Medimagazin logo

Türk hekimin tanımladığı yöntem, soy ismi ile dünya literatürüne girdi

Türk hekimin önerdiği, operasyon süresini kısaltan, hastanın ve tıbbi ekibin radyasyon radioopak-anestezik gibi maddelere maruziyetini azaltan yöntem soy ismi ile dünya literatürüne girdi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Türk hekimin tanımladığı yöntem, soy ismi ile dünya literatürüne girdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Özel Edremit Körfez Hastenesi Kardiyoloji Bölümünde görev yapan Doç. Dr. Hakan Göçer tarafından tanımlanan teknik, SCI-E dergi olan Turkish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery’de ‘’A novel method for cannulation of the short limb of aortic stent grafts during endovascular aneurysm repair: Göçer technique’’ adıyla yayımlandı. Yayın ayrıca Annals of Vascular Surgery dergisinde Through and Through Wire Technique for Stabilization of EVAR Main Body during Contralateral Limb Deployment isimli yayında alıntılanarak vurgulandı.

Doç. Dr. Hakan Göçer, EVAR işlemi sırasında tanımladığı ‘Göçer Tekniğini’ şu sözlerle anlattı:

“Ölümcül olabilen karın ana atardamarı aortun genişlemesiyle karakterize bu hastalıkta tedavi anevrizmanın; greft stent ile onarılarak, anevrizmanın ileri gelişmesini ve yırtılmasını önlemeyi hedefler. Bu hastalıktaki güncel tedaviler; Açık operasyonla karnın cerrahi olarak açılması ya da anjiyografi altında stent greft’in yerleştirilmesidir.

Hayat kurtarıcı bu operasyon sırasında, abdominal aortik endogreftin kısa bacağının kanülasyonu zorlayıcıdır. Doğru kanülasyonun kısa sürede gerçekleştirilmesi, hastanın gereksiz radyasyon ve radiopak-anestezik gibi maddelere maruz kalma olasılığını azaltıp, işlemin riskini hasta ve hekimler açısından azaltmaktadır. Göçer Tekniği ile bu süreler çok azalmaktadır.

Eskiden Büyük bir kısmı batını açarak açık ameliyat olarak yapılan, aorta anevrizması tamiri son zamanlarda Endovascular Aneurysm Repair (EVAR) işlemi ile abdominal aorta kasıktan girilerek, greft stentler kullanılarak tedavi edilmektedir. Tanımladığım yöntem aortik stent greftin kısa bacağının kanüle edilmesinde periferik balon kullanımını içerir. Bu yöntemde kısa bacak ağzındaki teli santralize etmek için over-the-wire balon kullanılır. Üç boyutlu arter lümeninde santralize olan tel, greftin kısa bacağını kolayca geçebilir. Bu teknik operasyonun en zor basamaklarından birini kolaylaştırmaktadır.”

 

 

göçer tekniği
doç. dr. hakan göçer
evar
anevrizma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir