Medimagazin logo

Oksijen tedavisinin dermanı çok, bileni yok

Türkiye'de 10 yıldır uygulanan Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBO) başta diyabet yaraları olmak üzere birçok hastalığın iyileşmesinde etkili oluyor.
Oksijen tedavisinin dermanı çok, bileni yok
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye'de 10 yıldır uygulanan Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBO) başta diyabet yaraları olmak üzere birçok hastalığın iyileşmesinde etkili oluyor.



Ancak yöntem Türkiye'de iyi tanınmadığından her yıl yaklaşık 20 bin diyabet hastasının yüzde 50'sinin ayak, parmak, bacak gibi uzuvları kesilmek zorunda kalıyor. Hastaya yüksek basınç altında oksijen verilme yöntemi olan HBO ile iyileşmeyen yaralar, ani işitme ve görme kayıpları, vurgun, zehirlenme, termal yanıklar ve gazlı kangren gibi birçok rahatsızlık tedavi edilebiliyor.

Hibemer Hiperbarik Oksijen ve Yara Tedavi Merkezi'nden Hiberparik Tıp Uzmanı Özgür Mutlu, bu tedaviyle kandaki oksijen miktarının 30 kat artırıldığını ve hastaya yüzde yüz saf oksijen verildiğini anlatıyor. Tedaviye başvuranların içinde diyabetik rahatsızlığı olanların ilk sırada yer aldığını söyleyen Mutlu, "Diyabet rahatsızlıkları denince akla ilk olarak ayak ve kollarda oluşan çürükler geliyor. Verilen saf oksijenle dokuların ve hücrelerin yenilenmesi hızlanıyor. Bu yaraların ortaya çıkardığı zararlar önleniyor ve organların kesilmesi engelleniyor." diyor. Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi sorumlusu Dr. Özlem Çağlar, merkezlerinde özellikle iyileşmeyen yaralara yüksek basınçla oksijen vererek iyileşmesini sağladıklarını ifade ediyor. Çağlar, çevre illerden de hasta kabul ettiklerini aktarıyor.

Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezleri Derneği Yönetimi Kurulu üyesi Başkanı Op. Dr. Aytunç Yur da oksijen tedavisinin iyileşmeyen hastalıklar için büyük fırsat olduğunu vurgulayarak, şunları kaydediyor: "Son 10 yılda gelişen tıbbın ve oksijen tedavisinin yardımıyla İstanbul'da diyabete bağlı ayak kesim oranları yüzde 10'lardan yüzde 2'lere düştü."

Türkiye'de özel oksijen tedavisi merkezi sayısı 17. İstanbul'da 10 tane, İzmir ve Ankara'da ikişer tane bulunuyor. Bunu Samsun, Gaziantep ve Antalya birer merkezle izliyor. Devlete ait tek merkez ise Gaziantep'te. Önümüzdeki dönemde İstanbul'a iki merkez daha kurulacak. Merkezlere sevkli gidilmesi halinde sosyal güvenlik kapsamındaki hastalardan ücret alınmazken, özel hastalardan Türk Tabipler Birliği'nin rakamlarına göre seans başına ortalama 175 YTL isteniyor.

HBO ile iyileştirilen hastalıklar

Yüksek basınç altında oksijen tedavisi olan HBO ile hastaya kapalı bir basınç odasında aralıklı olarak yüzde 100 oksijen veriliyor. HBO'nun iyileştirdiği bazı hastalıklar şunlar: İyileşmeyen (diyabet gibi) yaralar Kronik kemik iltihabı Gazlı kangren Ani işitme ve görme kayıpları Yumuşak dokudaki enfeksiyonlar İyileşmesi şüpheli deri hastalıkları Aşırı kan kaybı Termal yanıklar Vurgun Hava ve gaz embolisi Karbonmonoksit ve duman zehirlenmeleri Anoksik ansefolapati Beyin apsesi Radyasyon nekrozları Kafa kemikleri, sternum ve vertebraların akut osteomiyelitleri.

En büyük faydayı diyabetliler görüyor

Artık meme, rahim ağzı, prostat ve kolon kanseri taramaları ücretsiz yaptırılabilecek. 1 Ekim'de yürürlüğe giren Yeni Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre kanserin erken teşhisine yönelik tetkikler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak erken tanı ve tedaviye yönelik sağlık hizmetleri kapsamına alındı. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, 2003 yılında dünya genelinde meme, rahim ağzı, kolon ve bağırsak kanserlerinin taramasının yapılmasına ilişkin bir deklarasyon yayımlandığını belirtirken, tarama programını buna göre inşa ettiklerini söyledi. Artık yeni uygulamayla ülkemizde her kadına meme ve rahim ağzı; hem kadın hem de erkeklere kolon kanserinin tanısına yönelik taramalar ve gerektiğinde ileri tetkikler ücretsiz yapılacak. Bu taramalar kanseri yok ediyor. Çünkü, bu tetkikler sayesinde kanser öncesi lezyonlar tespit edilebildiği için kanser gelişmeden önlenebiliyor. Tebliğe göre Sağlık Bakanlığı'na bağlı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri tarafından yapılmak şartıyla şu işlemler SGK kapsamındaki kişiler için ücretsiz:

50-69 yaş arası kadınlara; her yıl yapılacak muayene, 2 yıl aralıklarla yapılacak mamografi çekimi ve meme ultrasonografisi.

20 yaş üstü kadınlara; her yıl yapılacak muayene ile birlikte pap smear tetkiki, gerekli görülen vakalarda kolposkopi tetkiki.

Kolorektal kanserler için 50-74 yaş arası erkek ve kadınlarda her yıl yapılacak 'gaita gizli kan tetkiki'.

Prostat kanserleri için 50 yaş üstü erkeklere her yıl yapılacak 'PSA tetkikleri'.

Zaman
oksijen
tedavisinin
dermanı
çok
bileni
yok
Yorum (1)
Aynur Zeliha nigiz
Yeğenimde kemik iliği ödemi var numune hastanesi oksijen tedavisi için rapor verdi 20 seans alması gerekiyor kendisi yeşil kartlı ne yapmam gerekiyor çok zor durumdayım lütfen bilgi verirmisiniz
15
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir