Medimagazin logo

Doğum yapan 74 bin kişi incelendi: Sezaryenin ardından normal doğum riskleri yükseltiyor

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, sezaryenle doğum yapan kadınların bir sonraki doğumlarını normal yolla yapması, hem anne hem de bebek için riskleri yükseltiyor.
Kaynak: BBC
Doğum yapan 74 bin kişi incelendi: Sezaryenin ardından normal doğum riskleri yükseltiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Times gazetesinde yayımlanan ve Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, sezaryenin ardından normal doğum yapan kadınlarda ölü doğumdan, septisemiye kadar birçok risk artıyor.

Çalışmada uzmanlar İskoçya'da, 2002-2015 ylları arasında daha önce en az bir kere sezaryenle doğum yapan 74 binden fazla anneyi inceledi.

Bu annelerin yüzde 60'ı bir sonraki doğumlarında yine sezaryeni tercih ederken, geri kalanı normal doğum yaptı.


Prof. Dr. Karateke: Sezaryen ile yapılan doğum bir sonraki gebelikleri riske atıyor 


Normal doğum yapan annelere kan nakli yapılması riskinin iki kat, mesanelerinin hasar görmesi riskinin üç kat, rahimde yırtık oluşması riskinin ise yedi kat arttığı saptandı. Ayrıca, septisemi geçirme riskleri de yükseldi.

Bebeklerde ise doğumdan kısa süre sonra yapılan kalp, nefes alma ve kas testlerinin sonuçlarının daha kötü olduğu belirlendi.


Prof. Dr. Ateş Karateke: Son yirmi yılda anne ölümleri açısından iyi noktaya geldiğimizi düşünüyoruz 


'Risk genel olarak düşük'

Ancak araştırmacılar yine de, hangi şekilde doğum yapılırsa yapılsın, bu tür sorunlar yaşanması riskinin düşük olduğunu vurguladı.

Normal doğum yapan kadınların yüzde 1,8'i, sezaryenle doğuran kadınların ise yüzde 0,8 olduğu, normal doğan bebeklerin ise yüzde 8'i, sezeryanla dünyaya getirilenlerin ise yüzde 6,4'ünün sorun yaşadığı kaydedildi.

Araştırmayı yapan ekipten Profesör Jenny Kurinczuk da, kadınların tekrar tekrar sezaryenle doğum yapmanın bazı diğer riskler taşıdığının da farkında olması gerektiğini vurguladı.

sezaryen
normal doğum
oxford üniversitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir