Medimagazin logo

Kalp yetmezliği tedavisinde devrim yaratabilecek diyabet ilacı

Yeni araştırmaya göre, başlangıçta diyabetli hastalar için kullanılan bir ilaç, kalp yetmezliği olan insanlara yardım eden ilk ilaçtır ve tedavide devrim yaratabilir.
Kalp yetmezliği tedavisinde devrim yaratabilecek diyabet ilacı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Kalp yetmezliği hastalarının yarısında, kalbin mekanik bir sorun nedeniyle vücuda kan pompalayamadığı 'düşük ejeksiyon fraksiyonu' bulunuyor. Diğer taraftan kalbin kanı iyi pompaladığı ancak vücudun tüm bölgelerine oksijen sağlayamadığı 'korunmuş ejeksiyon fraksiyonu da kalp yetmezliğinin başka bir çeşidi.

Diabeti tedavi etmek için kullanılan SGLT2 inhibitörleri, ejeksiyon fraksiyonu düşük hastalara yardımcı olabileceği zaten biliniyordu.

Ancak şimdi East Anglia Üniversitesi'nden araştırmacılar, aynı ilaçların korunmuş ejeksiyon fraksiyonunu tedavi etmek için de etkili bir şekilde kullanılabileceğini buldular.

SGLT2 inhibitörleri daha yaygın olarak Dapagliflozin, Canagliflozin ve Empagliflozin etken maddeleri olarak sıralanıyor.


SGLT2 inhibitörleri olarak adlandırılan bir sınıf kalp ilacı, başlangıçta diyabetli hastalar için kullanıldı. Ancak kalp yetmezliği olan hastalara da yardımcı olduğu fark edildi. Önceki çalışmalar, bu ilacın düşük ejeksiyon fraksiyonu ile kalp yetmezliğinde faydalı olacağını göstermişti. Ancak, korunmuş ejeksiyon fraksiyonu olan kalp yetmezliği hastalarına da yardımcı olabileceğini bulduk.


 Araştırma ekibi, alanda yayınlanan tüm çalışmaların bir meta-analizini üstlendi ve yaklaşık 10 bin  hastadan gelen verileri bir araya getirdi. Bu ilaçların spesifik etkisini göstermek için istatistiksel modelleme kullandılar.

Prof Vassiliou şunları söyledi: “SGLT2 inhibitörleri alan hastaların kalple ilgili nedenlerden ölme veya kalp yetmezliği alevlenmesi nedeniyle hastaneye yatma olasılıklarının plasebo alanlara göre yüzde 22 daha az olduğunu bulduk.  Bu çok önemli çünkü bu, daha önce tedavi edilemeyen bu hasta grubuna kalple ilgili ölümler veya hastaneye yatış açısından fayda sağlayabilecek ilk ilaç. Bu hasta grubu için sonuçları gerçekten iyileştirebilecek ilk ilaç ve kalp yetmezliği hastalarına sunulan tedavide devrim yaratacak" dedi.

sglt2 inhibitorleri
kalp yetmezliği
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir