Medimagazin logo

Hangi diyetle daha çok kilo veriliyor? İşte bilimsel araştırmalarla karşılaştırma!

İşte son bilimsel çalışmalarla, hangi diyetin kilo vermede daha etkili olduğu; diyet tipleriyle ilgili doğru ve yanlış bilinenler...
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Hangi diyetle daha çok kilo veriliyor? İşte bilimsel araştırmalarla karşılaştırma!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Vejetaryen diyet mi daha etkili, Akdeniz tipi diyet mi? Diyet tipinin seçerken gerçekten genetik özellikleri ve insülin salgılanmasını mı dikkate almak lazım? Güncel diyet tipleriyle ilgili en güncel çalışmalar:

 

Vejetaryen diyet mi, Akdeniz tipi diyet mi?

 

İtalyalı bilim insanları, ilk defa vejetaryen ile Akdeniz tipi beslenmeyi karşılaştırdı, sonuçlar Circulation dergisinde yayımlandı. Florence Üniversitesi’nden araştırmacılar, 3 ay boyunca düşük kalorili vejetaryen ve akdeniz tipi diyetle beslenen kişileri, kilo ve kalp ve damar hastalığı riski yönünden değerlendirdi. Vejetaryen diyette katılımcılar et ve balık tüketmiyor, ancak süt ürünleri ile yumurtayı öğünlerine dahil edebiliyordu.

 

Toplamda kolesterolü ve kilosu fazla olan 118 katılımcının değerlendirildiği çalışmada hem vejetaryen hem de Akdeniz tipi diyetin kilo, vücut kitle indeksi ve yağ kütlesi azaltımında eşit derecede etkili olduğu görüldü. Sadece kötü kolestrol LDL seviyelerinde vejetaryen, trigliserit seviyesi azaltımında da Akdeniz tipi diyet daha etkili bulundu.

 

Düşük yağlı diyet mi, düşük karbonhidratlı diyet mi?

 

Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar, JAMA’da büyük çaplı bir araştırma yayınladı. Düşük yağlı diyetle düşük karbonhidratlı diyetin kilo kaybı üzerine etkilerinin araştırıldığı çalışmada, kişilerin genetik özelliklerine ve insülin salgılama seviyelerine de odaklanıldı.Medimagazin

 

Aşırı kilolu 609 yetişkini 12 ay boyunca takip eden araştırmacılar, düşük karbonhidratlı ve düşük yağlı diyetle beslenen insanlarda anlamlı bir kilo verme farkı bulmadı ve yine 12 aylık kilo kaybında genetik ve insülin bazlı girişimlerin arasında da belirgin bir fark görülmedi.

 

Araştırmacılar, bazı genetik özelliklere dayanarak düşük yağlı ya da düşük karbonhidratlı beslenmenin kiloya etkisi açısından anlamlı bir farkı olmadığını söylüyor. Yine yüksek insülin salgılanmasının da düşük karbonhidratlı diyette başarılı bir kilo verme olmadığı ifade ediliyor.

 

diyet
vejetaryen diyet
akdeniz tipi diyet
dusuk karbonhidratli diyet
dusuk yagli diyet
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir