Medimagazin logo

Yüksek doz B vitamini erkeklerde akciğer kanseri riskini artırıyor

Bilim insanları, 77 binin üzerinde katılımcıyla yaptıkları geniş ölçekli bir çalışmada, B vitaminlerinin akciğer kanseriyle ilişkili olabileceğini gösterdi.
Yüksek doz B vitamini erkeklerde akciğer kanseri riskini artırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bilim insanları, erkeklerde uzun süreli, yüksek dozda B6 ve B12 vitamini takviyesi alımının akciğer kanseri riskini, hiç kullanmayanlara göre 2 ila 3 kat arttırdığını gösterdi.

 

Klinik Onkoloji Dergisi’nde(Journal of Clinical Oncology) yayımlanan “Long-Term, Supplemental, One-Carbon Metabolism–Related Vitamin B Use in Relation to Lung Cancer Risk in the Vitamins and Lifestyle (VITAL)” başlıklı geniş çaplı kohort çalışmasında, 50-76 yaş arasındaki 77 bin 118 kişinin verileri değerlendirildi. Çalışmaya dahil olan katılımcılar, son 10 yılda kullandıkları B vitaminlerini ve dozlarını araştırmacılara rapor etti. Araştırma sonucunda, B6, folat ve B12 vitamin takviyelerinin kadınlarda akciğer kanseri riskiyle ilişkisi bulunamadı. Ancak, B6 ve B12 vitaminlerinin multivitamin şeklinde değil de ayrı ayrı alımının, erkeklerdeki akciğer kanseri riskini yüzde 30 ila 40 arttırdığını gösterdi.  

 

Sigara ve vitamin takviyelerinin beraber kullanımı daha da fazla risk oluşturuyor

 

Ayrıca, sigara içen ve B6 ile B12 vitamini takviyesi alan erkeklerde bu riskin daha da fazla olduğu bulundu. Hiç vitamin takviyesi almayan erkek sigara içicilerle karşılaştırıldığında; B6 vitamin takviyesi alan erkek sigara içicilerde 3 kat, B12 vitamini takviyesi alan erkek sigara içicilerde ise dört kat daha fazla akciğer kanseri geliştirme riski görüldü.

vitamin
b12 vitamini
akciger kanseri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir