Medimagazin logo

Kapsamlı araştırma: Epstein-Barr virüsü, MS riskini 32 kat artırıyor

10 milyondan fazla ABD askeri personelinin katıldığı çalışma, Epstein-Barr ile enfeksiyondan sonra multipl skleroz (MS) geliştirme riskinin 32 kat arttığını buldu.
Kapsamlı araştırma: Epstein-Barr virüsü, MS riskini 32 kat artırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Araştırmacılar yıllardır,  Epstein-Barr virüsünün, multipl sklerozu tetiklemede de rol oynayabileceğinden şüpheleniyorlardı. Şimdi yeni bir çalışma durumu güçlendiriyor.

10 milyondan fazla ABD askeri personelinin katıldığı çalışma, Epstein-Barr ile enfeksiyondan sonra multipl skleroz (MS) geliştirme riskinin 32 kat arttığını buldu.

Yıllar boyunca, bir dizi çalışma, az sayıda insanda EBV'nin multipl skleroz riskini artırmaya yardımcı olabileceğini düşündürmüştü. Örneğin, mononükleoz geçirmiş kişiler, EBV enfeksiyonu semptomlarını hiç yaşamamış kişilere göre MS geliştirme riski daha yüksektir. Bu arada, MS'li kişiler, semptomları ortaya çıkmadan birkaç yıl önce EBV'ye karşı yüksek düzeyde antikor gösterebilir. Araştırmacılar ayrıca MS hastalarının beyinlerinde EBV ile enfekte B hücreleri buldular.

Tüm bunlar, EBV enfeksiyonuna karşı bağışıklık tepkisiyle ilgili bir şeyin, bazı insanlarda MS gelişimini hızlandırabileceğini düşündürüyor.

Ancak virüsün, MS'in bir nedeni olduğunu kanıtlamak zor oldu. Bunun nedeni, neredeyse herkesin EBV ile enfekte olması ve MS'in nispeten nadir olması.

Başlangıçta EBV negatif olan kişileri belirlemek, ardından yeni bir EBV enfeksiyonunun daha sonra MS geliştirme riskini artırıp artırmadığını görmek için kapsamlı ve uzun vadeli bir çalışma gerekir.

Science dergisinde yayınlanan yeni çalışma tam da bunu yaptı.

Kar amacı gütmeyen Ulusal MS Derneği araştırma başkan yardımcısı Mark Allegretta, "Bu, EBV'nin MS'e katkıda bulunduğuna dair bugüne kadar sahip olduğumuz en güçlü kanıttır" dedi.

Araştırmada, ABD askeri personeli 20 yılı aşkın bir süredir izlendi. Hepsi askere alınırken ve daha sonra iki yılda bir kan örnekleri aldı.

Ascherio'nun ekibi, ilk test sırasında yaklaşık %5'inin EBV-negatif olduğunu buldu.

Genel olarak, aktif görevdeyken 955 askeri personele MS teşhisi kondu. Bu, başlangıçta EBV-negatif olan 35 kişiyi içeriyordu. Bu bireylerden biri hariç tümü, MS teşhisinden önce - tipik olarak beş yıl önce - EBV ile enfekte oldu.

EBV-negatif kalan meslektaşlarıyla karşılaştırıldığında, virüsle yeni enfekte olanların çalışma süresi boyunca MS geliştirme riski 32 kat daha yüksekti.

Harvard Chan Okulu'nda epidemiyoloji ve beslenme profesörü olan çalışmanın kıdemli yazarı Alberto Ascherio, "Şu anda EBV enfeksiyonunu etkili bir şekilde önlemenin veya tedavi etmenin bir yolu yok, ancak bir EBV aşısı veya virüsü EBV'ye özgü antiviral ilaçlarla hedeflemek, sonuçta MS'i önleyebilir veya iyileştirebilir" dedi.

Bununla birlikte, yetişkinlerin yaklaşık yüzde 95'i herpes virüsü ile enfekte olduğundan Epstein-Barr'ı durdurmak zor olabilir.

multipl skleroz
epstein-barr virüsü
ebv
abd
enfeksiyon
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir