Medimagazin logo

Türk doktorlarından Nobellik buluş

Her biri alanında uzman 32 Türk doktor, tıpta çığır açacak buluşa imza attı.
Türk doktorlarından Nobellik buluş
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Neştere gerek kalmadan, damar tıkanıklığını ilaçla çözecek yöntem ile by pass ve stent tarih olacak.
Türkiye´de ölümlerin yarısı kalp-damar hastalıklarına bağlı gerçekleşiyor. Her 2.5 dakikada bir kişi kalp-damar hastalıkları nedeniyle yaşama veda ederken tıp literatürüne girecek buluşa imza atan Türk doktorlar, damar sertliği ve tedavisinde bilinenlerin ötesine geçerek ezber bozdu. Neştere gerek bırakmadan damar tıkanıklığını ilaçla çözecek çalışmaya imza atan Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisinden Patolojiye, Endokrinolojiden Genetik´e 32 profesörün yer aldığı Çalışma Grubu´nun buluşuyla by pass ve stent´e gerek kalmayacak.


DÜNYADA İLK

Ekibin başında İstanbul Tıp Fakültesi eski Dekanı ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalı en kıdemli hocası Prof. Dr. Faruk Erzengin var. Damar sertliğini önlemek ve daha önce by pass ameliyatı olduğu halde, hastalığı devam edenlerin sorunlarını ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirten Prof. Erzengin şöyle konuştu: “Damar tıkanıklığının endotel hücreleri altında (İntima) veya arterin orta tabakası olan Muskuler Media´da olabildiği gibi, atardamarın (arterin) en dış tabakası olan Adventisya´dan da başlayabileceğini dünyada ilk kez biz tespit ettik. Devamlı ilerleyen bu hastalığa ilaçla çözüm ve tedavi yöntemleri geliştirdik. Sadece damar tıkanıklığıyla ilgili yeni teşhisler ortaya koymakla kalmadık. Yıllardır durdurulamaz, geriletilemez olarak bilinen damar sertliği hastalığının durdurulabildiğini ve tamamen geriletebildiğini ortaya çıkardık.”


MİLYONLARIN HAYATI KURTULACAK

Prof. Erzengin, tıp literatürüne girecek önemli bir adım attıklarının altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışma, 13 bin 550 vakada başarılı sonuç verdi. İnsanoğlunun yaşamında atar damarın ömrü önemli. Hatta ‘İnsan, atar damarları kadar yaşıyor´ diyebiliriz. Çünkü beyine giden damar tıkandığında insan felç geçirebilir veya ölür. Kalbe giden atar damar tıkandığında enfaktüs yaşanır. Bacağa giden atar damar tıkandığında ise kangren ortaya çıkar. Buluşla milyonlarca kalp-damar hastası şifa bulacak. ABD´de FDA tarafından kabul edilen ilaçlarımızı, Sağlık Bakanlığı´nın da onayına sunduk. Dünya için önemli bir buluş olan bu ilaçların Türkiye´de üretilmesini istiyoruz.”

kardiyoloji
by pass
stent
Yorum (8)
YSF
Saygıdeğer meslektaşlarımı çalışmalarından dolayı kutluyorum. Tedavinin içeriğine literatürden baktığımızda kolesterol ilaçları, aspirin ve türevleri ve vitamin-beslenme desteğinden oluşuyor. Hali hazırda kolesterol ilaçları, aspirin ve türevlerinin plak stabilizasyonu ve gerilemesinde önemli olduğunu biliyoruz. İfadeler çok iddalı olmasının yanı sıra bu etkinlik günümüzde kullanılan ilaçlar sebebiyle mi yoksa daha önceki çalışmalarda faydaları tartışmalı olan vitamin-beslenme desteğinden dolayı mı ciddi şekilde analiz yapılması gerekiyor. Çalışma uzun süredir yapılmasına rağmen hala çalışmayı yapan meslektaşlarımızın çalıştığı hastanede bybass ve stent uygulanmaktadır ve bypass-stent tarihe karışacak gibi ifadeler çalışmanın güveninirliliğini düşürmektedir. Tekrardan ellerine sağlık, inşallah gündelik pratikte faydası olur.
15
Cevapla
dres
Ne bulmuşlar bir de onu yazsaydınızo eksik kalmış :)
8
Cevapla
Dr Erdem
Yanlış haber yapmayın. Damar tıkanıklığı ilaçla çözülmez. Ancak bypass ya da stent aşamasına gelmemiş hastalarda gidişat durdurulabilir ya da yavaşlatılabilir. Tıkandı mı onu açacak sihirli bir ilaç yoktur; ya yeni bir damar eklersiniz (bypass), ya da içine girip mekanik olarak açarsınız (balon, stent). Boş yere umut dağıtmanın anlamı yok.
21
Cevapla
Mukerrem
Sayesinde ameliyattan vazgecip verdigi ilaclarla 15 gun sonra hayatini kaybetti babam !
15
Cevapla
Murad
Dünyada örnekleri var bu çalışmaların. Ve kesinlikle plakların kalsiyum skorlamadının gerilediği ispat edilmiş durumda. İtiraz edenler biraz araştırın derim. K2 mgla nattokinase
22
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir