Medimagazin logo

Pankreas kanseri ile ilişkili iki yeni semptom ortaya çıktı

İngiltere'de bugün sunumu yapılan bir araştırmaya göre, pankreas kanseri ile ilişkili daha önce tanınmayan iki semptom ortaya çıktı. Araştırmacılar, pankreas kanseri tedavisinde semptomlar hakkında bilgi sahibi olunmasının önemine vurgu yaptılar.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Pankreas kanseri ile ilişkili iki yeni semptom ortaya çıktı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Araştırmacılar, bugün daha önce tanınmayan iki semptom (susuzluk hissi ve koyu idrar olması) dahil olmak üzere pankreas kanseri ile ilişkili bir dizi semptom tanımladılar.

Çalışma, pankreas kanserinin 21 belirtisini daha doğruladı ve hastaların kanserleri teşhis edilmeden bir yıl öncesine kadar hastalığın bazı semptomlarına ve teşhisten üç ay önce diğer endişe verici semptomlara sahip olduklarını gösterdi.

Araştırmacılar bulgularının, özellikle hastalar görünüşte spesifik olmayan birkaç semptomla ortaya çıktıklarında, pratisyen hekimlerin hastalığı daha erken teşhis etmesine yardımcı olarak hayatta kalmayı iyileştirebileceğini umuyorlar.

Pankreas kanseri, tüm yaygın kanserler arasında en düşük sağ kalıma sahiptir ve İngiltere'de beş yıllık sağ kalım yaklaşık %7'dir. Ne yazık ki, pankreas kanseri olan çoğu kişiye geç bir aşamada teşhis konur.

Araştırmacılar pankreas kanserinin erken belirtilerini daha iyi anlamak istiyorlar çünkü hastalar ve pratisyen hekimler semptomlardan daha fazla haberdar olurlarsa, hayatta kalma şansları daha iyi olduğunda daha erken teşhis edilebilirler.

Araştırma, İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde veri bilimcisi olan Dr. Weiqi Liao tarafından sunuldu. O ve meslektaşları, 2000 ile 2017 yılları arasında İngiltere'de pankreas kanseri teşhisi konan 24 bin 236 hastanın verilerini büyük bir elektronik veri tabanı (QResearch) kullanarak incelediler. Araştırmacılar, kanser teşhisi konmadan önce hastaların semptomlarına farklı zaman noktalarında baktılar ve bunları pankreas kanseri teşhisi konmamış diğer hastaların semptomlarıyla karşılaştırdılar.

Derinin sararması (sarılık) ve mide veya bağırsakta kanama, pankreas kanserinin en yaygın türü olan pankreas duktal adenokarsinomu (PDAC) ve pankreas nöroendokrin neoplazmalarında (PNEN) teşhis edilmesiyle en çok ilişkili iki ciddi semptomdu.  Buna ek olarak, araştırmacılar susuzluk ve koyu renkli idrarı PDAC için önceden bilinmeyen semptomlar olarak tanımladılar.

Türünün en büyük çalışması olan araştırma, PDAC teşhisi ile bağlantılı 23 semptom (cildin sararması, mide veya bağırsakta kanama, yutma sorunları, ishal, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, kusma, hazımsızlık, karında kitle) buldu. Karın ağrısı , kilo kaybı, kabızlık, dışkıda yağ, karında şişlik, bulantı, gaz, mide ekşimesi, ateş, yorgunluk, iştahsızlık, kaşıntı, sırt ağrısı, susuzluk ve koyu renkli idrar). Dokuz semptom PNEN ile bağlantılıydı (deride sararma, dışkıda kan, ishal, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, kusma, hazımsızlık, karında kitle, karın ağrısı ve kilo kaybı).

Çoğu semptom pankreas kanserine özgü olmasa da ve diğer iyi huylu durumlara bağlı olabilirken, araştırmacılar pankreas kanseri teşhisi konan hastaların tanıdan bir yıl önce bu spesifik olmayan semptomların bazılarını yaşama şansının daha yüksek olduğunu buldular.

Dr Liao şunları söyledi: "Bu yeni bulgular, pankreas kanserini düşündürebilecek semptomları anlamak için daha fazla çalışma yapmamızı sağlıyor. Bu, özellikle hastaların görünüşte spesifik olmayan birkaç semptomu olduğunda, pratisyen hekimlerin acil testler için kime başvuracakları konusunda karar vermelerine yardımcı olacak."

Bu çalışma, türünün en büyüklerinden biri olmasına rağmen, en eski veriler, teşhis konulduğunda hastaların kanserinin hangi evrede olduğunu içermiyordu; bu da, araştırmacıların hangi semptomların erken evre hastalıkla ve hangileriyle ilişkili olduğunu keşfedemedikleri anlamına geliyordu. Ek olarak, PNEN daha nadir görülen bir kanser olduğundan, çalışma döneminde yalnızca az miktarda veri mevcut. Bu da araştırmacıların diğer potansiyel semptomları tespit etmesinin daha zor olduğu anlamına geliyor.

Dr Liao ayrıca bu bulguları diğer hasta gruplarından alınan semptom verileriyle karşılaştırmak için diğer araştırmacılarla birlikte çalışıyor.

Birleşik Krallık'ta Danışman Tıbbi Onkolog Dr Pippa Corrie"Hastaları daha erken teşhis etmek ve pankreas kanseri sağkalımını iyileştirmek istiyorsak, pankreas kanserinin erken semptomlarının farkında olmak çok önemlidir. Bu araştırma, pratisyen hekimlerin ve hastalarının pankreas kanseri belirtileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasına yardımcı olabilir. İnsanların bu semptomları fark etmesi hayati önem taşıyor" dedi.

"Gelecekteki araştırmalar, özellikle hastalar spesifik olmayan birkaç semptomla başvurduğunda, pratisyen hekimlere sevk etmelerine yardımcı olacak araçlar geliştirmemize yardımcı olabilir."

Araştırmayı yöneten ve Oxford Üniversitesi'nde bulunan Profesör Julia Hippisley-Cox şunları söyledi: "Birleşik Krallık'ta yaygın olarak kullanılan bir elektronik hasta kayıt sistemi olan EMIS'i kullanan ve QResearch'e anonimleştirilmiş veriler sağlayan yüzlerce pratisyen hekime teşekkür ediyoruz. Bu yeni araştırmanın bu kadar nadir fakat önemli bir durumda olduğu veritabanı olmadan mümkün olmazdı."

Bu sonuçlar şimdi, GP'lerin kanseri teşhis etmek için daha ileri testler için yüksek riskli hastaları belirlemelerine yardımcı olmak için QResearch veri tabanından oluşturulan bir risk tahmin modeli olan QCancer'ı güncellemek için kullanılabilir.

 

 ncri
pankreas kanseri
semptom
susuzluk hissi
koyu idrar
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir