Medimagazin logo

Yeni doğan dönemi beyin kanamalarına dikkat

Dünya Motosiklet Şampiyonu Kenan Sofuoğlu’nun geçtiğimiz günlerde sosyal medyada paylaştığı bir fotoğraf yürekleri dağladı. Sofuoğlu, 4 Mart'ta dünyaya gelen ve 2 Mayıs’ta beyin kanaması geçirerek ameliyat edilen 4 aylık oğlu Hamza’nın yoğun bakımda ellerini tutarken çektirdiği fotoğrafının altına “Hamza'nın son durumunda çok şükür kötüye gidiş yok fakat umutla beklediğimiz solunumu hala yok ve uyanamıyor. Ne olur dua edin” mesajını yazmasıyla sosyal medyanın gündemi oldu.
Kaynak: STAR - Özlem YURTÇU KARABULUT
Yeni doğan dönemi beyin kanamalarına dikkat
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türker Kılıç ve Toronto Üniversitesi Pediatrik Beyin Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Semra Işık, yeni doğan dönemindeki beyin kanaması riskinin yüzde 15’lere ulaştığına dikkat çekerek aileleri belirtilere karşı uyardı: Bebekte sürekli derin uyku hali, boş bakma, ilgide azalma, emmeme veya yememe, iştahsızlık, kas güçsüzlüğü, kol bacaklarda pelte gibi olma, nöbet, bıngıldakta şişkinlik ve sertlik, solunum ve kalp atımında düzensizlikler, göz bebeklerinin ışığa tepkisizliği, gözün aşağıya doğru kayması (batan güneş manzarası olarak nitelendiriliyor) gibi belirtilere karşı aileler uyanık olmalı. Daha büyük çocuklarda ise ani başlayan baş ağrısı, bulantı ve fışkırır tarzda kusma, bilinç bozukluğu, güç kaybı, ani ateş ve koma halleri en önemli belirtiler. Donanımlı bir hastaneye ne kadar erken başvurulursa kalıcı zararların önüne geçme şansı o kadar yükselir.

K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ RİSKİ ARTIRIYOR
BAU Tıp Fakültesi'nde misafir araştırmacı olarak bulunan Dr. Semra Işık, bebeklik/çocukluk çağında görülen beyin kanamalarının en sık rastlanan nedenlerine değinerek “Bu yaş grubunda kafa içi kanamaların en sık nedeni travmalardır. Özellikle yeni doğan döneminde normal doğum sırasında doğum kanalından geçerken veya sezaryen sırasında doğum stresleri ile oluşan travmalara bağlı kafa içi kanamalar gelişebilir. Travmalardan sonra en sık damarsal anomaliler (bozukluklara) rastlıyoruz. Özellikle prematüre bebeklerde (32-34 haftalık doğanlar) bebeğin beyin yapısı ile damar gelişiminin tamamlanamamasıyla birlikte görülen bir tür kafa içi kanama oluşabilir. Travmadan bağımsız olarak gelişen ventrikül içindeki kanama, erken doğan bebeklerin yüzde 80’inde görülür. Yeni doğandaki K vitamini eksikliği de kanamaya meyli artırır. Bu da gebelik süreciyle ilgilidir. Çocuklarda görülen anevrizmalar  ilk 6 ayda daha sık görülebilir. Her ne kadar az oranda görülseler de çocukluk çağı kafa içi kanamalarının yüzde 30 ila 50’si ise AVM dediğimiz anormal damar yumağı kaynaklıdır” dedi.

 GEBELİKTE KORUYUCU TEDAVİ PLANLANABİLİR
Dr. Semra Işık, gebe takibinin önemine değinerek “Anne karnında daha kanama gerçekleşmeden kanamayı öngörerek müdahale şansımız yok ama riskli gebeliklerde koruyucu çalışmalar yapabiliyoruz. Bunun için de rutin ilaç tedavileri var. Bu nedenle riskli görülen gebelerde takip çok önemli. Perinatologların takibinde önleyici tedaviler uygulanabilir” diye konuştu.

Prof. Dr. Türker Kılıç da gebelikte bebek takibinin çok önemli olduğuna işaret ederek “Riskli gebeler ve gebeliklerin yakın takibi gerekir. Özellikle gebelik hipertansiyonu olanlar, diyabetikler, daha önceden düşük yapmış veya önceki çocuklarında bu tarz problemler yaşayanlar, en çok da erken doğum riski nedeniyle çoğul gebelikler yakından takip edilmelidir. Bu nedenle kadın doğum uzmanları ve perinatologlar ile sağlık ocağı çalışanlarına ciddi ve sıkı takip yapılması için önemli görevler düşüyor. Zira damarsal bozukluklar çok büyükse ultrasonda bile saptanabiliyor” diyerek uyardı.

ERKEN MÜDAHALEDE HASARSIZ İYİLEŞME ŞANSI YÜKSEK
Prof. Dr. Kılıç, erken müdahale olursa bebek veya çocuklardaki hasarsız iyileşme oranının ilginç bir şekilde yetişkinlere göre 4 kat daha fazla olduğunu belirtti ve sözlerin şöyle noktaladı: Aileler, saydığımız belirtileri fark ettiği anda en kısa sürede tam donanımlı bir merkeze başvurulmalı. Ne kadar erken müdahale olursa beyin hücre kaybının önüne geçme şansı artar. Vakaya göre ameliyat ya da ilaç tedavisi uygulanır. Bebeklerde çoğunlukla cerrahi müdahale yapılmaz. Özellikle bin 500 gramın altına doğan bebeklerde ameliyat hayati risk yaratır. Mümkünse bebeğin 2 bin 500 grama ulaşması beklenir. Ancak bu kilonun altında olmasına rağmen ciddi hayati tehlike oluşturan bir durum varsa ameliyat da düşünülebilir. Çocuklarda bizim bilmediğimiz şekilde, beyin plastisitesi (esnekliği) kaynaklı, daha az hasar kalıyor. Yetişkinlerde çok belirgin şekilde kalabilecek hasarları bebek ve çocuklar tolere edebiliyor. Yine hidrosefali sonrası şant (beyin omurilik sıvısının vücuttan atılmasını sağlayarak beyin içi ödemi önleyen bir cihaz) uygulanmış çocukların yüzde 75’inin zekasının normal sınırlarda olduğu belirtilmiştir. Bu çocuklar daha sonra hiçbir fark olmadan hayatını sürdürebiliyor. Bu nedenle erken müdahale ile hasarsız iyileşme oranı, pediatrik yaş grubunda yetişkine oranla 4 kat daha fazla.

prof. dr. türker kılıç
dr. semra işık
k vitamini
beyin kanaması
yenidoğanda beyin kanaması
çocuklarda beyin kanaması
Yorum (5)
Metanet Hüseynova
Selam,abimin kızı 2 mart 2019-da sezaryan ilə dünyaya geldi fakat anne betnində kanlar içinde kalmış bebek anne baylınca hastaneye kalıdırlaraq yapılmışdı ameliyyat.Bebekde 2 tarfalı beyin kansızması oluçduğu bildirildi ve MRT yapıldı beyin hücrelerinin öldüyü deyildi.Şimdi bu bebek nasıl olacaq ve iyiljşmek için neler yapa biliriz?
53
Cevapla
ibrahim yanikdağ
Sayin doktor bey benim yiyenim yani kardesimin oqlu beyin kanamasi geçirmis hic bir doktor çare bulamiyor ne yapabiliriz
19
Cevapla
Merve ulas
Hocam 36+6gunluk normal dogum yaptım bebeğimi elime verdiklerinde morariyodu bizim dikkatimiz sayesinde tekrar muaywne edildiğinde beyninde pihti oluştuğu tesbit edildi fakat pıhtının sebebini bulamıyorlar.birkac damar tıkanıklığı olabilir deniliyor.eger tıkanıklık varsa kan sulandırıcı tedavi uygulanacakmis.17 gündür bir teşhis yok.bebegimin pıhtısı sağ tarafta ve sağ beyincige baskı yaptığı söyleniyor.bu durumda biz nasıl yol izlicez mr lar çekiliyor 2 günde bir ama sonuç halen bize veriliyo sadece denilen kanama devam ediyor takip esiyoruz
34
Cevapla
Lalekaraca73@gamil
Iyi gunler bizim bebeyimiz 32 haftalik dunyaya geldi sezeryan gendizi kufeste 18 gundur uyanmıyor ciyer kanamasi oluştu yeni Anne sutune başlandi amahalan uyamiyo neves alamiyo hortum aliyo nedini diyorlar kan pirtilaşmasi olabilir AMA uyanmamasi bizi korkutuyo ne yapa biliriz
10
Cevapla
Azra Eylül Caldu
merhabalar 21 ekim 2023 de 29 haftalık gebeligim anı bi kanama ile doğuma gitti malesef bebek eşinden ayrılmış ane karnında ciğer geliştirici v.s hiçbir şey yapılamadı su an bir aylık ve beyninde 4evre kanama var geçici sant takıldı 2kilo üstüne geldiğinde kalıcı sant takılacak engeli olabilir
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir