Medimagazin logo

Yüz nakli operasyonu tamamlandı

Yüz nakli operasyonu tamamlandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan 2. yüz naklinin tamamlandığı ve operasyonun başarılı geçtiği belirtildi. Kol ve bacak nakli ise devam ediyor. Yarın öğleye doğru tamamlanması bekleniyor. Doç. Dr. Serdar Nasır liderliğindeki ekip 30 kişiden oluşuyor.

 


 

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Ecevit, ''Çeşme ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonrasında beyin ölümü gerçekleşen ve yüzü, kolları, bacakları, böbrekleri ile karaciğer ve korneaları bağışlanan 40 yaşındaki erkek donörden organ çıkarma işleminin gece 3'te başladı ve sabah 8 gibi sona erdi'' dedi.
     DEÜ Hastanesi'nde basın toplantısı düzenleyen Doç. Dr. Ecevit, 17 Şubat'ta geçirdiği trafik kazası sonrasında hastanenin acil servisine getirilen ve ismi ailesi tarafından açıklanmak istenmeyen hastanın anestezi yoğun bakımdaki tüm çabalara rağmen dün saat 16.00 itibarıyla beyin ölümünün gerçekleştiğini söyledi.
     Ailenin donörün bütün organlarını bağışlaması üzerine yaptıkları tetkiklerde, yüz, kollar, bacaklar, böbrekler, karaciğer ve korneanın uygun olduğuna karar verilmesi üzerine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Prof. Dr. Gökhan Tunçbilek başkanlığında 3 kişiden oluşan ekibin İzmir'e geldiğini anlatan Ecevit, ekibin, donörün yüz, kollar ve bacakları alarak Ankara'ya gittiğini ifade etti.
     Ecevit, böbrekler ve karaciğerin DEÜ Hastanesi ekipleri tarafından çıkarıldığını kaydetti.
     Böbreklerin nakledilmek üzere Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastenesine, karaciğerin ise Gülhane Askeri Tıp Akademisine gönderildiğini dile getiren Ecevit, ''Operasyon süreci gece 3'te başladı, sabah 8 gibi sona erdi'' dedi.
    
     -''Aile tüm süreç hakkında bilgi sahibi''-
    
     Ecevit, ailenin yüz nakli yapıldıktan sonra bu kişiyle tanışmak isteyip istemediği yönünde herhangi bir beyanda bulunmadığını ancak bütün süreç hakkında bilgi sahibi olduğunu ifade etti.
     Ailenin donörün ve kendilerinin isimlerinin açıklanmasını istemediğini vurgulayan Ecevit, ''Aile tüm süreç hakkında bilgi sahibi. İsmin açıklanmasını istemiyorlar. Buna hassasiyet göstermek zorundayız'' dedi.

 


 

Türkiye'de ilk defa Antalya'da yapılan yüz naklinin ardından ikincisi, Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılacak. Gerekli bağışı ise İzmir'in Çeşme ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın yakınları sağladı.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde başarıyla yapılan yüz nakli ameliyatının ikincisi Ankara'da yapılacak. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gördüğü sırada beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşındaki bir hastanın yüzü, yüzünün yüzde 70'ini kaybeden 25 yaşındaki bir hastaya nakledilecek. İki kol ve iki bacağı da yine Ankara'da üç hastaya nakledilecek. Yakınları tarafından organları bağışlanan hastadan alınan yüz, iki kol ve iki bacağın, Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Ankara'ya gönderildiği öğrenildi. Hacettepe Üniversitesi'nde nakil için hazırlıkların başladığı belirtildi. Konuyla ilgili olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde şu saatlerde bir basın toplantısı düzenleniyor.

 


 

 

Türkiye'de ilk yüz nakli operasyonu 21 Ocak'ta Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilmiş ve Uğur Acar isimli hastaya beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan alınan yüz nakledilmişti. İkinci yüz nakli operasyonu Ankara'da gerçekleştirilecek. İzmir'de beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın iki kol, iki bacak ve yüzü, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde üç ayrı hastaya nakledilecek. Beyin ölümü gerçekleşen hastadan alınan organların Sağlık Bakanlığı'na bağlı ambulans uçakla Ankara'ya hareket ettiği ve önümüzdeki saatlerde Etimesgut Askeri Havaalanı'na inecek organların Hacettepe Hastanesi'ne götürüleceği öğrenildi.

2.
yüz
nakli
bugün
gerçekleşiyor
Yorum (7)
bakana cevap
sayın bakan bak hekimlerin umutsuz ve artık yeni gelişmelerden çok kendi düştüğü durumu düşünecek halde..şu sağda tek güzel haber var buda o ne garip!!çünkü artık hekimler dişhekimleri eczacılar herkes mutsuz ve umutsuz.kimse kendini geliştirme adında adım atma gücünde değil!!yazık sana bakan yazık
0
Cevapla
Dr. jane Doe
Ben , ne yalan söyleyeyim, ilk yapılan nakle sevinmiş, nakil olan genç için dua etmiş, nakli yapanlara da başarı dilemiştim. Şimdi de iyi niyetli dileklerim devam ediyor. Ancak fotoğraflarını gördüğüm genç içime bir şüphe düşürdü. Hani doktor olarak beni bırakın, ev hanımı annem dahi, ''evladım, sağlam derilerini büyütüp gerselerdi yüzünün geri kalanına olmaz mıydı bu, kemiklerinde, burnunda birşey yok ki bu çocuğun, bir derisi bozulmuş biraz'' yorumunda bulundu. Bakın aralarında doktorların olduğu,Hürriyet Gazetesi'ne yorum yazan kişilerin de benzer görüşleri var. Nakil olanlar hayatın en ''deli'' safhalarında, 20'lerinde. Her denilene ''he'' diyecek yaşta. Hattao genç, yeni yüzüyle tv'de spikerlik yapabileceğine bile inanmış, demek ki kimse O'nu uyarmamış, temkinli sözler etmemişler ve vaatler vermişler. Ben biraz korkuyorum artık. Bu iş çığrından çıkacak gibi görünüyor. Eyvah! Aşağıda Hürriyet Gazetesi okuyucu yorumları var, lütfen dikkatle okuyun. Krebs Cancer24.02.2012 15:06:11Umarim Cengiz'in gercekten yüz nakline ihtiyaci vardir. Ugur'un yüzü gercekten korkunctu ama deformasyon sadece derisindeydi.Kendi derisi yapay ortamda büyütülerek daha uygun sonuclar alinabilirdi.Bu insanlarin hayatlari boyunca bagisiklik sistemini baskilayici ilaclar kullanmak zorunda kalicaklar! Krebs Cancer24.02.2012 15:50:26Eger fotoraftaki gercekten 2 yasinda TV patlamasi sonucu yüzünü kaybeden Cemil ise korktugum basima geldi sanirim.Ülkemizde sirf yüz nakli yapiliyor demek icin gercek manada bu nakle ihtiyaci olmayan "basari" sansi yüksek insanlara ameliyat yapiliyor.Diger ülkelerde nakil olanlarin yüzleri yoktu murat akyel24.02.2012 15:34:18aslında lokal bir estetikle yüz düzeltilebilirdi gibi geliyor. komple yüz nakli için daha uygun hastalar bulunabilirdi.. diye düşünüyorum.. tek fotograftan gördügüm kadarıyla tabii.. yüz nakillerinin geri dönüşü olmadığı için iyi düşünmek lazım.. sonra eski halini de aramasın hastalar.. Doktor Dostacısöyler24.02.2012 15:47:21Zorlama ve yanlış endikasyon olmuş. Kusura bakmayın meslektaşlarım. tuğba kahya24.02.2012 18:49:07nakil yapılan cengiz gül'ün internette fotoğraflarına baktım, yüzü kabul edilebilir sadece cilt bozulmuş, şeklinde bozulma olmamış. bu hastaya yüz nakli olması hastanelerin rekabete girdiği düşüncesini akla getiriyor! ürktüm! yüzü geçekten ciddi deforme olmuş hastalar seçilmeliydi.
0
Cevapla
Dr.M.K.
Verilen çok büyük emeğe saygı duymakla birlikte, Türk insanının kobay olarak kullanıldığı şeklindeki ürpertici görüş beni dünden itibaren ciddi şekilde rahatsız etmekte...İlk naklin ardından sonucun daha sağlıklı değerlendirilmesi için makul bir süre beklenmeden seri nakillere başlanmasındaki nedenler, nakilde alıcı için kullanılan kriterler kamuoyuyla paylaşılmalı...
0
Cevapla
Dr. jane doe
Nakil, yani işin ''cerrahi ve mekanik'' kısmı elbette çok önemli. Yani mikroskop altında saatlerce damar sinir bağlamak önemli.Ancak asıl tıp, doktorluk ameliyat sonraki kısımla ilgili.Sorunlar çoğunlukla bu kısımla ilgili. Neden ABD ya da Rusya ya da Çin ya da Almanya bu işte öncü olmadı? Elbette saydığım bu ülkelerde yüzlerce, eli cerrahiye yatkın, anastomoz yapmayı bilen yetenekli cerahlar vardır. Hatta bizimkiler gidip oralarda öğreniyorlar bu işleri. ABD gibi ülkelerde bu işler insan üstünde de öğrenilmiyor, hayvan hastaneleri var, maymunları ameliyat ederek yapıyorsunuz çoğu ilki, deneyi. Ameliyatı yapacak onlarca ekip çıkar her ülkeden. Yapmıyor ve bekliyorlar çünkü ameliyat sonrası komplikasyonların ne olacağını kestiremiyorlar, bizim 20 yaşlarındaki delikanlılardan öğrenecekler. ya da yaptıkları kişilerin gerçekten yüzleri yok, bundan daha kötü olamaz diyerek ameliyat yapıyorlar. Kişisel düşüncelerin ve bakanlığın Türkiye'yi sağlık turizmine açma düşüncelerinin , kolay ameliyat kararlarında etkili olduğunu düşünüyorum. Bu delikanlının ''ameliyat sonrası spikerlik yapma hevesi'' beni ziyadesiyle üzdü. Filmlerdeki gibi olacak sanıyor, yüzü tıpkı Allah yaratmışcasına hatasız ve izsiz olacak diye düşünüyor. Konuşabileceğini, hem de spiker olarak çalışacak kadar her uzvunu rahatça kulanabilecek şekilde konuşabileceğini düşünüyor olmalı. Bunu düşünmesine kim vesile olduysa büyük vebal altında. Umarım dileği gerçek olsun. Allah ekibi de utandırmasın. Bu yorumu yazan ben de haksız çıkayım. İnşallah.
0
Cevapla
beştensonraboştagezbizsanaparavercezdediler
sayın jane doe,başka bir konu başlığında size ithafen bir yorumum vardı,ama yorum listesi çabuk değiştiğinden farketmemiş olabilirsiniz..istirham etsem,okuyabilir misiniz?..sizin en büyük destekçiniz olarak,belki bozulan asaplarımızı bi nebze olur da gevşetir ümidiyle yazdım..saygılarımla..(10:10 haberi ilk yüz nakli faturası 250 bin tl başlıklı haberde)..bu arada site yöneticilerinden istirhamım,yorum listesini çabuk değişmicek şekilde düzenleseler..ya da,yorumcu nickleriyle bir bölüm açsalar...ben durup durup,jane doe,frankie bellevan,dr hakan,op.cemal,sıtkı sıyrıldı,dr şahin arkadaşlarımızın yazılarını okumak istiyorum hep..insanın yalnız olmadığını bilmesi güzel bir his..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir