Medimagazin logo

mRNA aşılarının hedefi bu kez keneler

Yapılan yeni bir çalışma mRNA teknolojisi ile geliştirilen aşının keneyi hedef alarak, kenenin neden olduğu hastalığın önüne geçilebileceğini ortaya çıkardı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
mRNA aşılarının hedefi bu kez keneler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Kene yoluyla bulaşan hastalıklara özellikle bahar aylarında Türkiye'de sıklıkla rastlanıyor. Keneler yoluyla bulaşan Lyme hastalığı ise ABD’de görülen en yaygın enfeksiyonlardan birisi. Geyik kenesinin bulaştırdığı Borrelia burgdorferi bakterisi ABD’de her yıl yarım milyon insanın Lyme hastalığına yakalanmasına neden oluyor. 

Yale Üniversitesi’nden Erol Fikrig tarafından yürütülen yeni çalışma mRNA aşılarının oluşturduğu bağışıklık tepkisi ile kene, zararlı bakterileri aktarmadan kenenin insan vücudundan çıkartılabileceğini gösterdi. mRNA aşısı deneklere uygulandı ve 18 saat içinde kene ısırıklarının bulunduğu bölgeler kırmızı ve iltihaplı yaralar haline geldi. Ayrıca vücutta bulunan keneler Lyme hastalığına neden olan bakteriyi iletemedi.

Aşı, patojeni hedef almayan bulaşıcı bir hastalığa karşı tasarlanan ilk aşı olma özelliğini taşıyor ayrıca kene taşıyıcısını değil kenenin yaydığı bakterileri hedef alarak diğer Lyme hastalığı aşılarından ayrılıyor.

Science Translational Medicine'de bugün yayınlanan çalışma, aşı sayesinde kene ısırığının daha erken tespit edilebileceğini ve kene, Lyme hastalığına neden olan bakteriyi iletmeden önce kenenin çıkarılabileceğini ortaya koydu.

mrna aşıları
lyme hastalığı
kene
geyik kenesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir