Medimagazin logo

Domuzdan insana böbrek nakli ikinci kez başarıyla sonuçlandı

Amerikalı bilim insanları genetiği değiştirilmiş bir domuzda geliştirilen böbreği ikinci kez insan vücuduna başarıyla nakletti.
Kaynak: tr.euronews.com
Domuzdan insana böbrek nakli ikinci kez başarıyla sonuçlandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ameliyat 30 Eylül'de Amerika Birleşik Devletleri'deki Heersink Tıp Fakültesi'nde yapıldı. Fakültenin dekanı Selwyn Vickers operasyonu ileri zenotransplantasyon alanında insanlığın büyük başarısı olarak tanımladı.

Yılbaşında yapılan bir başka ameliyatta genetiği değiştirilmiş domuz kalbi başarılı bir şekilde insana nakledilmişti. Zenotransplantasyon yani başka bir canlıdan insana organ nakli çalışmalarının organ eksikliğine çare olması ve bu sayede birçok kişinin hayata döndürülmesi ya da daha kaliteli bir yaşam imkanı sağlanması amaçlanıyor.


Tıpta bir ilk: Domuzdan insana kalp nakli yapıldı


"Vücut böbrekleri reddetmedi"

İkinci kez başarıyla gerçekleştirilen ameliyatta beyin ölümü gerçekleşen 57 yaşındaki Jim Parsons'a genetiği değiştirilmiş domuzda geliştirilen iki böbrek nakledildi. Ameliyatın gerçekleştirildiği The University of Alabama at Birmigham tarafından yapılan açıklamada "Nakledilen böbrekler kanı süzüyor, idrar üretiyor ve en önemlisi ilk etapta reddedilmedi" denildi.


Dünyada bir ilk: Domuza ait böbrek insana nakledildi


Sonuçları American Journal of Transplantation'da yayımlanan çalışmanın sonuçlandığı 77 saatin sonunda organların hala çalışır halde olduğu belirtildi. Ayrıca böbreklerin bu kez vücudun içine tamamen bağlandığını ve bu nedenle operasyonun klinik gerçekliğe bir adım daha yakın olduğuna dikkat çekildi.

İlk böbrek naklinde vücuda tam yerleştirilemeyen böbrek üst bacaktan damarla bağlanmıştı.

Bağışçı domuzda 10 genetik değiştirildi

Bağışçı domuzda organı insanlara uygun hale gelebilmesi için 10 temel genetik değişiklik yapıldı. ABD'deki resmi verilere göre 107 bin hasta ülkede organ nakli için bekliyor. BU hastaların 90 bini böbrek nakline ihtiyaç duyuyor. Organ beklerken günde 17 kişi yaşamını yitiriyor.

1960'larda ilk defa şempanzelerden alınan böbrekler insanlara nakledilmişti. Bu nakil sonrasında hastaların bir çoğu ölmüş, hastaların en uzun yaşam süresi dokuz ay olmuştu. 1983'te bir babun kalbi Bebek faye adlı bir bebeğe nakledilmiş ancak bebek 20 gün sonra yaşamını yitirmişti.

Bilim insanlarına göre domuzlar primatlara göre organ üretimi konusunda daha fazla avantaj sunuyor. Yetiştirilmesi daha kolay olan domuzlar altı ayda bir insan büyüklüğüne ulaşıyor. Domuz kalp kapakçıkları rutin olarak insanlarda yapılan nakillerde kullanılıyor ve bazı diyabetli hastalara domuzlardan pankreas hücresi naklediliyor. Domuz derisi de yanık tedavisinde kullanılıyor.

böbrek nakli
domuz
insan vücudu
nakil
organ nakli
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir