Medimagazin logo

Türk hekim geliştirdiği yöntemle prostat kanseri ameliyatı süresini kısalttı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği İdari Sorumlusu Doç. Dr. Yiğit Akın, geliştirdiği yöntemle prostat kanseri ameliyatı süresini kısalttı
Kaynak: AA
Türk hekim geliştirdiği yöntemle prostat kanseri ameliyatı süresini kısalttı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İZMİR - Geçen yıl ağustos ayında 3 delik yöntemiyle ilk kapalı ameliyatını yapan Akın'ın bilimsel çalışması, 2019 yılının Şubat ayında Amerika Birleşik Devletleri merkezli hakemli bir üroloji dergisinde yayımlandı.

Akın, AA muhabirine yaptığı açıklama, 6 delikle yapılan kapalı prostat kanseri ameliyatına yeni bir yaklaşım getirdiklerini ve ameliyatları 3 delikten yapmaya başladıklarını anlattı.

Şimdiye kadar 70 hastayı bu yöntemle ameliyat ettiğini belirten Akın, şunları kaydetti:

"Normalde kapalı yöntemle prostat kanseri ameliyatları 5 ya da 6 delikli yapılırken ameliyat süresi en az 2,5-3 saat sürüyor. Biz ise 3 delik kullanarak, karın içine girmeden 60 ile 90 dakika arasında ameliyatımızı kapalı yöntemle yapıyoruz. Biz sadece prostat ve idrar kesesinin olduğu, boşlukta ameliyatımızı yapıyoruz. Hastalarımızın daha önceden geçirdiği ameliyatların bizim ameliyatımıza bir engel oluşturmadığını kanıtladık. Fonksiyonel ve onkolojik sonuçlarımız çok başarılı." dedi.

Akın, hastalarını ameliyatın ardından aynı gün hastaneden taburcu ettiğini, bu durumun hem onların hem de ailelerinin psikolojilerine olumlu yansıdığını anlattı.

Geliştirdiği laparoskopik operasyon tekniği sadece kendi hastanelerinde uyguladıklarını anlatan Akın, "Bilimsel yayınlarlar da desteklediğimiz çalışmamızı dünyaya yaymak istiyoruz. Bu kapsamda bu ay içinde Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılacak uluslararası katılımlı toplantıda dünyanın birçok yerinden gelecek olan doktorlara yeni tekniğimizi anlatıp orada ameliyat yapacağız." dedi.

Akın'ın geliştirdiği yöntem ile ameliyat olan 70 yaşındaki Celal Kaçar ise 2019 yılında yaptırdığı tahlililer sonucunda prostat kanseri teşhisi konduğunu söyledi.

Açık yapılan ameliyatların riskini bildiği için çok araştırma yaptığını anlatan Kaçar, "Yiğit Bey'in ameliyatı 3 delik ile karına girmeden yaptığını bir yakınımdan öğrendim. Hemen onunla irtibata geçtim. Beni ameliyat yapmayı kabul etti. Ameliyatın ardından taburcu oldum. Çok mutluyum." şeklinde konuştu.

 Cihangir Ar ise prostat ameliyatı olmak için Giresun'dan geldiğini, kısa sürede sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu sözlerine ekledi. 

i̇zmir katip çelebi üniversitesi
yiğit akın
atatürk eğitim ve araştırma hastanesi
Yorum (2)
Orhan çaloglu
Prostat kanseri ameliyatında robotik cerrahi varken laparoskopik cerrahiyi 3 porttan yapmayı savunmak anlamsız..robotik cerrahiyi göre laparoskopik cerrahinin operasyon süresi uzun ..bide 3 port ile yapıldığında sürenin kısalacağını hiç sanmıyorum..ama reklamın iyisi kötüsü olmaz
10
Cevapla
Mustafa Dönmez
Robotik cerrahi Amerikada bile halen lüks. Yurt dışında Almanyada sigorta şirketi robotik cerraqhi için ödemem yapmıyor. Ülkemizde de bildiğim araştırdığım kadarı ile robotik cerrahi SGK ödemesinde değil. Bu cihzın ve kullnılan malzemelerin bir maliyeti yok mudur? Robotik cerrahi iyi olabilir ama alternatife reklam gözü ile bakılması enteresan geldi bana. Hastalrın yorumlarıda var haberde. Çamur at izi kalsın yerine iyi işler yapanlar desteklenmeli
33
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir