Medimagazin logo

Dokuz Eylül Tıp'tan Türk tıp tarihinde bir ilk

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türkiye'de ilk kez organ nakli bekleyen yapay kalpli bir hastanın ölümcül ritim bozukluğunu, 'ablasyon yöntemi'yle tedavi ederek Türk tıp tarihine geçti
Kaynak: Milliyet - Ayşegül Kahvecioğlu
Dokuz Eylül Tıp'tan Türk tıp tarihinde bir ilk
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İzmir'de 43 yaşındaki Murat Demirkoç'a 1.5 yıl önce kalp yetersizliği tanısı konuldu. Geçen süre içinde hastalığı giderek ilerleyen ve Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan tetkikler sonucunda kalp nakli yapılması kararlaştırılan Demirkoç, nakil listesine alındı. Ancak tüm tedavilere rağmen genel durumu bozulan Demirkoç'a nakil için kalp de bulunamayınca, başarılı bir operasyon ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Sanem Nalbantgil ve Dr. Evrim Şimşek tarafından yapay kalp cihazı takıldı.

Hemen sevk ettiler

Kısa bir süre sonra bu kez de yapay kalp cihazının desteğine rağmen Demirkoç'ta hayatını tehdit eden ölümcül ritim bozuklukları gelişti. Yoğun ilaç ve çok sayıda şok uygulamasına rağmen dirençli ritim bozukluğunun önüne geçilemeyince, Ege Üniversitesi ritim bozukluğu tedavisi konusunda Türkiye'nin en önemli merkezlerinden olan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Aritmi Bölümü ile iletişime geçti. Dokuz Eylül Üniversitesi'ne sevk edilen Demirkoç'a, Doç. Dr. Emin Evren Özcan tarafından acil olarak ablasyon tedavisi uygulandı.

'Kontrole alındı'

Yapay kalp cihazının hasta için yeni kalp anlamına gelmediğini belirten Özcan şunları söyledi: "Yapay kalp dediğimiz kalbe takılan bir destek cihazı. Genellikle bu tür ritim bozukluklarında bu cihaz kalbin ölümcül durumu yenmesini sağlayabiliyor. Ama bizim hastamızdaki kalp fonksiyonları çok bozuk olduğu için yapay kalbin desteğine rağmen ritim bozuklukları kalp fonksiyonlarını daha da kötüleştiriyordu. İlaç tedavisi ve şok uygulanmasına rağmen bir türlü normale dönmüyordu hasta. Öyle olunca mecburen acil ablasyon gerekti. Kasıktan kateter ile girip, gelişmiş üç boyutlu görüntüleme sistemleri kullanarak ritim bozukluğunun kaynaklandığı bölgelere radyofrekans ablasyon/yakma tedavisi uyguladık ve ritim bozukluğunu kontrol altına aldık."

Organ bağışı bekliyor

Hastanın şimdi daha iyi durumda olduğunu ve artık ritim bozukluğu yaşamadığını belirten Doç. Dr. Emin Evren Özcan şunları söyledi: "Ama bu uygulama, hastamız için nihai bir kurtuluş değil. Bunlar kalp nakli için geçici çözümler. Sonuçta pompaya bağlı bir hastadan bahsediyoruz. Dünyada bugün sahip olduğumuz üst düzey teknolojilerin hiçbiri, insanın kendi kalbinin fonksiyonlarını tam olarak karşılayacak kadar gelişmiş değil. O yüzden biz ne kadar hekimler olarak en iyisini yapmaya çalışsak da organ nakli çok önemli. Bütün halkımızdan organ bağışı konusunda farkındalık, duyarlılık ve hassasiyet bekliyoruz."

'Dünyada da nadir olarak yapılıyor'

Yapay kalpli hastada ölümcül ritim bozukluğunu 'ablasyon yöntemi'yle tedavi ederek Türk tıp tarihine geçen Doç. Dr. Emin Evren Özcan, "Bu vaka ile yapay kalp cihazı bulunan bir hastada ablasyon tedavisini Türkiye'de ilk kez uygulamış olduk. Bu, dünyada da nadir olarak birkaç merkezde yapılabilen bir uygulama. Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerinin ortak çalışmasıyla hastayı hayata döndürdük" dedi.

ablasyon
ilk
yapay kalp
Yorum (6)
tayfun genç
tebrikler kardeş
16
Cevapla
Dr. ozlem
Hocamız zor durumdaki bir çok aritmi hastasına EPS ablasyon yaparak hayatlarını kurtarmış ve periferde uzmanlık yapan bizlere de büyük destek olmuştur. Başarılarının devam etmesini diliyorum Kardiyoloji Uzmanı -Balıkesir
13
Cevapla
cansu
Birde tam tersi olup ameliyata girip cenazesi çıktı diye basına çıksaydı;sonuç yıllarca süren tazminat davaları,meslekten men ve hapis cezasına kadar giderdi ve onca emek heba olurdu.. Peki tesellisi ne, sadece teşekkür mü !!!!
17
Cevapla
edip
mesleğinizde daha büyük başarılarınızın en güzel şekilde mutluluklar yaşatması dileğiyle...
3
Cevapla
Fatma aslı elmadag
Gonulden tebrik ederim basarinızı benim annemde cok cıddı rıtım bozukluğu var ve cok korkuyorduk bu haberle umutlandım tesekkur
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir