Medimagazin logo

Türk bilim insanı vücutta eriyebilen biyokompozit vida tasarladı

Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi H. Çağdaş Basat belirli bir süre sonra vücutta eriyebilen biyokompozit vida tasarladı. Biyokompozit malzemeden faydalanılan vida sayesinde kırık, kıkırdak lezyonları ve çapraz bağ rahatsızlıklarının tedavisinde etkili sonuç alınıyor
Türk bilim insanı vücutta eriyebilen biyokompozit vida tasarladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kemik dokusunu taklit ederek vücutta kaybolabilen ürün; omuz, diz ve bilekteki sorunların giderilmesinde yararlanılan titanyum içerikli malzemelere etkili bir alternatif sunuyor.

Konuyla ilgili Dr. Öğr. Üyesi H. Çağdaş Basat yapmış olduğu açıklamada; “Yaklaşık 3 yıldır Hacettepe Teknokent’te BMT-BAPS bünyesinde mühendislerin de yer aldığı büyük bir ekiple birlikte, biyokompozit özellikteki ürünlerin tasarım ve üretimleri üzerine çalışmaktayız. Ürünleri, İntas vidası, ankorlar (pentas, basat, bankas), smart pin, bappin, kondrod, olarak sıralayabiliriz. Bu malzemelerin en temel özelliği vücutta eriyebiliyor olmalarıdır. Bir başka ifadeyle, bu malzemelerin uygulandığı yer, kemik bölgesiyse, malzeme kemiğe dönüşerek vücuda adapte olmaktadır. Diğer özellikleri sıralanacak olursa; ürünlerin, kullanıldıktan sonra tekrar bir ameliyat ile çıkarılmasına gerek duyulmazlar, ameliyat sonrasında dokuların iyileşme sürecini izlemek için istenen MR gibi tetkiklerde sinyallerde bozulmaya neden olmazlar ve de X-ray cihazlarından geçerken sinyal vermezler.

Ürünlerin ortopedi alanında, özellikle açık ve kapalı omuz, diz, ayak bileği, dirsek gibi eklemleri ilgilendiren bağ ve kıkırdak yaralanmalarında kullanılması planlanmaktadır.

Ekonomik olarak değerlendirildiğinde ise söz konusu malzemelerin ithâl olanlarının fiyatlarının yüksek olduğu bilinmektedir. Bu nedenle ürünleri, kendi ülkemizde üretmek, bir taraftan maliyetleri ve de dışa bağımlılığı azaltırken diğer taraftan bu ürünlerin ihraç edilecek oluşu da ayrı bir kazanım olacaktır. Ürünlerin tasarım süreci boyunca desteklerini esirgemeyen değerli idarecilerime ve çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürümüz Op. Dr. Ali BULUT yapmış olduğu açıklamada “Hekimimizin tasarlamış olduğu ve türk mühendisleri tarafından yüzde 100 yerli olarak üretilen Biyokompozit vida’nın ortopedik ameliyatlarda çok kullanışlı ve faydalı bir ürün olacağına inanıyorum. Çalışmalarından dolayı hekimimizi tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

kırşehir eğitim ve araştırma hastanesi
çağdaş basat
biyokompozit vida
Yorum (3)
Ozan yılmaz
Turk biliminin ihtiyacı olan işte bu tür gelişmeler. Saygıdeğer meslektaşımı tebrik ediyor, çalışmalarının devamı için gereken desteğin verilmesini ümit ediyorum.
5
Cevapla
Hasan Akdemir
İhtiyaç tesbit edildi. Soruna yönelik ürün üretildi. İş artık para babalarına kaldı. Ürünün üretilerek satılmasından elde edilecek kar, ithal edildiğinde elde edecekleri kardan fazlaysa memleket bir artı değer daha kazanacak, yoksa bu güleç yüzlü çalışkan insanların emekleri bir anıdan öteye geçemeyecek.
7
Cevapla
ömer hayyam
kurumları/şirketleri karıştırmadan hemen patent alın, size ve çocuklarınıza gelir kapısı olsun...
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir