Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: 'Adli sorunları getiren branşların tercihi daha aşağılarda'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eskişehir ziyaretinde tıp fakültesi öğrencileriyle buluştu. Öğrenciler branş, medyadaki doktor haberleri gibi konular ile ilgili Fahrettin Koca’dan bilgi aldı
Sağlık Bakanı: 'Adli sorunları getiren branşların tercihi daha aşağılarda'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Eskişehir ziyaretinde tıp öğrencileri ile buluşan Koca öğrencilerin sorularını yanıtladı. Cerrahi branşlara talebin azaldığı yönündeki sorulara  “adli sorunları da beraberinde olan branşların tercihinin daha aşağılarda olduğunu görüyoruz” dedi.


TUS 2018 Değerlendirme Raporu: En yüksek puan yine Dermatoloji’de 


Cerrahlığa asistan bulunamıyor mu şu an? Bunun sebebi sizce ne? Neden tıptan mezun olanlar hastaları daha az görecekleri bölümleri tercih ediyor? Bununla ilgili bir politikanız olacak mı?” sorusu üzerine Sağlık Bakanı Koca şunları aktardı: 

“Bunun çözümü aslında sizlerde. Tercih yapan sizlersiniz. Bu noktada kadroları açan bizleriz. Geçen TUS’ta sıralamayı  söyleyeyim size: 
1. sırada  tercih edilen dermatoloji. 
2. sırada tercih edilen plastik cerrahi. 
3. sırada tercih edilen radyoloji.
4. sırada tercih edilen radyasyon onkolojisi.
5. sırada göz, 6. sırada çocuk psikiyatrisi, FTR, tıbbi genetik, sonra KBB, psikiyatri… Hatta spor hekimliği 11.sırada, nükleer tıbbın önünde.
Enfeksiyon 14. Sırada.
Çok acıklı bir durum: Kardiyoloji 15. sırada.
Nöroloji 16. sırada. Üroloji 17. sırada.
Ortopedi 18, su altı hekimliği 19, anestezi 20, göğüs hastalıkları 21.
İç hastalıkları, ana branştan bahsediyorum, iç hastalıkları 22!
Halk sağlığı 23, Adli Tıp 24. Halk sağlığı  ve adli tıptan sonra kalp damar cerrahisi geliyor. 
Kadın doğuma daha yeni geldik: 26. 
Çocuk hastalıkları 27! Ben çocuk hekimiyim, ilk tercihim çocuktu.
Aile hekimliği 28, ondan sonra geliyor 29 olarak genel cerrahi. 
Beyin cerrahisi 30.sırada! 
Çocuk cerrahisi 31, acil tıp 32, göğüs cerrahisi 33 ve gidiyor…

Bu tabloda gördüğümüz çok açık ve net. Özellikle riski düşük olan, hastayla fazla meşgul olunmayan; cildiye, fizik tedavi ve radyoloji gibi branşların daha çok tercih edildiği, ama beyin cerrahisi gibi kalp damar cerrahisi gibi kadın doğum gibi meşakkatli, sorunlu, adli sorunları da beraberinde olan branşların tercihinin daha aşağılarda olduğunu görüyoruz. 

Bunun ülke için hayra alamet olmadığını hepimiz söyleyebiliriz. Bu doğru bir şey değil. En önemli, kendinizi emanet ettiğiniz bölümlerle ilgili “olsa da olur” diye tercih edildiğini görüyoruz." 


Araştırma: Meslek seçiminde idealler branş seçiminde malpraktis kaygısı etkili 


Bakanlık olarak bu konu ciddi olarak gündemlerinde olduğunu belirten "Koca Biz diğer branşları ne yaparak daha da tercih edilebilir hale getirebiliriz. Mesela performansla ilgili bir uygulamamız var. Bu uygulamanın, yani performansın, teorik olarak olması gerektiğine inanıyorum ama performansın bu şekliyle uygulanmasını doğru bulmuyorum. Yapılması gereken performans düzenlemesini de çalışıyoruz. Onu da birkaç ay sonra açıklamış oluruz. " dedi. 

Performans sistemi değişiyor 

Sağlık Bakanı Koca: Performansta biraz daha farklı kriterler devrede oluyor olacak. Yani özellikli, nitelikli, meşakkatli, beceri gerektiren işlerle, müdahalelerle ilgili performansın farklı şekilde devrede olması gerekiyor. Riski düşük olan ve bulunduğu yerden puan toplayarak elde edilen performansın hakkaniyetli olduğuna inanmıyorum. Bunun sebeplerinden bir tanesinin bu olduğuna inanıyorum, bunu düzeltmek gerektiğini düşünüyorum. Bunun dışında da bir takım sebeplerin varlığını düşünüyoruz. Mesela özellikle adli olaylar son dönem ciddi bir sorun haline gelmeye başladı. Birçok avukatın hastadan ücret talep etmeden harekete geçtiğini, bu noktada müdahale yapan hekim ile ilgili bunu iş edinen avukatların olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla bu istismarı da önleyen bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyorum. Biz, temelde 20 yıl önce, 30 yıl önce veya dünyada olduğu gibi özellikli, nitelikli ve meşakkatli işlemlerle ilgili farklı bir yaklaşım içerisinde olduğumuzda, beyin cerrahisi de tercih edilebilir olur, kadın doğum, onkolojik ve cerrahi branşlar da tercih edilir. O nedenle bunu biz çözmek için gayret içerisinde olacağız. Sizler de tercih gayreti içerisinde olursanız iyi yaparsınız.”

Hep birlikte mücadeleye devam

“Son zamanlarda basında doktor karşıtı birçok haber yapılıyor, yalan haber yapılıyor.  Bu ister istemez halkın doktora karşı olan bakış açısını olumsuz etkiliyor ve doktora karşı güven azalıyor. Sizin acaba bu yönde denetiminiz veya yaptırımınız var mı? “  sorusunu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu sözlerle yanıtladı: 

“  Bu da bakanlık olarak da hepimizin sizlerin ve bizlerin muzdarip olduğu bir konu. Bir şekilde bir muhabir arkadaşın,  ilgililere sormadan kendi bildiği yaklaşımla haberin içinden bir cümle ile cımbızla alıp ve o oluşturduğu algı ile de vatandaşımızın bilinçaltına her geçen gün farklı bir algı oluşumuna sebep olduğunu görüyoruz. Bunu en son amniyotik bantta görmüştük. Bu aslında yapılması gereken yapılacak sağlıkla ilgili haberlerin bir yerden mutlak sorularak teyit edilerek, doğrulunun teyit edilerek yapılmalı gerektiği kanaatindeyim. Hep birlikte mücadeleye devam.”

İntern öğrenciler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Koca şunları kaydetti: 

“ Son yıllarda TUS sınavının devreye girmesiyle, pratikte birçok mezun arkadaşımızın sahada olmayıp direk TUS imtihanına girerek uzmanlığa başladığı bir eğitim sisteminden bahsediyoruz. Ben bunun doğru olduğuna inanmıyorum. Bir şekilde internlik döneminde mutlak pratiğin sistematiğinin oluşturulması gerektiğini hatta asgari bir dönem sahada da bunun pratiğinin yapılması gerektiğini, hatta yer yer belli dönemler itibariyle ücretli olması gerektiğini, bunun her yerde benzer ve eşit şekilde uygulanması gerektiği kanaatindeyim. Bu konuyla ilgili de bakanlık olarak bunu kendi aramızda tartışıyoruz. Bir çalışma grubu bunu gündemine aldı. Bu konuyla ilgili öğrencilerle de yani paydaşlarla da bu konuları konuşmayı düşünüyoruz. Ben burada bir sorun olduğunu, bu sorunun mutlak bir şekilde aşılması gerektiğini, 5. sınıftan itibaren 6. sınıf dahil olmak üzere sadece uzmanlık eğitimi için geceli gündüzlü çalışan ve TUS’a hazırlanma gayreti içinde olan ama pratikten uzak, devamında da uzmanlık eğitiminde de pratiği yapmayarak uzmanlık eğitimin devam edildiği bir sistemden bahsediyoruz. Bu kabul  edilebilir bir durum değil. Bunu bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Dershanelerin yoğun bir şekilde bu konuyla ilgili açığı kapatma noktasına ne kadar gayret içinde olduğunu sizler de bizler de iyi biliyoruz. Gidişatın doğru olmadığını söyleyebilirim. “ 

sağlık bakanı
tus
tercih
cerrahi branş
Yorum (30)
Uzm.Dr
Cerrahi branşlara olan ilginin oldukça azalmış olduğu görülüyor Nedenleri arasında; (Malpraktis ile ilgili olarak açılmış ceza ve tazminat dava sayısının sürekli artıyor olması, Cerrahi branşlarda öğretim üyelerinden bazılarının asistanlara mobing derecesinde baskı yapıyor olmaları ve kişilik haklarına saldırıların artıyor olması, Yoğun iş temposu) sayılabilir
23
Cevapla
OSMAN ÇAKIR
TEK VE NET ÇÖZÜMÜ TUS SINAVINI KALDIRIN,BIRAKIN UZMANI YAN DAL UZMANINA BİLE İHTİYAÇ ŞU ANDA BİLE VARKEN GELECEĞİ VARIN SİZ DÜŞÜNÜN,TUS SINAVI KALKMALI VE HERKES SIRAYLA İSTEDİĞİ UZMANLIĞI YAPABİLMELİ,UZMANLIĞI BİTİRENLERE DE 5 YIL DEVLETTE ZORUNLU HİZMET KOYARSINIZ HİÇ BİR BÖLGE UZMANSIZ KALMAZZZZZ....
2
Cevapla
adem
çocuk doktorluğu bitti.
5
Cevapla
Uzm Dr
Bakan Beyin sorunun farkında olması iyi de ben açıklamalardan hiç tatmin olmadım. Sanki sorunlar yine halının altına süpürülecekmiş gibi bir intiba uyandırdı. Ülkedeki iklim her türlü sorun için kalıcı çözümler bulmak yerine günü kurtarmaya yönelik. Niye fedakarlığı sağlıkcılar olarak hep biz yapıyoruz ama kimse taşın altına elini koymuyor.
3
Cevapla
Dr
Hayret ! Çok şaşırdım. Neden acaba, yanlışlık olmasın.
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir