Medimagazin logo

Türkiye'de ilk kez tamamı MR altında 'beyin apsesi' ameliyatı yapıldı

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Türkiye'de ilk kez tamamı MR altında uygulanan yöntemle, "beyin apsesi" işlemi gerçekleştirildi.
Kaynak: AA
Türkiye'de ilk kez tamamı MR altında 'beyin apsesi' ameliyatı yapıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de ilk kez tamamı Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) altında uygulanan yöntemle, "beyin apsesi" işlemi gerçekleştirildi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroradyoloji ve Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Oktay Algın önderliğindeki ekip tarafından daha önce ameliyat olan ve beyin apsesi tekrar eden bir hastaya tamamı MR altında, hastayı uyutmadan ve herhangi bir narkoz uygulamadan beyin apsesi işlemi yapıldı.

Doç. Dr. Oktay Algın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyin dokusunda gerçekleşen enfeksiyon olarak tanımlanan ve daha önce ilaç veya açık ameliyat gerektiren hastalığı, artık MR altında küçük iğneler yardımıyla tedavi ettiklerini anlattı.

Yapılan işlemle tedavi için doğru antibiyotiklerin verilebilmesi konusunda da örnek aldıklarını anlatan Algın, "Bu tür işlemleri sadece apsede değil beyin tümörlerinin tanısında, ulaşılması zor ve ameliyatın riskli olduğu bölgelere daha az hasar vererek, radyasyon vermeden, hastaların uyumalarına gerek olmadan MR altında tanı ve tedavi amaçlı girişimler olarak yapıyoruz.

Gebelere de uygulanabiliyor

MR altında yapılan beyin apsesi işlemini her hastaya uygulayamadıklarına dikkati çeken Algın, "Seçilmiş hastalar olması gerekiyor. Örneğin MR içinde hareketsiz durması gerekiyor. Eğer duramıyorlarsa, narkoz altında yapabiliyoruz. Asıl amacımız, hastaları uyutmaya gerek kalmadan vücudunda delik, hasar ve büyük bir yara yeri oluşturmadan hastaların tedavisini gerçekleştirebilmek. Sadece beyin değil karaciğer gibi birçok organ bu işleme aday. MR altında olması da özellikle hamilleler ve çocuklar için radyasyon barındırmadığından çok daha güvenli." ifadelerini kullandı.

Nöroradyoloji ve Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Algın, MR altında daha önce benzer girişimlerin denendiği hatırlatarak, "Beyin apselerinin tamamının MR altında boşaltılması bir ilk. Daha önce benzer yaklaşımlar denendi. Biz de tomografide apseleri boşaltma işlemleri yaptık. Bu işlemin özelliği tamamı MR'ın içinde, hasta ve doktor hiç MR odasından çıkmadan, hastanın MR odasında makinenin içinde görülerek ekranda yapıldığı ve değişikliklerin aynı anda görüntülerde izlendiği, komplikasyonların saptandığı, yani tüm işlemin MR'ın altında ve MR odasında yapıldığı ilk işlem. Benzer uygulamalar hekimin MR odasının dışında olduğu işleler şeklinde yapılıyordu." diye konuştu.

Beyin apsesinin boşaltılması işleminin ve tedavisinin zor işlemler olduğunu vurgulayan Algın, her ilacın beyine istenen oranda geçemediğini ve bazen antibiyotik verilmesine rağmen apselerin iyileşmediğini söyledi. MR altında yapılan apse boşaltma işleminde ise hem apseyi boşaltmanın hem de hastanın iyileşmesinin hızlandırıldığını aktaran Doç. Dr. Algın, bu işlemle nokta atışı yaptıklarını söyledi.

Her yaş grubunda görülüyor

Beyin apsesinin her yaş grubunda görülebildiğine dikkati çeken Algın, bu hastalıkta baş ağrısı, ense sertliği, şuur bozukluğu gibi belirtilerin görüldüğünü ifade etti. Apsenin her zaman ateş yapmadığının altını çizen Algın, iyi bir görüntüleme ile apse tanısının konulabildiğini ve tedavi için de apsenin boşaltılması gerektiğini söyledi.

Tamamı MR altında gerçekleştirilen beyin apsesi işleminin sadece 15 dakika sürdüğüne işaret eden Algın, şunları kaydetti:

"Burada önemli olan beyin gibi hayati bir organın açık bir ameliyatla, etrafa zarar verilmeden o noktaya çok küçük iğnelerle girip günübirlik bir işlem şeklinde hızlı bir şekilde kişinin normal hayatına devam etmesidir. Hastanın işlem sırasında hissettiği şey MR çekiminden çok farklı değil. Sadece sterilizasyon amaçlı üzeri örtülüyor ve solüsyonlarla siliniyor. Daha sonra cilt altına kemik zarlarına uyguluyoruz. Dişçilerin kullandığı uyuşturma tekniklerine benzer iğnelerle işlemi gerçekleştiriyoruz. Hasta için acılı bir işlem değil. Tek istediğimiz ondan başını oynatmaması ve normal bir MR çekimi gibi 15-20 dakika hareketsiz kalmasıdır. MR cihazında radyasyon olmadığı için bu işlemi çocuklar ve gebelerde de uygulayabiliyoruz."

mr
ameliyat
beyin apsesi
Yorum (6)
Beyin Cerrahı
Yıllardır yapılan şeyleri yeni yapılmış gibi göstermek ne kadar doğru acaba. Ayrıca bir beyin cerrahının yetkisinde olan bir işlemi bir radyolog nasıl icra etmiş o da tartışılır.
30
Cevapla
Uzman Hekim
Bu işlemleri yıllardır hem dünyada hem de Türkiye'de nörovasküler girişimle ilgilenen Radyolog'lar yapıyor, günaydın sayın Beyin Cerrahı...
23
Cevapla
kamil gürsoy
Çömez asistanken, MR sız yaptığımız basit bir işlemi büyük bir iş gibi göstermek ne derece doğru?
12
Cevapla
Harun Demirci
Komplikasyonla baş edemeyeceksen, hastayı yatıracak bir yatağa dahi yetkin yoksa nasıl cesaret edersin. Tüm radyolojik yorumlamayı (Per-opları da getir aklına)kafanda 3 boyutlu hale getirip ben bunu ameliyat ederim sonrasında da herşeyimi takip ederim diyorsan senden daha faydalı kim var hastaya
5
Cevapla
neurosurgeon
Sayın Uzman Hekim, merak ettiğim konu , olası bir komplikasyonda , örneğin kanamada , girişimsel radyoloji uzmanları nasıl müdahale edecek ya da müdahale edebilecek mi? ayrıca Allah korusun bu hasta siz ya da bir yakınınız olsaydı, girişimsel radyoloji uzmanlarına mı yoksa beyin cerrahlarına mı işlemi yaptırırdınız?
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir