Medimagazin logo

Çocuklarda otitis mediayı tespit edebilen ilk akıllı telefon uygulaması: Yüzde 85 başarı

Çocukluk çağının en sık hastalıklarından olan otitis medianın tespiti için, yeni bir akıllı telefon uygulaması geliştirildi. Kulak zarına gönderilen sesin analizini yapan uygulama, tanı koymada yüzde 85 başarılı bulundu
Çocuklarda otitis mediayı tespit edebilen ilk akıllı telefon uygulaması: Yüzde 85 başarı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Orta kulak enfeksiyonları, ebeveynlerin çocuklarını bir çocuk doktoruna getirmesinin en yaygın nedenlerinden biri.  Otitis media kulak zarı arkasındaki orta kulakta sıvı biriktiğinde ve enfekte olduğunda meydana gelir.

Otitis media en sık konulan tanılatrdan olmasına rağmen özellikle bebklik çağındaki çocuklarda tanı koymada zorlanılabilir. Orta kulak sıvısının varlığı, en sık görülen iki enfeksiyon için anahtar bir teşhis belirleyicisidir: akut otitis media ve efüzyonlu otitis media.

Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kulak zarı arkasındaki sıvıyı, bir parça kağıt ve bir akıllı telefonun mikrofon ve hoparlörünü kullanarak tespit edebilen yeni bir akıllı telefon uygulaması geliştirdi. 


Akıllı telefon uygulamasının mantığı, küçük bir kağıt hunisi aracılığıyla kulağa bir dizi ses göndererek, sesin yansımasının analizine dayanıyor. 

 


98 hasta üzerinde klinik bir çalışma yaptıklarını söyleyen araştırmacılar, tanıyla ilgili olarak  timpanometri ve pnömatik otoskopide yayınlanan performans ölçümleriyle karşılaştırılabilir olarak % 85 duyarlılık ve % 82 özgüllük elde ettiklerini açıkladı.

Ekip sonuçlarını 15 Mayıs'ta Science Translational Medicine'de yayımladı .

otitis media
orta kulak enfeksiyonu
Yorum (3)
CANER
KBB her gelen hastayı odyolojiye gönderiyorsun,bakıyorsun keyfine.Ne muayene ne de teshis,gelsin puanlar.
3
Cevapla
Hasan Akdemir
Duvarın sağlamlığını bozan küçük çatlaklar yol bulup yıkıma götürüyor. " Kardiyoloji herkese EKG, Holter isteyip eli kalbine gidene anjio yapıyor " "Nöroloji burnu kaşınandan EEG, MR istiyor " "Dahiliye kapıdan geçenden Ultrason, çuvalla kan tahlili istiyor " "Kadın Doğum herkesten smear istiyor " "Üroloji tuttuğuna sistoskopi yapıyor " " Gastroenteroloji file döndü, gelene gidene hortum sallıyor " " Cerrahlar Artema gibi, artık aç-kapa yapıyorlar " vb... Sizce bu söylemler genel olarak kime zarar verip kıymetini düşürüyor ?
33
Cevapla
Atm
CANER isimli yorum yapan arkadaş sizin KBB ciler ile ilgili sorununuz mu var? Böyle bilirkişi gibi yazmışsınız.Normal koşullarda kulak muayenesi olmadan odyolojiye gönderilmez hasta ve odyolojiden de bize herhangi bir performans puanı yansımıyor.Lütfen karşılaştığınız yanlış uygulamaları tüm hekim grubuna yansıtmayın.
14
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir