Medimagazin logo

Dünyada bir ilk: Domuza ait böbrek insana nakledildi

ABD'de uzmanlar, bir ilki gerçekleştirerek, genetiği oynanmış domuz böbreğini ilk kez bir insana nakletti. Organ nakli alanında çığır açması beklenen operasyonun başarıyla geçtiği belirtildi.
Kaynak: Sözcü
Dünyada bir ilk: Domuza ait böbrek insana nakledildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ABD'nin New York şehrinde NYU Langone Health'te dünyada ilk kez yapılan bir operasyonla domuz böbreği insana nakledildi. Böbrek nakli gerçekleştirilen insanın bağışıklık sistemi ani bir tepki vermezken, ilk kez yapılan operasyon organ naklinde çığır açabilecek yeni bir gelişme olarak nitelendirildi.

Reuters’ta yer alana habere göre, operasyonda genetiğiyle oynanan ve böylece dokuları insan vücudunun reddedeceği bir molekülü içermeyen bir domuzun böbrekleri kullanıldı. Böbreklerin nakledildiği hastanın ise beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişi olduğu ve ailesinin onayıyla bu operasyonun gerçekleştiği belirtildi.

Nakli gerçekleştiren ekibin başında olan Dr. Robert Montgomery, operasyonun oldukça başarılı geçtiğini belirtirken, nakledilen böbreğin fonksiyonlarının “oldukça normal” seyrettiğini söyledi. Böbreğin yeterli miktarda idrar ürettiği ifade edilirken, hastanın böbrek fonksiyonlarındaki sorunun nakil sonrası normale döndüğü aktarıldı.

Uzmanlara göre bu operasyon, hayvanlardan insanlara naklin ilk örneği olurken, organ nakli alanında çığır açıcı bir öneme sahip.

Operasyon öncesinde domuzun genetiğiyle oynandığı ve insan vücudunun reddettiği molekül alpha-gal’ı domuzun vücudundan çıkarıldığı belirtildi. Domuzların genetiğiyle oynanması ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden onay alsa da hayvanların tıbbi operasyonlarda kullanımı ile ilgili FDA’nın onayı yok.

abd
organ nakli
domuz böbreği
operasyon
böbrek nakli
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir