Medimagazin logo

Sadece doktorlar değil, doktor adayları da mutsuz! İşte rakamlar!

YÖK’ün ‘Tıp Eğitiminde İnternlük Çalıştayı’nda sunulan raporlara göre tıp fakültesi öğrenciliğinin son yılında, “intern” olarak adlandırılan doktor adaylarının yüzde 80’den fazlası mutlu değil...
Kaynak: MİLLİYET - AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU
Sadece doktorlar değil, doktor adayları da mutsuz! İşte rakamlar!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) tıp eğitimine ilişkin düzenlediği ‘Tıp Eğitiminde İnternlük Çalıştayı’ sağlık sistemine girecek doktor adaylarının sorunlarını gözler önüne serdi. Çalıştay kapsamında 2 binin üzerinde tıp fakültesi son sınıf öğrencisinin katıldığı “İntern doktorlar ne düşünüyor” anketine göre, doktor adaylarının yüzde 80’i yaşamlarından memnun değil ve bu memnuniyetsizliğin yüzde 90’ını aldıkları eğitimler oluşturuyor.

‘Koşullar yetersiz’
Ankara’daki tıp fakültelerinin intern doktor temsilcileri ve koordinatörlerinden oluşan komisyonun hazırladığı sorularla 2 binin üzerinde doktor adayının katıldığı anket çalışmasından öne çıkan sonuçlar şöyle:

Doktor adaylarının yüzde 89’u internlük eğitimi süresindeki çalışma ortamı ve fiziksel koşulların yetersiz olduğunu düşünüyor. İntern doktorların yüzde 66.8’i yetki ve sorumlulukları çerçevesinde çalışma olanağı bulamıyor. Adayların yüzde 90’ına göre stajın amaç, öğrenim hedefleri ve olanakları, yararlanılabilecek eğitim kaynakları kendileriyle paylaşılmıyor. Doktor adaylarının yüzde 75’i son sınıfta aldıkları teorik eğitimlerin meslek hayatında işe yaramayacağını düşünüyor.

Başkalarının işi

İnternlerin yüzde 40’ı da hastanelerde yetkin olmadıkları işi yapmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Bunların da yüzde 91’i en sık olarak hemşire ve personelin işlerini yaptıklarını düşünüyor. İntern doktorların yüzde 63.9’u başta hemşireler olmak üzere diğer sağlık personeli ile de sorunlar yaşıyor. Adayların yüzde 80.5’ine göre nöbet sırasındaki fiziki şartlar yetersiz ve internlerin yüzde 78’i nöbet sonrası izin kullanamıyor.

Sebep tıp eğitimi!

İntern doktorların yüzde 82.8’i yaşamlarından memnun olmadıklarını belirtirken, memnun doktor adaylarının oranı yüzde 18.2’de kaldı. Bu memnuniyetsizliğin büyük oranda tıp eğitimi ile ilgili olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 87.3 olarak belirlendi.

Uzmanlık için vakit yok

Ankete göre doktor adaylarının yüzde 22.3’ü uzmanlık sınavına çalışmadıklarını söylerken, yüzde 46’sı TUS’a çalışmanın internlük eğitimine zarar verdiğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 83.9’u internlük eğitiminin TUS’a katkı sağlamadığını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 91.5’i de TUS’a hazırlanmak için yeterli zamanlarının olmadığını söylüyor. Cevaplara göre internler haftada ortalama 15 saat civarında çalışıyor.

tip egitimi
internluk
Yorum (5)
Hasan Akdemir
Bu yıl Türk halkı genelinde yapılan istatistikler ; halkın %11' nin mutsuz olduğunu gösteriyor. Ülkenin zeka ve çalışma olarak kaymak tabakasını oluşturan doktor öncülerinde çok daha fazla mutsuzluk olması ; onca çabanın karşılığında aldıkları-alacakları şeylerin tamamen farkında olmalarından kaynaklanıyor . Kısacası biraz daha aptal olsaydık ya da karakterimizi borsaya sokarak sırtımızı bir yerlere dayasaydık çok daha mutlu olabilirdik
76
Cevapla
Hanim
Sağlık calisanlarinda mobing diğer sektorlerden 16 kat fazla! Gariptir en çok psikolojik şiddet, stres ve mobingi yine sağlık çalışanları birbirine yapıyor. Internlugum hayatımın en mutsuz en stresli donemiydi, asistanın copunu atmakla başlar, normal bir insanın asla kaldıramayacağı hakaretlere azarlara tepki veremeyecek hale gelmekle son bulur. Tıpa birlikte başladığım ıkı sınıf arkadaşım internluk döneminde intihar etti. Şimdi asistanim uğradığımı yapmıyorum internler de elinden geleni yapıyorlar, saygılılar. Isimiz zaten zor bari biz birbirimize anlayışlı olalım yardım edelim.
30
Cevapla
nur hanım
Bu çalıştayda konuşulan konulardan birinin tusun internlik eğitimini kötü etkilediği için 6.sınıftan 2 sene sonra yapılmasına karar verilmiş. Pardon ne eğitimi? Dosya getirme götürme eğitimi mi? Saatlik kan şekeri eğitimi mi? Yoksa sekreterlik eğitimi mi? Doktorluk hakkında biraz olsun eğitim veriyorsanız (ki internlik döneminin %2si falan ancaktır) merak etmeyin onu can kulağımızla dinliyor ve öğreniyoruz. Neden kimse mecburiye gitmiyor diye kara kara düşünüyorlar ben söyleyeyim son sene yaptırdığınız ayak işleri yüzünden bildiğimizi de unutuyoruz. Periferde tek başımıza ne yapabiliriz? O yüzden herkes perifere çıkmadan asistan olup bari orda öğrenelim diyor. 150 kişilik sınıfta uzmanlık düşünmeyen 2 kişi var onlar da yabancı uyruklu. O yüzden yaptırdığınız ayak işlerinden arta kalan vakitte tus çalışıyoruz. Umarım bir yetkili dahi bunu okur fakültelerin bu yaptığı zulme bir dur der. Ben bitirdim artık 1 ayım kaldı. Ama diğer değerli meslektaşlarım için bunu can ı gönülden dilerim.
31
Cevapla
Hekim
ebe mi açık açığı doktor doldurur Hemşire mi açığı var doktorla doldurulur Sekreter açığı mı var doktorla doldurulur Teknisyen mi açığı var doktorla doldurulur Tabiki doktor açığı var ? denir sürekli, çünkü sağlık personeli denilince doktor anlaşılır
31
Cevapla
Frankie Bellevan
Hele de ki Niye ??
16
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir