Medimagazin logo

Kalp hastalığı olanlarda psikiyatrik ilaç kullanımı ile ölüm riski araştırıldı! İşte sonuç!

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin bir dergisi olan Avrupa Kardiyovasküler Hemşirelik Dergisi'nde bugün yayınlanan araştırmaya göre, antidepresanlar ve diğer psikiyatrik ilaçlar, kalp rahatsızlığı olan hastalarda erken ölüm riskini neredeyse iki katına çıkarıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kalp hastalığı olanlarda psikiyatrik ilaç kullanımı ile ölüm riski araştırıldı! İşte sonuç!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Önceki çalışmalar, kalp hastalığı olan hastalarda anksiyete semptomları ile ölüm dahil olmak üzere kötü sağlık sonuçları arasında bir ilişki bulmuştu. Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin bir dergisi olan Avrupa Kardiyovasküler Hemşirelik Dergisi'nde yayımlanan yeni bir çalışma çalışma, psikotrop ilaçların kalp rahatsızlığı olanlar üzerindeki etkisini araştırdı ve rpsikiyatrik ilaçlar ile ölüm arasında bir bağlantı olup olmadığını belirlemeye odaklandı.

Çalışma, DenHeart ulusal anketinden iskemik kalp hastalığı, aritmiler, kalp yetmezliği veya kalp kapak hastalığı nedeniyle hastaneye kaldırılan 12 bin 913 hastayı araştırdı.  

Araştırmacılar, 2 bin 335 katılımcının (%18) en az bir psikotrop ilaç reçetesi kullandığını belirtti. En sık kullanılan ilaçlar benzodiazepinler (%68) ve antidepresanlar (%55) idi. Ayrıca, psikotrop ilaç kullanımının aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli gruplar arasında daha yüksek olduğu ortaya çıktı:

  • Kadınlar,
  • Yaşlı hastalar,
  • Sigara içenler,
  • Dullar,
  • Daha az eğitimli olanlar,
  • Daha fazla sayıda eşlik eden sağlık sorunu olan hastalar.

Çalışmada, kalp hastalarının yaklaşık üçte biri (%32) kaygılı olarak sınıflandırıldı. Psikotrop ilaç kullanımı anksiyetesi olan hastalarda (%28), olmayanlara göre (%14) iki kat daha fazlaydı.

Danimarka, Kopenhag Üniversite Hastanesi'nden çalışma yazarı Dr Pernille Fevejle Cromhout "Çalışmamız, psikotrop ilaç kullanımının kalp hastalığı olanlarda yaygın olduğunu gösteriyor. Ek olarak, neredeyse üç hastadan birinde anksiyete belirtileri vardı. Kardiyak hastalıkları olan hastalar, ruhsal bozukluklar için sistematik olarak değerlendirilmeli ve psikotropik ilaçlar kullanıp kullanmadıkları ve hangi nedenle oldukları sorulmalıdır" dedi.

Kalp hastalarında ölüm ve ruh sağlığı riski

Hastaneden taburcu olduktan sonraki ilk yıl içinde toplam 362 hasta (%3) öldü. Psikotrop ilaç kullananlarda bir yıllık ölüm oranı (%6) kullanmayanlara (%2) kıyasla anlamlı derecede daha yüksekti.

 

kalp hastalığı
psikiyatrik ilaç kullanımı
ölüm riski
Yorum (4)
Hasan Gökçay
Bu konuda geçmiş çalışmalara atıf yapmak yerine tek bir çalışmayı haberleştirmek diğer branş doktorlarında girdiği bir alanda bu çalışmayı Psikiaytri ilaçları öldürüre getirmek bilimsellikten uzak bir yazıya sebep olmuş. Psikiaytrik hastalıklara bağlı mortalite dahil pek çok duruma bağlı ölümler gerçekleşirken kısa vadeli önerim bu haberi yazan kişinin maudsley son baskısındaki ilgili bölümü okuması ve haberi gözden geçirmesidir.
11
Cevapla
ZEKİ
Bu sonucu doğru yorumlamalı. Mutlaka psikiatristlerden de görüş alınmalı bence. Antidepresif kullananlarda artan mortalite oranı, ilacın kendisine mi yoksa ilaç kullanmayı gerektirecek kadar ağır depresyon/anksiyeteye mi bağlı olup olmadığı PSİKİATRİSTLERİN de yorumuyla değerlendirilmelidir. Ben kliniğimde ağır depresif veya anksiyetik gördüğüm hastalara, artmış katekolaminerjik yükten dolayı kısa süreliğine antidepresif öneriyorum. İyi sonuçlar aldığımı (hastanın iskemik semptomları azalıyor) düşünmekle birlikte bunu çok ciddi bir şekilde ve dikkatle yorumlanması gerektiğini düşünüyorum.
10
Cevapla
faruk uğuz
araştırmaların yontemlerini iyi sorgulamak gerekir. psikiyatrik ilaçlar genellemesi bile methodolojik handikapı gosterir. ilaçların kullanım dozları kombine kullanımları altta yatan psikiopatolojinin direkt etkisinin katkısı vb hepsi soru işareti
5
Cevapla
Eren
@zeki̇ doktor değilim ama çok kez deneyimledim ikinci dediğiniz bence ,ağır anksiyete ve sinir atakları ilacın verdiği rahatlamadan çok çok tehlikeki,soğuk duş işe yarıyor ama her yerde mümkün değil.bu tip hastaların üstüne gitmemeli.tartışma yerine sakinleştirilmeli .
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir