elektriksel bağlantıyı sinirler ve kan damarları sağlar. Bu operasyonu geçiren kişiyi hayatta tutabilseniz bile, bağışıklık sistemi büyük ihtimalle durumu reddedecek. Eğer reddetme durumu yaşanmazsa kişi delirebilir. Çünkü beyin yeni ortamı işleyemeyebilir.”

Caplan, başarılı bir kafa nakli operasyonunun yakın zamanda gerçekleştirilemeyeceğini ve çok fazla komplikasyonun bulunduğunu vurguluyor. Rejeneratif tıp ve yapay zeka araştırması bu alandaki meyvelerini verme ihtimali daha yüksek olduğu için görüyor. 

Caplan sözlerie şöyle devam etti, "Bu operasyon gerçek bilim için alçakça bir yaklaşıma sahip, ayrıca çok tehlikeli.” diyor. Ardından, "Böyle bir izlenime sahibim, çünkü Çin’de yapılan basın açıklamalarında eksiklikler var. Hayvanlar üzerinde yapılan başarılı deneyler hakkında ayrıntılı bilgi bulunmuyor."

Canavero’nun maymunlar ve fareler üzerindeki ameliyatlarında omurilik sistemini tekrar bağlayabildiğinden kuşku duyan Caplan, hayvanların ne kadar süre hayatta kaldıklarını bilmediklerini söylüyor. Gerçekten de yapılan deneylerde, söz konusu hayvanların yaşayıp yaşamadıklarına dair net bir bilgi verilmiyor. Basında sadece operasyonların başarılı geçtiği detayı bulunuyor.

Canavero'nun sözde maymun baş nakli, omuriliği tekrar bağlama girişimi içermedi; yani, cerrahi bir aksama olmadan da olsa felç olacaktı. Gerçek dünyadaki fayda bakımından, birisi omuriliği onarma yeteneğini başarıyla gösterecekse, bu, baş nakli prosedürüne göre tıpta daha fazla yarar sağlayacak.

Caplan, Canavero’ya, "Omuriliğin nasıl yeniden bağlanacağı bilgisine sahipse, dünya çapında milyonlarca omurilik nakli bekleyen insana yardımcı olabilir. Kafa nakli hakkında sık sık yalan söylemektense, onlara yardım etmek için çaba göstermelidir." diyor. 

Canavero tarafından yapılanlar, geniş bilimsel topluluğu etkiliyor. Caplan, "İnsanlar, güçlü teknolojiler kullanan bilim adamlarının sadece onlarla uğraşacağına inanıyor ve ana bilim insanları kötü bir üne kavuşuyor. Klonlamayı deneyecekleri gibi görünüyor, bunu deneyecekler ya da süperbazlar kurmaya çalışacaklar. Siz de deyin ki, 'Eh, teknoloji insanlardaki herhangi bir şey için yakın değildir.' Ama o zaman bu adam gelir ve basının ilgisini çeker. Bu yüzden de ana bilim adamları ve doktorların güvenilirliği hakkında şüpheler çıkmaya başlar" dedi.

Modern tıbbın sınırlarını zorlamayı hedefleyen bilim insanları ve doktorlar, etik sorumluluklara sahip. Çalışmalarının kapsamını yanlış anlamaya çalışırsa, sadece akranlarına değil, araştırmalarının yararlandığı düşünülen insanlara zarar verebilirler.

 

kafa nakli
Yorum (2)
aydın kara
büyük lokma ye büyük laf söyleme. daha 100 yıl önce senin gibi biri kalp ameliyatı yapılamaz mümkün değil, dikiş bile atılamaz diyordu. bugün ise kalp nakli yapılıyor.
5
Cevapla
hasanekim
Gerçektende merkezi sinirler tutmuyor. Nitekim birçok travmalarda hastaların yaşamları kurtulduğu halde kafa sinir çiflerindeki kesiler kalıcı sorunlara neden oluyor. Ama, uygun alıcı verici bulunsa nakil yapılarak beyin dolasımı sağlansa, vücut fonsksiyınları da robotlarla yerine getirlebilirse ne olur? doğrusu merek ediyorum. Ama öncelikli, olarak primat hayvanlarda ayrıntılı deneysel cerrahi girişimler yapılarak deneyim kazanılmalıdır. Direkt insanda deneme yapılmaya kalkınması bence reklamasyon gibi. Zaten İtalyan yayınlarının bilimsel geçerliliğinden ziyade populairzm kokması beni biraz düşündürüyor.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir