Medimagazin logo

İhtisası bırakan da var ameliyathaneye alınmayan da! İşte tıp eğitiminde acı gerçek...

İşte tıp eğitiminde acı gerçek... İhtisası bırakan da var ameliyathaneye alınmayan da! En çok mobbing cerrahide! Asistan doktor Mustafa Yalçın'ın mobbingden dolayı intihar etmesi tıp dünyasını salladı. AKŞAM'ın ulaştığı kıdemli hekimler, en çok mobbingin cerrahi bölümünde yaşandığını ve deneyimlerini anlattı.
Kaynak: AKŞAM - BÜLENT ŞANLIKAN
 İhtisası bırakan da var ameliyathaneye alınmayan da! İşte tıp eğitiminde acı gerçek...
Mustafa Yalçın intiharından önce yazdığı 5 sayfalık mektupta, şunları yazmıştı: "Zorba insanlar güçlerini kullanarak korku krallığı kurup kendinden zayıfları tir tir titretiyorlar ve kalkıp da bir şey diyemiyorsun. Çünkü seni de üzüyor. Ezip geçiyor."
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde asistan doktor olarak görev yapan Mustafa Yalçın, ardında mobbing gördüğüne dair bir mektup bırakarak yaşamına son verdi. Yaşanan olayın ardından hekimler sosyal medyada mobbing konusunu gündeme getirdi.

AKŞAM'dan BÜLENT ŞANLIKAN, zorlu bir eğitimden geçen genç hekimlerin, neden ve nasıl mobbinge maruz kaldığını araştırdı. Asistan ya da intörn olan genç hekimlerin kıdemlileri tarafından uğradıkları mobbingin, ceza nöbetleri, ameliyathaneye alınmama, pasif görev, bistüri eline vermemek gibi çeşitleri var. Yoğun baskıya dayanamayan bazı genç hekimler ihtisas eğitimini bile bırakmak zorunda kalıyor. İşte uzman hekimlerin gözünden mobbing gerçeği:

PROF. DR. OKTAY BANLI: BUGÜN BUNU YAPAN YARIN BİLGİSİNİ DE PAYLAŞMAZ

 

"Kızım eve üzgün geldi. Tek İntörn olarak çalıştığı klinikte asistanlar öğlen pasta kesmişler kızıma bir dilim bile ikram etmemişler. Asistanlar kliniğinizde çalışan intörnlere stajyerlere niye böyle davranıyorsunuz. Birkaç ay sonra onlarda meslektaşınız olacak havanız kime..." sözleriyle tweet atan ve kızının sorunun dile getiren Lokman Hekim Üniversitesi Genel Cerrahi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Oktay Banlı, AKŞAM'a şunları anlattı:

BEN DE YAŞADIM

"Tıpta iki tür eğitim var. Birincisi teorik diğeri pratik eğitimler. Teorik eğitimi herkes alabilir, bilgiye ulaşabilirsiniz. Ama pratik eğitimde iş değişiyor. Bir dikiş atmak, ameliyat yapmak, doğum yaptırmak, hasta takip etmek ya da bir sorunu çözme gibi bu tip bilgileri hekimler kendilerinden daha önce bu konuları öğrenmiş eğitimli kişilerden alır. Yani kendilerinden daha kıdemli asistanlardan çoğu zaman öğrenir. Durum böyle olunca da ast-üst ya da çömez-kıdemli ilişkisi kurulmuş olunur. Ben de zamanında bu tip davranışlara maruz kalmıştım. Ama zaman içerisinde öğrendikçe, tanıdıkça bu ilişkiler daha iyi zeminlere oturuyor."

 

İHTİSASI BIRAKTI

"Asistan ya da intörn olan genç kardeşlerimizin kırıldığını hatta rencide olarak ihtisasını bıraktıklarına bile şahit oldum. Geçtiğimiz yıl bir intörn benim yanıma geldi. Genel cerrahi uzmanlığını kazandı. 8 ay sonra kendisinden üst kıdemlilerin yaptığı baskılara dayanamayarak istifa etti. Çocuğa ceza nöbetleri koyarak ameliyathaneye almamışlar. Bir daha da çok sevdiği halde ihtisas yapmaktan vazgeçti."

SİSTEM DEĞİŞMELİ

"Mobbing olayları en çok cerrahi bölümlerde olabiliyor. Bir yanda ağır çalışma koşulları bir yandan 36 saat süren nöbetler bu da yetmezmiş gibi yoğun iş baskısı ve sağlıkta yaşanan şiddet olayları bu branşa olan ilginin azalmasına neden oluyor. Bu sistemin değişmesi lazım. Yoksa ameliyat yapacak cerrah bulmakta zorlanacağız."

PROF. DR. OSMAN ERK: SEBEBİ EGOİZMİN ARTMASI VE EMPATİ YOKSUNLUĞU

 

İstanbul Tıp Fakültesi Acil Dahiliye Bölüm Başkanı İç Hastalıkları Profesörü Osman Erk şunları anlattı:

ETİKTEN ÇOK UZAK

"Mobbingin en önemli nedenlerinden birisi insanların kişilik yapılarının farklılaşması egoizmin artması, etik ve ahlaki değerlerden uzaklaşarak empati ve sempati yoksunluğudur. Özellikle usta-çırak ilişkilerinin yoğun olduğu sektörlerde yaygın olan mobbingin tıpta da yoğun olduğunu biliyoruz. Öğrencilik ve asistanlık hayatımda çok fazla mobbinge maruz kaldığımı hatırlamıyorum."

AMELİYAT SORUNU

"Bizim zamanımızda bizden kıdemli hocalarımıza ileri seviyede bir saygı duyuyorduk. Kıdemlilere ve meslek ustalarına karşı saygı göstermeyi her koşulda önemli bir unsur olarak benimsemiştik. Ama mobbingin örnekleri çok mu? Evet var. Benim başıma gelmedi ama çevremdeki insanların başına geldiğine tanıklık etik. Örneğin bir cerrahi ihtisasında söz konusu kişileri ameliyathaneye sokmama, ameliyatta pasif görev verme, bistüri eline vermeme ya da angarya olarak değerlendirilebilecek işleri yaptırma şeklinde olabiliyor. Bana sorarsanız angarya diye tabir edilen işlerin de yapılması lazım. Bunu bir mobbing olarak değerlendirmek doğru olmaz." kabul edilemez

"Dahili tıp ihtisas uzmanlıkları, laboratuvar ve teknolojiye dayandığı için ast ve üst ilişkileri biraz daha mesafeli oluyor. Bu nedenle mobbing adı verilen uygulamalar daha az olabiliyor. Bu da tabii kıdemlilerden ve ustalardan belirli nitelikleri ve tecrübeleri hap olarak almayı da engelliyor. Özellikle cerrahi branşlarda usta çırak ilişkisi çok yoğun. Kimse kimseye taciz edemez bu asla kabul edilemez."

'TİR TİR TİTRETİYORLAR'

Mustafa Yalçın intiharından önce yazdığı 5 sayfalık mektupta, şunları yazmıştı:

"Zorba insanlar güçlerini kullanarak korku krallığı kurup kendinden zayıfları tir tir titretiyorlar ve kalkıp da bir şey diyemiyorsun. Çünkü seni de üzüyor. Ezip geçiyor."

mobbing
hekim
intorn
ihtisasi birakti
genel cerrahi
Yorum (21)
Ali
İNSAN, NEFSİYLE BAŞBAŞA KALINCA TABİATINDAKİ KÖTÜ HASLETLERE ESİR OLUP SADİST OLABİLİYOR. ALLTA KALANIN CANI ÇIKSIN. ZALİMİN YANINA KAR KALMIŞ GİBİ GÖRÜNSE DE 3 GÜNLÜK DÜNYADA MAZLUM BAZEN BURADA BAZEN ÖTEDE MUTLAK ADALETİN TECELLİSİNİ GÖRÜYOR GÖRECEK, BOYNUZSUZ KOYUNUN BOYNUZLUDAN KAKKINI ALACAĞI GÜN..
38
Cevapla
Ülker Çelik
Yandal uzmanı olarak 2. Yandalımı yapmak istedim Ydus a girdim derece yaptım genetik kazandım, başladım sonra ne mi oldu? 6 aydır ordayım bir kez bile eğitim - bilim toplantısı yapılmadı, genetik polikliniğinde yalnız bırakıldım eğitim uzmanı denen kişi günde 2-3 hastayı görmek için polikliniğe gelmeye lütfetti, o yetmedi bir ara hiç gelmedi whatsupp dan foto istedi odasında rahatı bozulmadan otursun diye, o da yetmedi bilimsel çalışma yapmak istedim koca yandal boyunca sadece 1 kez çalışma yapabilirmişim keyfi böyle istiyormuş... Ben de istifalar açılınca istifa edeceğim bu yaşadıklarım mobing değil de nedir....
49
Cevapla
Zorbey
Okulda hoca asistan mezuniyet sonrası sağlık sistemi...bu gençlikten artık bir şey beklemeyin yetkililer...
32
Cevapla
Ömer Faruk Atay
Bu haberi okuyunca çok çok üzüldüm.Mobbing vicdanen hukuken ve örfen kabul edilemez. Bu genç arkadaşımız intihar etti ise sorumlusu kim acaba? Bir cerrahi asistanına mobbing denilen psikolojik yıldırma uygulanır mı? Ne yaptı bu genç çocuk?Saygısızlık mı etti?Sövdü mü? Verien talimatı mı savsakladı? Geç mi geldi? Serviste dalga mı geçti? Sayın Meslekdaşlarım, YAŞI YETMİŞE DAYANMIŞ Bİ,R BÜYÜĞÜNÜZ OLARAK SİZLERE İHTAR EDİYORUM.gENÇ MESLEKDAŞLARIMIZI VE TÜM MESAİ ARKADAŞLARIMIZIA İYİ MUAMELE YAPIN.sAKIN HA "MOBBİNG"YAPMAYIN.BUGÜN VAR YARIN YOKUZ,ÇALIŞTIĞIMIZ KURUMLARDAN GÜZEL ANILAR NIRAKARAK GÜZEL KARAKTERİMİZLE UĞURLANALIM.BU HABERİ OKUYUNCA AĞLAYASIM GELDİ.OLMADI ARKADAŞLAR OLMADI, SALGIN HASTALIK NEDENİYLE YÜZLERCE MESLEKDAŞIMIZI BİNLERCE İNSANIMIZI KAYBETTİĞİMİZ ŞU GÜNLERDE BU OLMADI İŞTE. SANİYEN ŞUNU DA SÖYLEYEYİM T.C.KANUNUNDA BU MOBBİNG ÖZEL BİR NİTELİKLİ SUÇ OLARAK CEZAİ MÜEYYİDEYE TABİ OLMALIDIR.VE BU CEZA HAGB VE ERTELENMEDEN VEYA ADLİ PARA CEZASINA ÇEVRİLMEDEN VARESTE OLMALIDIR.AMMA ÖNCE MESLEKDAŞA SEVGİ GEREKİR.YASAMIZ BÜYÜKLERİMİZİ SAYMAK KÜÇÜKLERİMİZİ KORUMAK OLMALIDIR.DİSİPLİN SUÇU İŞLEYENLERİ DE HADDİNDEN FAZLA CEZALANDIRMAMALIDIR. ÖZÜR DİLEYENE AFFEDİCİ VE MÜSAMAHAKAR OLABİLİRİZ DE.VİCDAN ÖNEMLİ BİR RUHSAL HASLETTİR.ŞANSSIZ BAHTSIZ KARDEŞİME ALLAH'DAN RAHMET DİLERİM.
42
Cevapla
Mobinge uğrayan hekim
Şanlıurfa il sağlık müdürlüğü tarafından kasıtlı olarak eş durumu atama belgemiz 1 ay sağlık bakanlığına gönderilmedi. Mobbing yaptığı açıkça ortada iken ki bunu her hekime yapıyormuş. CİMER e şikayet ettik. Şanlıurfa Valiliği tarafından yapılan açıklama; il sağlık müdürü tanımadığı birine neden mobbing yapsın, hayatın olağan akışına aykırıymış. Yani mobbbing yapan a yetkililer dur demedikçe yaptıkları yanına kâr kalınca, maalesef böyle hadiseler i daha çok görürüz. Lütfen mobbing e uğrayan hekim arkadaşlarım ,mutlaka daha üst kurumlara şikayet edin, hatta dava açın. Kimseden çekinmeyin , asistanlığımız yanmasın demeyin, yanan hayatlar oluyor. Davalık olduğunuz eğitimci sizin tez hocanız olamaz, sizin uzmanlık sınavınıza giremez.Hatta eğitmenlik yetkisi elinden alınır...SESSİZ KALMAYIN,SESİNİZİ DUYURUN...
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir