Medimagazin logo

Evde uygulanan idrar testi prostat kanseri tanısı için devrim niteliğinde olabilir

East Anglia Ünibersitesi ve Norfolk and Norwich Hastanesi’nin yeni araştırmalarına dayanan prostat kanseri teşhisi için evde uygulanabilir basit ürün testi, geliştirilme aşamasında.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Evde uygulanan idrar testi prostat kanseri tanısı için devrim niteliğinde olabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Son araştırmalar, erkek hastaların kliniğe gelmesine gerek kalmadan ya da rahatsız edici rektal muayeneye maruz kalmadan kendi evlerinden nasıl PUR testi uygulayacağını gösteriyor.

Araştırmanın başındakilerden Dr. Jeremy Clark “Prostat kanseri İngiltere’de erkekler arasındaki en yaygın kanserdir. Genellikle yavaş gelişir ve kanserlerin çoğunluğu bir erkeğin yaşamında tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, doktorlar hangi tümörlerin agresifleşeceğine karar vermekte zorlanırlar ve bu da hasta için hangi tedaviye karar verileceğini zorlaştırır.”

5 Yıla Kadar Erken Teşhis

Diğer geliştirilen idrar biyo-işaret testlerini bir adım ileriye taşıyan bu teknoloji, farklı kademedeki prostat kanserlerinin biyo imzalarını tanımlayabiliyor. Bu sayede kanserin ne kadar agresif olduğu değerlendirilerek; düşük,orta veya yüksek risk olarak kategorize edilebiliyor. Bu yılın başlarında yayınlanan araştırmada PUR testinin , prostat kanserini 5 yıla kadar erken tahmin edebileceği anlaşıldı.

Clark  ve ekibi Prostat Ürin Risk Testi (PUR) adını verdikleri bir test geliştiriyorlar. Aynı standart testler gibi olsa da, buradaki teknoloji idrar örneklerindeki gen ifadesini analiz ederek risk hastalarını tanıyor. Bu aynı zamanda hastaların dijital rektal muayeneye girmek zorunda olmamasının verdiği rahatlık ile testin daha fazla insana ulaşması anlamına gelebilir.

Araştırma ekibi 14 katılımcıya Ev Testi Kitini sağlayıp tanıttıktan sonra sonuçları evdeki sabah ilk idrarın ürin örnekleri ile dijital rektal muayeneden toplanan örneklerle karşılaştırdı ve bunun sonucunda evde alınan örnekler, rektal muayeneye göre prostat kanseri için daha net biyogöstergelere sahip. Hastalardan alınan geri bildirimler de ev testinin daha tercih edilesi olduğunu gösteriyor.

Bilim insanları bu teknikle mesane ve böbrek kanseri gibi benzer ev testlerinin çıkabileceğini umuyor.

 Araştırma Bio Techniques dergisinde yayınlandı.

 

prostat kanseri
idrar testi
evde idrar testi
Yorum (1)
se
Ürologların yıllardır uğraşıp tedavi kararı vermede zorlandığı karmaşık bir hastalığı evde yapılan bir testle çözmek harika bir şey (test biokimyasal nüksü bile kategorize ediyor/gen testiymiş)
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir